NOVINKY: I’m From Barcelona, Calexico, Smack, Lower Dens a další doupata

3. únor 2015
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách Radia Wave zavládne díky Smackovi strašnické temno. Jaké to je, zemřít v Los Angeles, prozradí baltimorští Lower Dens, zatímco pod kůži nám nahlédne britská zpěvačka Rae Morris. Jak by řekl brooklynský producent Michna: co track, to solid gold.

Rae Morris – SkinCredits: Rachel Anne Morris, Dan CareyLabel: Atlantic/WarnerCestu anglické zpěvačky Rae Morris ke slávě bedlivě sledujeme už tři roky od jejích prvních EPček For You či Grow. Přípravná fáze její kariéry definitivně skončila poslední lednový týden, kdy vydala svůj debut Unguarded, který natáčela v Los Angeles s producentem Arielem Rechtshaidem (Vampire Weekend, Charli XCX). Posbírala na něj i starší skladby, úvod desky ale obstarává novinka Skin, kterou spolu s Rae Morris napsal londýnský hitmaker Dan Carey. Skladba nám názvem dost možná připomíná, že zpěvačka z Blackpoolu v roce 2011 debutovala písničkou Let’s Go v populárním britském seriálu Skins.

Coin – RunCredits: Zach Dyke, Chase Lawrence, Joe Memmel, Ryan WinnenLabel: self-released„Vhoďte do nich minci a vypadne spektakulární indiepopový hit,“ psali jsme loni v dubnu na adresu americké kapely Coin, od níž v našem playlistu slýcháte hitovku It’s Okay. Relevanci tohoto tvrzení teď potvrzuje aktuální singl Run, jehož euforický vibe a nakažlivé zpěvné refrény jsou určeny nejen ke zkvalitnění vašeho pocitu z běhání. Nashvillský kvartet příští měsíc rozjíždí americké turné, které bude (doufejme) předzvěstí práce na debutovém albu.

03288090.png

Smack – Temno ft. SifonCredits: Jakub Janeček, Ondřej Anděra, Ondřej KrejčíkLabel: A51Svým druhým studiovým albem P’s a Love dokazuje strašnický rapper Smack, že grime po česku nemusí být oxymóron. Deska vydaná na konci loňského roku právem sbírá dobré recenze i nadšené ohlasy fanoušků, a tak by track z ní neměl chybět ani v rotaci Radia Wave. Z tracklistu padla volba na tučnou skladbu Temno, kterou se Smackem stvořil producentský tým The Mind Tricks (A-Cray + Bios) ze Slaného. Hostem na mikrofonu je tady Sifon z legendárních WWW.

I’m From Barcelona – ViolinsCredits: Emanuel LundgrenLabel: WarnerŠvédský (momentálně zhruba devatenáctičlenný) indiepopový kolektiv I’m From Barcelona po dlouhých čtyřech letech ohlásil vydání nové desky. Ta ponese sympaticky juvenilní název Growing Up Is For Trees a předjímá ji výtečný singl Violins, který je dokonalou kombinací indiefolkových prvků a extatického barokního popu.

03307318.jpeg

Michna – Solid Gold ft. MNDRCredits: Adrian Yin MichnaLabel: Ghostly InternationalBrooklynský producent a milovník konkrétních dnů pracovního týdne – Adrian Yin Michna, vystupující jen pod svým příjmením – patří do týmu kolem věhlasného labelu Ghostly International. Před sedmi lety vydal debut Magic Monday, pak se ale věnoval DJování, natáčení hudby pro počítačové hry, reklamy či filmy. Jeho nová autorská kolekce tudíž vychází až teď a nese jméno Thousand Thursday. Jedinou skladbou s vokálem je na ní track Solid Gold, v němž hostuje MNDR alias losangeleská zpěvačka Amanda Warner.

Lower Dens – To Die In L.A.Credits: Jana Hunter, Geoff Graham, Nate NelsonLabel: Ribbon MusicNa svém tři roky starém albu Nootropics baltimorské trio Lower Dens poutavě ohledávalo hranici mezi krautrockovým pulsem a dreampopovou melodičností. 31. března se konečně dočkáme jejich třetí nahrávky Escape From Evil, která bude – soudě dle povedeného, bezmála synthrockového singlu To Die In L.A. – dalším stylovým krokem kupředu.

Darren Eve – Face It DownCredits: Darren Eve, Nikos MistakidisLabel: self-releasedV Šumperku usazený britský hudebník Darren Eve je dalším objevem talentové soutěže Radia Wave Startér. Od poloviny loňského roku hraje ve dvojici s řecko-českým bubeníkem Nikosem Mistakidisem, s nímž objeli už několik hudebních festivalů. Jejich tvorbu novináři připodobňují k Jeffu Buckleymu či Morphine a my si je představíme skladbou Face It Down, která ve Startéru aktuálně soutěží.

Lupe Fiasco – DeliverCredits: Wasalu Muhammad JacoLabel: 1st & 15th / AtlanticPo kritikou mizerně přijatém popovém albu Lasers z roku 2011 se Lupe Fiasco snaží vrátit zpátky na špici pelotonu uvědomělých rapperů. Jeho páté studiové album Tetsuo & Youth tak obsahuje skladby se stopáží kolem osmi minut volně propojené příběhem o jeho vyrůstání ve zločinem prolezlé chicagské čtvrti Westside. Album vyšlo na konci ledna, a ačkoliv prodeje nejsou nijak závratné (číslo 14. na americkém albovém žebříčku), zatím ho provází pozitivní ohlasy. Prvním singlem z desky je skladba Deliver, v níž hostuje kalifornský objev Ty Dolla $ign.

Calexico – Cumbia De DondeCredits: Joey Burns, John Convertino, Paul Niehaus, Jacob Valenzuela, Martin Wenk, Volker ZanderLabel: Anti- / City SlangArizonská šestice Calexico chystá na 14. dubna vydání nového alba Edge Of The Sun, k jehož natáčení přizvala úctyhodnou svitu hostů v čele s Neko Case, Samem Beamem (Iron & Wine) či Benem Bridwellem z Band of Horses. Jejich eklektická, latinskými vlivy říznutá americana působí neodolatelně i na aktuálním flamencovém singlu Cumbia De Donde.

03040737.jpeg

Nero Scartch – GhostCredits: Jakub SvobodaLabel: self-releasedMultiinstrumentalista Jakub Svoboda skrývající se za projektem Nero Scartch vcelku obratně míchá industrial, emo-rock a ambient a obklopuje se důležitými jmény z domácí scény. První singl z jeho debutové desky Piece of My Life se jmenuje Ghost a Nero Scartch na něm spolupracoval s Ristem Sokolovskim (produkce), Yardou Helešicem (koprodukce) nebo Ecsonem Waldesem (mastering). Dlouhohrající prvotiny devatenáctiletého hudebníka se snad dočkáme v nejbližších měsících.

Spustit audio