NOVINKY : Lana Del Rey, Tove Styrke, Sébastien Tellier, Woods a další dřeva

3. červen 2014
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách Radia Wave uslyšíte hrát lidi i stroje: dojde na synthpopovou magii i rockové sténání Mony Lisy. S Lanou Del Rey se podíváme na západní pobřeží, zatímco věčné dítě Sébastien Tellier nás vytáhne do Brazílie. To, že křičíme, znamená, že mluvíme na vás.

Tove Styrke – Even If I’m Loud It Doesn’t Mean I’m Talking To You
Credits: Tove Anna Linnéa Östman Styrke, Calle Ask, Johan T Karlsson
Label: Sony
Dalším neodolatelným vývozním artiklem z bohaté severské scény je jedenadvacetiletá zpěvačka, klavíristka a modelka Tove Styrke, která po třech letech přichází s comebackovým singlem Even If I’m Loud It Doesn’t Mean I’m Talking To You. O co košatější titul, o to úspornější a efektivnější produkce: pánové Calle Ask a Johan Karlsson pro Tove upekli perkusivní popovou hymnu, jejíž kombinace rockových a elektronických prvků (připomínající nejsvětlejší chvíle kapely The Ting Tings) je vpravdě explozivní.

Wolf Alice – Moaning Lisa Smile
Credits: Ellie Rowsell, Joel Amey, Joff Oddie, Theo Ellis
Label: Dirty Hit
Londýnská indierocková kapela Wolf Alice částečně spadá mezi formace, které v posledních letech koketují s aktualizací kdysi populárního syrově grungeového zvuku. Důkazem je i nekompromisní, odrzlá, přesto ale hitová skladba Moaning Lisa Smile, kterou najdete na EPčku Creature Songs, jež Wolf Alice vydali 26. května 2014 na labelu Dirty Hit Records. Vaší pozornosti doporučujeme i zábavný emancipační videoklip, pod nímž je podepsán britský režisér Ozzie Pullin.

Paperwhite – Magic
Credits: Ben Marshall, Kate Marshall
Label: self-released
Brooklynské duo Paperwhite, jež tvoří sourozenci Ben a Kate Marshallovi, ve svém zvuku kombinuje retro syntezátory s trendy současného R&B a popu. V jejich teprve druhém oficiálním singlu Magic jako by se potkával sound aktuálních losangeleských indie hvězdiček Haim s romantickým duchem synthpopových klasiků Alphaville. Další z hitů začátku letošního léta je na světě.

The Death Of Pop – Whenever
Credits: Angus James, Oliver James, Thom James, Isaac Jones, George Abram
Label: Art Is Hard
Navzdory svému názvu kapela The Death Of Pop žádný konec popu nezvěstuje – londýnský shoegazeový kvintet se totiž ve svém aktuálním singlu Whenever vydává nepokrytě do hájemství lehce zasněné indierockové chytlavosti. Pětiskladbové EP Fifth, z něhož tato neodbytná skladba pochází, vyjde kapele (složené ze tří bratrů a dvou bratranců) 28. července na labelu Art Is Hard.

Woods – Tambourine Light
Credits: Jeremy Earl, G. Lucas Crane, Kevin Morby, Jarvis Taveniere
Label: Captured Tracks
Zhruba před měsícem vydali brooklynští indie-rockeři Woods další výbornou nahrávku With Light and With Love, která opět surfovala na vzedmuté (retro) vlně slunné psychedelie. Na své šesté studiové album však čtveřice ještě zkraje července naváže novým sedmipalcovým singlem, kde najdeme dva výborné tracky, které se na desku nedostaly. My pro vás vybíráme okouzlující melodickou skladbu Tambourine Light, která během parných letních odpolední vykoná své.

03135668.jpeg

Lana Del Rey – West Coast
Credits: Elizabeth Woolridge Grant, Dan Auerbach, Rick Nowels
Label: Polydor/Interscope
Americká zpěvačka Lana Del Rey zazářila před třemi lety se skladbou Video Games a následné album Born to Die do značné míry potvrdilo její status velkého popového objevu. Na úspěch desky se bude snažit navázat novinkou Ultraviolence, která vychází 13. června. Lana ji natáčela s Danem Auerbachem z The Black Keys a autorsky se na desce podíleli i Greg Kurstin, Dan Heath nebo Rick Nowels. Právě spolupracovník Lykke Li či Mariny & The Diamonds je podepsaný pod pilotním singlem West Coast. Ten naznačuje, že spojení s notorickým fanouškem blues Auerbachem by mohlo přinést zajímavé plody. Skladba už boduje v Top 20 amerického žebříčku a tento týden by ji mělo doplnit také nové video.

Planety – Stroje
Credits: Ondřej Krochmalný
Label: MMM / Silver Rocket
Dva roky od oslavovaného debutu Peklo, peklo, ráj změnila skupina Planety sestavu i místo svého domova a o jejich druhé album Nekonečná hudba města zapomeneš se kromě domovského labelu MMM stará i pražský Silver Rocket. Co se rozhodně nezměnilo, je ale jejich melancholický alternativní rock s abstraktními texty, což už z vysílání Radia Wave známe díky skladbě Ztracený a nalezený, která desku propagovala na konci loňského roku. Odkládané album se konečně dočká svého vydání tento týden, a tak je pochopitelně u nás Deskou týdne. Křtít se bude v sobotu na pražské Sedmičce a my si ho představíme pozoruhodnou skladbou Stroje.

03090685.jpeg

Sébastien Tellier – L'adulte
Credits: Sébastien Tellier
Label: Because Music
Stejně jako (skoro) celý svět i francouzský zpěvák a multiinstrumentalista Sébastien Tellier se chystá na fotbalový šampionát v Brazílii. Nejde o nadsázku: nová deska vousatého pařížského bonvivána nazvaná L'Aventura je výrazně ovlivněna latinskoamerickou hudbou. „Brazilská hudba je dokonalá se svými mysteriózními akordy a zvláštními melodiemi, ale také lehkostí a prosluněností,“ říká Tellier v tiskovce a dodává: „Cítím, že moje předchozí desky byly jen takové pokusy a zkoušky, které vedly k tomuto bodu.“ Jeho šesté studiové album vychází 14. července, tedy přesně den poté, co budou na slavném stadionu Maracana v Riu korunováni noví fotbaloví šampioni. Už teď ale album propaguje singl L'adulte, jehož klip celkem logicky zachycuje Telliera při courání po Brazílii.

Rae Morris – Do You Even Know?
Credits: Rae Morris, Benjamin Garrett
Label: Atlantic Records
Blackpoolská zpěvačka Rae Morris nezaujala v posledních měsících jen bloggery či členy kapel Bombay Bicycle Club a Clean Bandit, kteří si ji pozvali na hostování, ale i šéfy nahrávací společnosti Atlantic. Ti s velkým talentem britského popu podepsali nahrávací smlouvu a mají s ní velké plány. Její debutové album vyjde v září a Rae ho natáčí pod dohledem Ariela Rechtshaida, který je podepsán pod nahrávkami veličin typu Vampire Weekend, Sky Ferreira a Charli XCX. Předzvěstí alba je čerstvé EPčko Do You Even Know?, kterému vévodí hymnická titulní skladba.

Ab-Soul – Stigmata ft. Action Bronson & Asaad
Credits: Herbert Anthony Stevens IV, Arian Asllani, Asaad
Label: Top Dawg Entertainment
Po Schoolboy Q a jeho Oxymoronu se letos svého oficiálního debutu dočká i další člen kalifornského kolektivu Black Hippy – sedmadvacetiletý rapper Ab-Soul. Album se bude jmenovat These days… a spatří světlo světa 24. června. Prvním singlem je skladba Stigmata, v níž hostují tlouštík Action Bronson a filadelfský nováček Asaad (a tento týden si odbylo premiéru i její klipové zpracování).

Miguel – Simplethings
Credits: Miguel Jontel Pimentel
Label: Fueled By Ramen
Tvůrci populárního televizního seriálu Girls mají dobrý zvyk oslovovat hudebníky, aby jim do jednotlivých dílů psali původní písničky. Jedním z oslovených byl i americký R&B zpěvák Miguel, který pro epizodu z třetí série napsal skladbu Simplethings. Ta se nese v duchu jeho předloňského úspěšného alba Kaleidoscope Dream, na němž v intencích své fascinace Princem míchal R&B s kytarou. Skladba Simplethings bude společně s novinkami od Becka nebo Lily Allen k nalezení na soundtracku k třetí sérii, který vyjde ještě před prázdninami.

Spustit audio