Novinky Radia Wave: 10. týden

5. březen 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 10. týden.

!!! – SlydCredits: Nic Offer, Molly Schnick, Teresa EggersLabel: WarpKalifornská dance-rocková úderka s nevygooglovatelným názvem !!! (čteme jako „chk chk chk“) vydá už 29. dubna na slavném labelu Warp své nové album Thr!!!er, které produkoval Jim Eno z texaské kapely Spoon. A první singl Slyd si nějaké ty vykřičníky rozhodně zaslouží: prvotřídní taneční track nadchne jak masivním groovem a pulsující basou, tak i fragmentárními vokály a spoustou živě nahraných zvukových detailů, které nahrazují klasické samply.

Yeah Yeah Yeahs – SacrilegeCredits: Karen Lee Orzolek, Nicholas Zinner, Brian ChaseLabel: InterscopeNewyorští Yeah Yeah Yeahs v čele se zpěvačkou Karen O bývali neoddělitelnou součástí kytarového revivalu, který zachvátil nezávislý hudební svět na začátku nového tisíciletí. Od debutové desky Fever To Tell už ale uplynulo deset let a ve zvuku Yeah Yeah Yeahs je tahle doba rozhodně poznat. Nová deska Mosquito, jež vyjde po čtyřleté přestávce v dubnu na labelu Interscope, pokračuje v trendu změkčování zvuku, alespoň pokud můžeme soudit z pilotního singlu Sacrilege. V něm se totiž ke Karen O přidává kompletní gospelový sbor, který tlačí kdysi ikonické kytarové rify do pozadí. Pokud si nová deska udrží úroveň singlu, nejspíš budeme moci definitivně prohlásit, že Yeah Yeah Yeahs zvládli svůj návrat o poznání důstojněji než třeba The Strokes.

02841412.jpeg

Tricky – Nothing's Changed ft. Francesca Belmonte Credits: Adrian Thaws, Francesca BelmonteLabel: False Idols / K7Nepovedené comebacky, otřesné koncerty, polovičatá alba – to je v kostce kariéra britského rappera Trickyho za posledních zhruba dvanáct let. Klasik triphopového žánru to ale nevzdává a na letošní rok chystá novinku False Idols. První singl Nothing's Changed, který z ní vypustil jako download zdarma, by mohl být náznakem, že v jeho mikrosvětě se konečně něco změnilo a Tricky je připraven navázat na nálady jeho oslavované prvotiny Maxinquaye. Dokonce i vokál Francescy Belmonte (a text odkazující k dávnému hitu Makes Me Wanna Die) hodně připomíná jeho nejslavnější múzu Martinu. „Na tomhle albu si stojím za každou skladbou. A je mi jedno, jestli se budou lidem líbit nebo ne. Dělám si, co chci, což je stejné jako kdysi u mého prvního alba,“ říká rapper, který album False Idols vydá na vlastním labelu téhož jména.

Major Lazer – Watch Out for This (Bumaye)Credits: DiploLabel: Mad DecentHorečně očekávané album Free The Universe projektu Major Lazer, za kterým stojí Diplo a spol., bylo opět odloženo – osvobozovat kosmos skrze neokaribské rytmy se tak bude až od 15. dubna. Filadelfský boss a hlava labelu Mad Decent ovšem nelení: pro nedočkavce připravil sérii tří laserových mixtapů Lazer Strikes Back a aktuálně také vypustil další singl z desky, kterým je tentokrát žánrově poněkud usazenější „dancehallstep“ skladby Watch Out For This (Bumaye). Major Lazer čoudy evidentně nešetří...

02607752.jpeg

AlunaGeorge – Attracting FliesCredits: Aluna Francis, George Reid Label: Island / Universal MusicPo úspěšném EPčku You Know You Like It, vynikajícím singlu Your Drums, Your Love a následném druhém místě prorocké ankety BBC Sound of 2013 se o londýnské dvojici AlunaGeorge píše jako o největším potenciálním objevu letošního roku. A olej do ohně přilil i fakt, že zpěvačka Aluna asistovala v hitu White Noise projektu Disclosure. Potvrdit či vyvrátit očekávání by mělo jejich debutové dlouhohrající album Body Music, které vyjde 1. července. Novým singlem z něj je skladba Attracting Flies, která znovu mistrně propojuje futuristický r&b pop se soulovým vokálem.

02707139.jpeg

Small Black – Free At DawnCredits: Ryan Heyner, Josh Kolenik, Juan Pieczanski, Jeff CurtinLabel: JagjaguwarBrooklynská indiepopová kapela Small Black (často spojovaná s vlnou zvanou chillwave) zanedlouho naváže na svůj tři roky starý debut New Chain novým albem Limits of Desire. Soudě dle povedeného prvního singlu Free At Dawn se kapela vydává trochu jiným, a snad ještě poutavějším směrem – zvukově hladší, hymničtější a romanticky zasněná poloha (evokující třeba tvorbu New Order) newyorské čtveřici vyloženě svědčí.

TOKiMONSTA – Go With It ft. MNDRCredits: Jennifer Lee, Amanda Warner, Peter WadeLabel: UltraLosangeleská producentka japonského původu Jennifer Lee alias TOKiMONSTA si svými mimozemskými beaty (z našeho vysílání znáte např. evokativní instrumentálku Sore) získala srdce posluchačů, recenzentů, ale také třeba Flying Lotuse, který ji loni přetáhl na svoji značku Brainfeeder. Své druhé dlouhohrající album nicméně TOKiMONSTA vydá v dubnu na podstatně silnější značce Ultra, která v USA dláždí cestu elektronické hudbě. Deska se bude jmenovat Half Shadows a po hiphopové skladbě s Kool Keithem ji propaguje tanečnější singl Go With It, který vznikl jako kolaborace s newyorskou dvojicí MNDR.

02841411.jpeg

Saturday Looks Good To Me – Invisible FriendCredits: Fred Thomas, Carol CatherineLabel: PolyvinylPo dlouhých šesti letech se na scénu vrací detroitská indiepopová kapela Saturday Looks Good To Me, jejíž proměnlivou sestavu režíruje výhradní autor hudby a textů Fred Thomas. Roky mlčení prolamuje novinka s názvem One Kiss Ends It All, která vyjde 21. května na labelu Polyvinyl a z níž vám nabízíme první singl Invisible Friend. V bezmála surf-rockové skladbě, jejíž melodický potenciál i instrumentace (zvonivé kytary, perkuse, skočný klavír) opět evokují estetiku 60. let minulého století, se jako vokalistka představuje Carol Catherine.

Sapient – Pieces of PaperCredits: Marcus WilliamsLabel: Camobear RecordsPortlandský rapper a producent Sapient se na nezávislé hiphopové scéně pohybuje už skoro deset let a alba vydává sólově nebo jako člen projektu Debaser. Svoji novou desku Slump popisuje jako hiphopový výlet do krajin indie rocku, takže zde najdete i kytary nebo živé bicí. Opus navíc silně ovlivnila jeho nová zkušenost s otcovstvím a také nutnost živit rozrůstající se rodinu. O tom je ostatně skladba Pieces of Paper, kterou doprovází evokativní videoklip o každodenních strastech pracujících.

Ohm Square – Sweet LoveCredits: Jan Čechtický, Charlotte FairmanLabel: StarcasticSkupina Ohm Square, která letos oslaví patnáct let od vydání svého debutového alba Ohmophonica, patří mezi pionýry elektronické taneční hudby v Čechách. Nyní už funguje pouze jako duo – Jan Čechtický (také Prince of Tennis) a Charlotte Fairman – a po tříleté odmlce se posluchačům připomíná EPčkem Resist dance. To by mělo být předzvěstí páté dlouhohrající desky, která je nachystaná na podzim letošního roku. Ke každé ze tří nových skladeb vznikly také videoklipy, jež dvojice prezentovala minulý týden v Galerii Tiskárna. My pro vás od Ohm Square vybíráme skladbu Sweet Love, která celé EPčko uzavírá.

Spustit audio