Novinky Radia Wave: 11. týden

13. březen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 11. týden roku 2012.

Beach House – Myth
Credits: Victoria Legrand, Alex Scally
Label: Sub Pop
Baltimorské dream-popové duo Beach House v květnu naváže na své extaticky přijaté předchozí album Teen Dream novinkou Bloom, která vyjde na labelu Sub Pop. Velká očekávání zdárně přiživuje znamenitý první singl Myth, jemuž vedle volného tempa dominují narkotické kytary, vzdušná atmosféra a hypnoticky napěchovaný vokál Victorie Legrand. Beach House nás opět učí, že slovní spojení „vkusný sentiment“ nemusí být nutně protimluv.

Bobby Womack – Please Forgive My Heart
Credits: Bobby Womack, Damon Albarn
Label: XL Recordings
Jméno osmašedesátileté soulové legendy Bobbyho Womacka bylo v posledních letech skloňováno především v souvislosti s aktivitami animované skvadry Gorillaz. Po hostování na jejich albu Plastic Beach se americký zpěvák znovu spojil s Damonem Albarnem, který (spolu s šéfem labelu XL Richardem Russellem) producentsky zaštítil mistrovo nové album The Bravest Man In The Universe. Dvanáctiletá odmlka Womackovi, zdá se, nijak neublížila: track s názvem Please Forgive My Heart nabízí prvotřídní elektro-soul s přesahy k futuristickému R&B.

s/ s / s /– Museum Day
Credits: Sufjan Stevens, David Cohn, Ryan Lott
Label: Anticon
Bizarní autorská propojení často plodí neméně bizarní výsledky: ze spolupráce geniálního písničkáře Sufjana Stevense, neméně talentovaného producenta a zpěváka, jenž si říká Sun Lux, a chicagského rappera jménem Serengeti se zrodil nevygooglovatelný kolektiv jménem s/ s / s /. Z jejich napjatě očekávaného EPčka, které vyjde na labelu Anticon 20. března, zatím spatřil světlo světa podivuhodný track s názvem Museum Day. Povinnost (nejen) pro milovníky stoického rapu a emotivních auto-tuneových vokálů!

El-P – The Full Retard
Credits: Jaime Meline
Label: Fat Possum
Brooklynský klasik avant-rapu El-P (dříve El Produkto) se po albu I'll Sleep When You're Dead odmlčel na dlouhých pět let, v nichž definitivně pohřbil svůj label Definitive Jux a oživil undergroundovou úderku Company Flow. Nová sólová deska už je ale na obzoru – ponese půvabný název Cancer for Cure, vyjde 22. května a budou na ní hostovat mj. Danny Brown, Mr. Muthafuckin’ eXquire nebo frontman newyorských Interpol Paul Banks. Lehce zběsilý track The Full Retard je její první (nervní) vlaštovkou.

02579043.jpeg

Clark ft. Martina Topley-Bird – Secret
Credits: Chris Clark
Label: Warp
Anglický hudebník Chris Clark se ve světě elektronické hudby těší pověsti přelétavého beatového experimentátora a zároveň autora euforických tanečních opusů – pravidelně tepající groove si oblíbil především díky své berlínské anabázi. Jeho v pořadí už šesté album Iradelphic, které vyjde 2. dubna na Clarkově domovském labelu Warp, však trochu ustupuje z klubových pozic směrem k propracovaným pocitovým črtám. Na desku, která kombinuje klasické nástroje (mj. i cembalo) s archaicky analogovým i ultramoderním vybavením, si Clark přizval do dvou skladeb také zpěvačku Martinu Topley-Bird, známou především ze spolupráce s Trickym. My si do vysílání nasazujeme jejich společný track s názvem Secret.

02579042.jpeg

Bear In Heaven – Sinful Nature
Autoři: Adam Wills, Sadek Bazarra, Jon Philpot
Label: Dead Oceans
Novou desku tria Bear In Heaven jsme už na začátku letošního roku představovali singlem The Reflection Of You. Pár týdnů před vydáním ale muzikanti z Brooklynu vpouští mezi fanoušky další ostře nabroušený háček pojmenovaný Sinful Nature, který tne neomylně do živého. Datum 4. dubna si v kalendáři podtrhněte tlustou fixou: album Love You, It's Cool vycházející na labelu Dead Oceans bude dost možná událostí, o níž se hned tak mluvit nepřestane.

02579041.jpeg

AU – Get Alive
Autoři: Luke Wyland, Dan Valatka, Holland Andrews
Label: The Leaf Label
Portlandský experimentátor Luke Wyland se po třech deskách svého projektu AU rozhodl přibrat do tandemu kamaráda – vynalézavého bubeníka Dana Valatku. Spolu v roce 2009 nejprve přepracovali už jednou vydaný materiál na desce Versions, aby se po tříleté pauze (vyplněné intenzivním koncertováním s kapelami Deerhoof, Why?, The Dodos nebo Akron/Family) konečně rozhoupali k vydání nové řadovky. Ta ponese název Both Lights a v Evropě vyjde 2. dubna na labelu Leaf. V druhém singlu Get Alive uslyšíte dalšího portlandského zpěváka Hollanda Andrewse.

The Mynabirds – Generals
Autor: Laura Burhenn
Label: Saddle Creek
V pauze mezi posledním turné The Bright Eyes – na němž figurovala frontwoman kapely The Mynabirds Laura Burhenn jako doprovodná zpěvačka a klávesistka – a první upoutávkou na letošní desku Generals se děly velké věci. Laura se podruhé zavřela s producentem Richardem Swiftem (např. Damien Jurado) ve studiu a výsledkem jejich společného snažení je deska na druhém konci emočního spektra než dva roky starý, zenově vyklidněný debut What We Lose In The Fire We Gain In The Flood. Album s revolučním potenciálem se odvolává na stále živý odkaz Davida Bowieho a PJ Harvey. Z opusu, jenž vyjde 5. června na labelu Saddle Creek, si nasazujeme titulní záležitost evokující hippie nálady 60. let minulého století.

02579044.jpeg

Bullion – What Does She Know
Credits: Nathan Jenkins
Label: R&S Records
Londýnský producent Bullion alias Nathan Jenkins se po loňském albu You Drive Me To Plastic (vydaném na labelu Young Turks) vrací s novým singlem. Na a-straně je instrumentálka Say Arr Ee, na té druhé pak skladba What Does She Know, v níž Bullion trochu netradičně zpívá. Singl vychází na legendární (dříve belgické, nyní už londýnské) značce R & S Records.

02579045.jpeg

Vex Ruffin – Secret Weapon
Credits: Vex Ruffin
Label: Stones Throw
Slavný hiphopový label Stones Throw Records funguje na vyloženě kamarádské bázi, s originálním hiphopovým písničkářem jménem Vex Ruffinale jeho představitelé udělali výjimku – právě on se stal první položkou jejich katalogu, která byla vybrána na základě zaslané demonahrávky. Punker, který si po vzoru hiphopového beatmakera Madliba zakoupil drum machine a s ní začal dělat těžko zařaditelnou hudbu, debutoval loni EPčkem Crash Course. Čerstvé EP Eulogy, které má být předzvěstí podzimní dlouhohrající desky, vypouští Vex Ruffin zdarma na internet.

Spustit audio