Novinky Radia Wave: 11. týden

13. březen 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 11. týden.

The Knife – A Tooth For An Eye
Credits: Karin Dreijer Andersson, Olof Dreijer
Label: Mute
Deska Silent Shout švédských elektropopových šamanů The Knife si za sedm let od svého vydání právem získala kultovní status. Dlouhé čekání na nové album je naštěstí u konce: 8. dubna vyjde dvoudiskový, bezmála 100 minut trvající opus Shaking The Habitual, na němž se podílela i Shannon Funchess z kapely Light Asylum. Po radikálním devítiminutovém singlu (a videu) Full of Fire nás sourozenci Dreijerovi dostávají do extáze aktuálním trackem A Tooth For An Eye, jehož rytmy zřetelně evokují indonéský gamelan. Vaší pozornosti samozřejmě opět doporučujeme i doprovodný klip, který potvrzuje, že nové album The Knife bude věnované především dekonstrukci genderových rolí.

Austra – Home
Credits: Katie Stelmanis
Label: Domino
Na svůj znamenitý debut Feel It Break (2011) už brzy naváže kanadský (nyní šestičlenný) projekt Austra, který před čtyřmi lety založila zpěvačka, skladatelka a klavíristka Katie Stelmanis. Album Olympia, které je inspirováno tradicí taneční hudby, vyjde 17. června na labelu Domino a my vám z něj nabízíme sugestivní popový melodram Home. Ten je strhující kombinací autorčina výrazného vokálu, dominantního klavíru a klasického houseu chicagského střihu. Libec!

02846006.jpeg

Rustie – Slasherr
Credits: Russell Whyte
Label: Numbers
Skotský beatový demiurg Rustie v roce 2011 trvale poznamenal klubový ekosystém svou deskou Glass Swords, na níž se maximalistická „wonky“ elektronika organicky kloubila s jemnými melodickými pasážemi. Rustie svůj cit pro prvotřídní hudební selekci prokázal i na svém „esenciálním mixu“ pro BBC Radio 1, kde se poprvé širšímu publiku představil Baauer se svým nynějším virálním hitem Harlem Shake. Teď Russell Whyte přichází po delší době s novou původní tvorbou, kterou je singl Triadzz/Slasherr. Ve druhé ze jmenovaných skladeb se Rustie ladně vyhýbá současným trapovým klišé, aniž by ubíral na své již příslovečné bombastičnosti – a opět tak dokazuje, že mezi věrozvěsty nových klubových zvuků patří zcela právem.

Big Black Delta – Side Of The Road
Credits: Jonathan Bates
Label: Masters of Bates
Losangeleský hudebník Jonathan Bates – basák a vokalista rockové kapely Mellowdrone – se v rámci svého sólového projektu Big Black Delta věnuje fantasmagorickému elektropopu, který na posluchače útočí mnoha protichůdnými emocemi současně. Takový je i vrtkavý elektro hymnus Side Of The Road, který velkolepým způsobem předznamenává Batesovu bezejmennou dlouhohrající novinku.

02846014.png

Smith Westerns – Varsity
Credits: Cullen Omori, Cameron Omori, Max Kakacek, Julien Ehrlich
Label: Mom & Pop
Dva roky po svém průlomovém albu Dye It Blonde přichází chicagští glam-rockeři Smith Westerns s předzvěstí novinkové desky Soft Will, která tentokrát vznikala v New Yorku a El Pasu. Nahrávku, jež by měla vyjít v létě na labelu Mom & Pop, propaguje melodický, syntezátory protkaný power pop skladby Varsity.

Eleanor Friedberger – Stare At The Sun
Credits: Eleanor Friedberger
Label: Merge
Poté, co si sourozenci Friedbergerovi dali oddych od společného muzicírování jako The Fiery Furnaces, vrhli se s vervou do svých sólových projektů. Zatímco Matthew vychrlil během posledních dvou let hodiny experimentálního materiálu na více než desítce (!) alb, sestra Eleanor Friedberger byla poněkud zdrženlivější a také posluchačsky vstřícnější. Před dvěma roky zabodovala s první sólovou deskou Last Summer, stále ještě v duchu domovské kapely, připravovaná novinka Personal Record by ale měla být o poznání elektroničtější (i díky angažování dvorního producenta LCD Soundsystem s půvabným jménem Eric Broucek). Svěží pilotní singl Stare At The Sun nicméně pokračuje v trendu inteligentního indie-rocku inspirovaného estetikou 70. let minulého století.

Action Bronson – Morey Boogie Boards
Credits: Rory William Quigley
Label: SRFSCHL / Evil EmpireBeatmaker
Harry Fraud se v posledních letech propracoval mezi nejvyhledávanější hiphopové producenty a vemlouvavý ženský hlas ohlašující „La Musica De Harry Fraud“ už zněl třeba ze skladeb Wiz Kalify, Main Attrakionz nebo Action Bronsona. S posledně jmenovaným vousatým tlouštíkem albánského původu se Harry Fraud spojil i ve skladbě Morey Boogie Boards, která otevírá čerstvou mixtape Adrift. Kolekce je ke stažení zdarma a na Fraudovy beaty svoje umění předvádí kromě tradičních spolupracovníků také Rick Ross, Curren$y nebo Pusha T.

Soap & Skin – Sugarbread
Credits: Anja Plaschg
Label: PIAS
Rakouská zpěvačka a klavíristka Anja Plaschg alias Soap & Skin se ve svých dvaadvaceti letech stihla stát jednou z nejvýraznějších osobností alternativní scény našich jižních sousedů. Po nadšeně přijatém loňském minialbu Narrow se Anja připomíná vinylovým singlem Sugarbread, který vychází 11. března na značce Play It Again Sam. Mezi třemi skladbami je mimo jiné i coververze bluesové klasiky Roberta Johnsona Me And The Devil, nicméně EPčku vévodí barokní pop titulní skladby Sugarbread, která by se dobře vyjímala v leckterém artovém hororu.

Baths – Miasma Sky
Credits: Will Wiesenfeld
Label: Anticon
Po kritikou i publikem vřele přijaté desce Cerulean z roku 2010 se kalifornský producent a zpěvák Will Wiesenfeld aka Baths vrací s druhým regulérním dlouhohrajícím počinem (nepočítáme-li kolekci experimentů a nedodělků Pop Music/False B-Sides z roku 2011.) Novinka Obsidian vyjde na konci května znovu na značce Anticon a Wiesenfeld slibuje temnější a zároveň popovější sound. Písničky navíc psal cíleně tak, aby se daly zaranžovat pro koncertní kapelu, což je znát i ze skladby jménem Miasma Sky. Bibio – A tout a l'heureCredits: Stephen James WilkinsonLabel: Warp S výjimkou remixů pro Amona Tobina a Foals nebylo v roce 2012 o britském producentovi, jenž si říká Bibio, příliš slyšet. Stephen James Wilkinson totiž pilně pracoval na další desce, která by měla navázat na úspěšný opus Mind Bokeh, díky němuž se autor etabloval na značce Warp Records. Nové album vyjde 12. května a bude se jmenovat Silver Wilkinson. Samotný singl A tout a l'heure prý vznikl v jeden krásný slunný den na Bibiově zahradě, na kterou si mistr postupně přestěhoval celé svoje nahrávací studio.

Bibio – A tout a l'heure
Credits: Stephen James Wilkinson
Label: Warp
S výjimkou remixů pro Amona Tobina a Foals nebylo v roce 2012 o britském producentovi, jenž si říká Bibio, příliš slyšet. Stephen James Wilkinson totiž pilně pracoval na další desce, která by měla navázat na úspěšný opus Mind Bokeh, díky němuž se autor etabloval na značce Warp Records. Nové album vyjde 12. května a bude se jmenovat Silver Wilkinson. Samotný singl A tout a l'heure prý vznikl v jeden krásný slunný den na Bibiově zahradě, na kterou si mistr postupně přestěhoval celé svoje nahrávací studio.

02846038.jpeg
Spustit audio