Novinky Radia Wave: 12. týden

20. březen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 12. týden roku 2012.

Plan B – Ill Manors
Credits: Benjamin Paul Ballance-Drew
Label: Atlantic
Rapper Plan B objevený v polovině dekády Mikem Skinnerem z The Streets dosáhl se svým druhým albem The Defamation of Strickland Banks obrovských komerčních úspěchů, za což částečně mohl úkrok z grimeové agresivity k soulu a r'n'b. Chystané album Ill Manors, z něhož zatím vypustil první, stejnojmenný singl, má být návratem k drsnějšímu zvuku. Deska koncipovaná jako hiphopový muzikál vychází na začátku května a ve stejné době bude mít premiéru i film Ill Manors. Titulní skladbu, která je inspirována loňskými pouličními bouřemi v Londýně, nazval prestižní list The Guardian „prvním skvělým mainstreamovým protest songem po hodně dlouhé době“.
Poznámka hudebního dramaturga: skvělý smyčcový sampl pochází ze slavné 7. symfonie (tzv. Leningradské) ruského klasika Dmitrije Šostakoviče. Enjoy!



The Shins – The Rifle´s Spiral
Credits: James Mercer
Label: Columbia
Po pětileté odmlce se s velkou parádou (byť v pozměněné sestavě a se svitou pozoruhodných hostů) vrací na scénu americká formace The Shins vedená znamenitým zpěvákem a kytaristou Jamesem Mercerem. Z jejich nové desky Port of Morrow si do vysílání vybíráme její otvírák – pronikavý hit The Rifle´s Spiral, jež znovu demonstruje Mercerův šestý smysl pro uhrančivé melodie. Skladba, která zaujme vedle emotivní naléhavosti i ostrým zvukem, zní jako kombinace syrovějších poloh klasiků R.E.M. a Mercerova nedávného bočního projektu Broken Bells. The Shins v roce 2012 – to je power pop nejvyšší kvality.

02584593.jpeg

Lotus Plaza – Strangers
Credits: Lockett Pundt
Label: Kranky
Lockett (a koleno) Pundt, kytarista amerických indie-rockerů Deerhunter, zaujal před třemi lety pod pseudonymem Lotus Plaza solidním sólovým debutem The Floodlight Collective. Jeho aktuální singl Strangers, který předznamenává vydání druhé desky Spooky Action at a Distance, se však může směle měřit s vrcholnými tracky Pundtovy domovské kapely – prolnutí prvků psychedelického popu a shoegazu bývá v současnosti jen málokdy takhle přesvědčivé.

Telefon Tel Aviv – The Birds
Credits: Joshua Eustis
Label: BPitch Control
Když v lednu 2009 zemřel Charles Cooper, polovina amerického elektronického dua Telefon Tel Aviv, vypadalo to na konec projektu, který v polovině nulté dekády zazářil s albem Map of What Is Effortless. Teď jsou ale Telefon Tel Aviv zpátky: druhá polovina kapely Joshua Eustis pokračuje v (tv)orbě pod starým jménem a připomíná se novým singlem. Kromě originálu skladby The Birds je na něm k nalezení i remix od Matthewa Dearea a Ellen Allien, na jejímž labelu BPitch Control comebacková nahrávka Telefon Tel Aviv vychází. Na „b-straně“ singlu The Sky Is Black pak hostuje Robin Guthrie z Cocteau Twins.

02584595.jpeg

Airhead – Wait
Credits: Rob McAndrews
Label: R&S
Londýnský dubstepový producent Airhead má zvláštní zálibu v elektrických kytarách – kromě angažmá v doprovodné kapele Jamese Blakea mu tato milá posedlost pomohla stvořit také neobvyklý styl, který je na hony vzdálený všemu, co se produkuje na současné britské elektronické scéně. Airhead má za sebou dva singly (jeden z nich je split s Blakem) a aktuálně připravuje debutové album, které by mělo vyjít letošní rok na značce R&S. Předzvěstí desky je singl Wait, v němž zazní samply zpěvačky Karen O z brooklynských Yeah Yeah Yeahs.

One Little Plane – She Was Out in the Water
Credits: Kathryn Bint
Label: Text
Pod pseudonymem One Little Plane se ukrývá chicagská folková písničkářka Kathryn Bint, která své vřelé skladby ráda pasíruje skrz silně psychedelické síto. Už na začátku své kariéry se sblížila s Kieranem Hebdenem (aka Four Tet), který jí producentsky vypomohl s první deskou Until z roku 2008. Hebden – někdejší zázračné dítě pastorální elektroniky – stojí podepsán i pod produkcí její nové skladby She Was Out in the Water, která připomene třeba Four Tetovy jemnější melodické momenty z jeho vrcholného alba Rounds. V konejšivém singlu, který má být dalším releasem Hebdenova labelu Text a předchází plánovanému druhému albu chicagské umělkyně nazvanému Into The Trees, hostuje také baskytarista Colin Greenwood z Radiohead.

02584596.jpeg

Fiordmoss – Midway
Credits: Petra Hermanová, Roman Přikryl, Jan Boroš
Label: self-released
Brněnská trojice Fiordmoss se pomalu ale jistě posouvá na nejvyšší příčky českého sofistikovaného popu. Kapela má za sebou druhé EP s názvem Ink Bitten, které je zdarma ke stažení na stránkách labelu Bumbum Satori a zároveň se může chlubit cenou Vinyla v kategorii Objev roku 2011. Jejich jemný elektroakustický pop se inspiruje v chladné severské estetice a kombinace hlasu zpěvačky Petry Hermanové, kytary a elektronických efektů zní často až podezřele nečesky. Do vysílání zařazujeme skladbu Midway právě z nejnovějšího EP Ink Bitten.

02533901.jpeg

Advance Base – Summer Music
Credits: Owen Ashworth
Label: Caldo Verde
Už před dvěma lety anoncoval milovník analogového zvuku Owen Ashworth rozhodnutí skoncovat se svým pseudonymem Casiotone for the Painfully Alone (ovšem nikoli s hudbou samotnou). Jak slíbil, tak učinil a nyní si tenhle synth-popový vypravěč se sklony k introspekci nechává říkat Advance Base (pod tímto nickem ostatně loni produkoval desku chicagského rappera Serengetiho). Na prvního máje se Asworth přihlásí se svou novou deskou A Shut-In's Prayer, která vyjde na labelu Caldo Verde. Skladba s výmluvným názvem Summer Music je sympatickým, nuancovanějším rozvinutím autorova někdejšího hořkosladkého soundu.

00973745.jpeg

Kindness – Swingin' Party
Credits: Adam Bainbridge
Label: Female Energy/Polydor
Britský producent a fotograf Adam Bainbridge aka Kindness, který tráví čas střídavě v Berlíně a Londýně, si před pár lety našel nového koníčka – začal dělat hudbu, jež skládá poctu tanečnímu popu 70. a 80. let. Po singlech na značce Moshi Moshi dokonce dostal nahrávací smlouvu na značce Polydor, kde vychází jeho debutové album World, You Need a Change of Mind (nahrávku produkoval Philippe Zdar z projektu Cassius). Skladba Swingin' Party je coververzí osmdesátkových hitmakerů The Replacements.

Spustit audio