Novinky Radia Wave: 13. týden

27. březen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 13. týden roku 2012.

Blood Red Shoes – Cold
Credits: Laura-Mary Carter, Steven Ansell
Label: V2
Dvojice Blood Red Shoes složená z kytaristky a zpěvačky Laury-Mary Carterové a bubeníka Stevena Ansella patří už nějaký čas k ozdobám britského indie-rocku. První album této dvojice nazvané Box of Secrets vyšlo roku 2008 na labelu V2, předloni pak dvojice vydala své druhé syrové album Fire Like This, které se dočkalo mnoha pochvalných recenzí. Dravá i valivá hra na kytaru, tvrdý i komplexní bubenický styl, Lauřin charismatický vokál – tyto ingredience obohacené o bezmála hiphopový groove duo míchá i v tracku Cold, prvním singlu z nové desky In Time To Voices, která vychází právě v pondělí 26. března.



Daniel Rossen – Silent Song
Vydavatelství: WARP
Autoři: Daniel Rossen
Letos devětadvacetiletý Daniel Rossen zakládá jednu kapelu za druhou: nejdříve to byli (původně na čisté recesi postavení) Department Of Eagles a poté neobvyklými harmoniemi oplývající kolektiv Grizzly Bear. Ani na jeho posledním počinu – sólovém Silent Hour/Golden Mile EP – nechybí pozoruhodné aranžérské prostocviky. Jen jedna okolnost je u vnuka oscarového režiséra Roberta Rossena tradiční – vydavatelství Warp.

Swizz Beatz ft.ASAP Rocky – Street Knock
Credits: Kasseem Dean, Rakim Mayers, araabMuzik
Label: self-released
Swizz Beatz, veterán mezi hiphopovými producenty, připravuje novou mixtape Limitless a první ukázka zní více než slibně. V působivé skladbě Street Knock zazáří i jeden z nejnadějších současných rapperů ASAP Rocky a ruce k dílu přiložil svým charakteristickým způsobem i vládce MPC drum machines – talentovaný producent araabMUZIK.

02590140.jpeg

Mungo Park – Pilgrim
Credits: Mungo Park
Label: Third Side
Mladý francouzský kvintet Mungo Park se hlásí o slovo: po koncertní průpravě, kdy pánové předskakovali kapelám Toro Y Moi nebo Blind Digital Citizen, předkládá pětice výsledky svého snažení i ve studiové podobě. Jejich debutové EP předznamenal singl Pilgrim, který je chytlavým mixem psychedelického stylu Animal Collective, gospelových sborů à la Ladysmith Black Mambazo a postupů kultovní skotské kapely Beta Band. Solidní příslib věcí budoucích!

Danny Brown – Grown Up
Credits: Daniel Sewell
Label: SCION A/V
Třicátník Danny Brown na sebe výrazně upozornil teprve vloni se svým druhým albem XXX. Vysloužil si za něj mj. ocenění „hiphopová deska roku“ v časopise Spin nebo zařazení do výroční Top 20 za rok 2011 na vlivném serveru Pitchfork. Teď se detroitský rapper vrací se singlem Grown Up, který odkazuje na 90. léta minulého století a dobu jeho dospívání (sampl pochází z písně Walk on the Wild Side od Lou Reeda). Společně se singlem se na internet dostala i zpráva, že Danny Brown bude ke slyšení na nové desce australského samplofonického týmu The Avalanches.

Yppah – D. Song
Credits: Jose Luis Corrales Jr., Anomie Belle
Label: Beat Records/Ninja Tune
Kalifornský beatmaker Joe Corrales Jr. začínal v rockových kapelách a je velkým fanouškem shoegaze – jeho hudba vydávaná pod hlavičkou projektu Yppah (Happy pozpátku) pak tuto fascinaci náladovými plochami jen potvrzuje. V roce 2006 debutoval albem You Are Beautiful at All Times vydaným na labelu Ninja Tune a před třemi lety na ně navázal nahrávkou They Know What Ghost Know. Novinku Eighty One ve třech skladbách ozdobila seattleská zpěvačka Anomie Belle, která hostuje i v tracku nazvaném D. Song.

02590141.jpeg

SAADI – Snowyman (Delicate Steve Remix)
Credits: Boshra Saadi, Steve Marion
Label: Dither Down
Syrská zpěvačka a producentka SAADI už několik let žije v New Yorku a když se rozpadla její kapela Looker, zkusila štěstí sólo. Do hledáčku indie blogů ji dostala skladba Snowyman, která svůdně kombinovala reggae a novovlnný pop ve stylu ne nepodobném Santigold. Pak se ovšem skladba o pocitech osamění ve velkoměstě dostala do rukou kytaristovi Stevu Marionovi (alias Delicate Steve), který ji přetvořil v jeden z nejpozoruhodnějších remixů roku 2012.

02590142.jpeg

Solander – Book Of Advice
Credits: Solander
Label: A Tenderversion
Druhým dlouhohrajícím albem Passing Mt. Satu se od tohoto týdne chlubí trojice Solander i mimo své rodné Švédsko. Jejich pojetí muziky na pomezí folku a popu je (jak tamní tradice káže) maximálně přitažlivé. Muzikanti z Malmö v současné době dobývají Ameriku na měsíc dlouhém turné. Z aktuální desky pro vás vybíráme třetí singl Book Of Advice.

The Wedding Present – You Jane
Label: Scopitones
Credits: David Gedge
Chvilku to trvalo, než indie-rockoví veteráni The Wedding Present chytli na opakovaném startu druhý dech. David Gedge a spol. připravil po delší době osmou řadovou desku Valentina, která je inspirována italským komiksem z 60. let. Hudebně tu muzikanti z britského Leedsu – oproti popovějšímu předchůdci El Rey – poněkud přitvrdili. Aby ne, když na produkční stoličce seděl slavný Steve Albini.

02163002.jpeg

Biorchestr – Sklenka
Vydavatelství: Indies Scope
Autoři: Aleš Pilgr
Manželské duo Biorchestr vzniklo na podzim roku 2009 při příležitosti vydání debutového alba Papučka. To přímo navazovalo na sólovou tvorbu mužské poloviny souboru, Aleše Pilgra (známého z brněnské formace Květy). Jejich hudba se pohybuje na pomezí folku a elektronické hudby – v současné době pak vychází dvojici u Indies Scope (v produkci Tomáše Háčka) nové album Umakartové, a to ve speciálním formátu CDG (Compact Desk Game). Součástí bookletu je totiž společenská hra, v jejímž průběhu je nutné mít album puštěné.

Spustit audio