Novinky Radia Wave: 14. týden

3. duben 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 14. týden roku 2012.

Dirty Projectors – Gun Has No Trigger Credits: David Longstreth Label: Domino Na novinku newyorské kapely Dirty Projectors se čeká bezmála jako na smilování: oslavné tance nad jejich tři roky starou nadstylovou deskou Bitte Orca ostatně máme ještě všichni v živé paměti. Zatím nepojmenovaná nahrávka by měla vyjít v první polovině tohoto roku na labelu Domino a my si z ní nasazujeme první ukázku: znamenitou, old-schoolovým hiphopovým beatem podepřenou skladbu Gun Has No Trigger, která potvrzuje, že art-popoví nenažranci Dirty Projectors se rozhodli prozkoumat nová zvuková teritoria.

Jai Paul – Jasmine Credits: Jai Paul Label: XL Recordsings Londýnský producent a zpěvák Jai Paul na sebe výrazně upozornil před dvěma lety masivním singlem BTSTU. Následně se upsal značce XL Recordings a objevil se i v prorockém seznamu BBC Sound of 2011. Po delší přestávce se nyní třiadvacetiletý multiinstrumentalista hlásí s novinkou, kterou je singl Jasmine spadající do kategorie futuristického R&B. Zda jde o předzvěst dlouho očekávaného debutového alba, ovšem stále není jisté.

Susanne Sundfør – White Foxes Credits: Susanne Sundfør Label: EMI Jméno Susanne Sundfør, rodačky ze západonorského Haugesundu, je zatím pojmem především ve Skandinávii. Zpěvačka, klavíristka a skladatelka s pronikavým hlasem vydala poslední desku The Brothel před dvěma lety a její stejnojmenný singl dokonce dlouho okupoval první místo norské hitparády. Na konci března Susanne Sundfør vydává nové album The Silicone Veil, které autorka charakterizovala čtyřmi slovy: apokalypsa, smrt, láska a sníh. My vám z něj přinášíme ochutnávku v podobě působivého singlu White Foxes; vaší pozornosti nicméně doporučujeme i videoklip z dílny režiséra Matse Udda, který rafinovaně propojuje dva světy – ten starý s lesy a zříceninami a ten moderní, jemuž dominují nové technologie (a silikon).

02596380.png


Killer Mike ft. Scar – Untitled Credits: Michael Render, Jaime Meline Label: Williams Street Atlantský rapper Killer Mike se do povědomí hiphopových fanoušků zapsal hlavně jako spolupracovník dua OutKast – hostoval na albech Stankonia i na Big Boiově polovině multiplatinové desky Speakerboxxx/The Love Below. Jeho debutové nahrávky ale měly smůlu na vydavatele: Ghetto Extraordinary například nikdy nevyšlo kvůli sporům se Sony. O nejnovější album R.A.P. Music se postarala značka Williams Street Records, která vydává mimo jiné desky spojené s programem televizního kanálu Adult Swim (ten se orientuje na animovanou tvorbu pro dospělé). Opus R.A.P. Music, z něhož vybíráme skladbu Untitled, vychází v polovině května a beaty pro něj upekl producent a rapper El-P.

Damon Albarn – The Marvelous Dream Credits: Damon Albarn Label: Parlophone V aktivitách zpěváka, kytaristy a skladatele Damona Albarna už se začínají trochu ztrácet i jeho nejvěrnější fanoušci (nejnověji třeba projekt Rocket Juice & The Moon). My mezi ně patříme, a tudíž nemůžeme pominout fakt, že lídrovi kapel Gorillaz a Blur vyjde 8. května nové sólové album Dr. Dee, které bude studiovou verzí stejnojmenné, nadšeně přijaté opery, kterou Albarn složil mj. pro Mezinárodní festival v Manchesteru. Slyšte nostalgicky zklidněnou první ukázku z desky nazvanou The Marvelous Dream.

02573481.jpeg

Bee and Flower – Waiting Room Credits: Dana Schechter Label: Cheap Satanism rec. Z poloviny newyorští, z poloviny berlínští rezidenti Bee and Flower se poprvé domácímu publiku představili před pěti lety coby předskokani kapely Mono. V tomto roce se chytají do Česka hned na několik samostatných koncertů, jimiž budou propagovat svou letošní novinku Suspension. Ta vyjde u poutavě pojmenovaného vydavatelství Cheap Satanism na konci tohoto měsíce a my vám už nyní nabízíme k poslechu první singl Waiting Room, ke kterému existuje i pozoruhodné „anatomické“ video.

Georgia Anne Muldrow & Madlib – Husfriend Credits: Georgia Anne Muldrow, Otis Jackson Jr. Label: SomeOthaShip Hyperaktivní soulová zpěvačka Georgia Anne Muldrow si pro své sedmé sólové album našla hvězdného parťáka – hiphopového beatmakera Madliba, pro kterého je to vůbec první zkušenost s prací pro vokalistku. Společně stvořili album Seeds, které se nese na vlnách excentrického a spirituálního R&B čerpajícího z odkazu 70. let.

Revolver – Wind Song Credits: Revolver Label: EMI Francouzská trojice Revolver po šesti letech fungování vydává druhou dlouhohrající desku Let Go. O tom, jak bude znít, jsme si už mohli udělat obrázek díky dvěma EPčkám Parallel Lives a Wind Song, která vyšla v loňském roce. Kapela navazuje na úspěchy tři roky starého debutu, jenž jí přinesl vavříny v podobě domácích výročních cen Victoires de la Musique, odkud Revolver odešli v roce 2010 jako vítězové v kategoriích Nejlepší debut a Nejlepší nováčkovský koncert roku. S letošní deskou trio míří sebevědomě dál za hranice Francie.

02596382.jpeg

Best Coast – The Only Place Credits: Bethany Cosentino, Bobb Bruno Label: Wichita RecordsJaro nabírá na intenzitě a jedním z prvních příznaků, že po něm následují letní radovánky, je i první singl – horkým pískem západního pobřeží prohřáté – americké kytarovky Best Coast. Ten dostal stejný název jako celá deska, tedy The Only Place. Bethany se na albu, které vychází 15. května na labelu Wichita Records, snaží v textech konečně zatočit se svou infantilitou a špatnými návyky. Hudební části nahrávky, poplatné kalifornskému surf-rockovému třeštění, pomohl na svět ostřílený producent desek Fiony Apple a Kanye Westa – Jon Brion.

02596403.jpeg

Caveman – Old Friends Credits: Matthew Iwanusa Label: Magic Man!Duch kapely The Shins přetrvává ve vysílání Radia Wave i další týden, a to díky mladé formaci Caveman, která se inspirovala především jejich prvními dvěma deskami. Debutová deska pětice z Brooklynu (už zase?) vychází už podruhé, tentokrát se zaměřením na evropský trh – a znovu ji tlačí kupředu chytlavý singl Old Friends.

Spustit audio