Novinky Radia Wave: 14. týden

3. duben 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 14. týden.

When Saints Go Machine – Love and Respect ft. Killer Mike
Credits: Silas Moldenhawer, Jonas Kenton, Simon Muschinsky, Nikolaj Manuel Vonsild
Label: K7
Kodaňské elektropopové kvarteto When Saints Go Machine namíchalo svůj eklektický mix rocku, elektroniky a hip hopu na své třetí studiové album Infinity Pool. Vyjde 20. května v Evropě a o týden později v zámoří a čerství držitelé výročních dánských hudebních cen Steppeulv Awards na ně zbrojí novým singlem Love and Respect, kde trochu překvapivě hostuje i atlantský rapper Killer Mike.

Sigur Rós – Brennisteinn
Credits: Jón Þór Birgisson, Georg Hólm, Orri Páll Dýrason
Label: XL Rec.
Vypadá to, že loňskou deskou nás Islanďané Sigur Rós tak trochu vodili za nos. Po ambientní kolekci Valtari totiž přichází slavní postrockeři (po odchodu Kjartana Sveinssona pouze ve trojici) s mnohem energičtější nahrávkou, která až na výrazné elektronické ruchy připomíná upomene slavné melancholické časy desek Ágætis byrjun, ( ) nebo Takk... Alespoň v originálu sedmiminutový singl Brennisteinn tomu tak nasvědčuje. A vzhledem k tomu, že i obrazový doprovod singlu se mimořádně vydařil, pak těšení na jejich vystoupení na letošním ročníku Colours Of Ostrava je hned radostnější.

Talisco – Your Wish
Credits: Talisco
Label: Roy Music
Dalším nadějným hudebníkem z Francie je v anonymitě zahalený popař (v klipu si na hlavu nasadil obligátní papírovou krabici), který se nechá titulovat Talisco. Jeho letošní debut, EP nazvané My Home, je primárně doprovodem k filmu Philippa Lellouche Un prince (presque) charmant. Chytlavý singl Your Wish se ale bez vizuálního doprovodu hravě obejde.

Depeche Mode – Soothe My Soul
Credits: Martin L. Gore
Label: Sony Music
O kvalitě nového alba Delta Machine legendárních Depeche Mode se mezi fanoušky i hudebními publicisty vedou vášnivé spory. Ostatně jste se o jejich nejnovější kolekci mohli dozvědět i z recenze ve vysílání Radia Wave (ZDE). Na čem se ale většina zainteresovaných shodne, je kvalita druhého singlu kolekce, nazvaného Soothe My Soul, která opravdu připomene sílu trojice z přelomu80. a 90. let.

Joasihno – Oh Boy
Credits: Christoph Beck, Nico Sierig
Label: Alien Transistor
Joasihno, to je americko-německé duo, které na labelu Alien Transistor, založeném členy The Notwist nebo Lali Puna, právě vydává svou druhou desku A Lie. I na tomto albu projektu Christopha Becka, Nica Sieriga se Michael Acher objeví, a to ve skladbě Black Holes And White Noise. My si ale do vysílání nasadíme svižnější ukázku Oh Boy, která v dobrém připomene inspirativní indiepopový kvas, který v Berlíně přelomu tisíciletí produkoval jedno silné album za druhým.

02859892.jpeg

Young Summer – Fever Dream
Credits: Bobbie Allen
Label: Ready Set Rec.
Svůj umělecký restart zaštítila Američanka Bobbie Allen jménem, které musí momentálně zamrzlou Evropu potěšit, Young Summer. A i singl Fever Dream nesnižuje očekávané naděje, které by měla Bobbie naplnit v květnu na své první desce. Elektro pop mladé hudebnice mnozí přirovnávají díky hlasu autorky k průniku Beach House a Florence & The Machine. Už brzy se zřejmě o činnosti projektu dozvíme více.

Női Kabát – I Corrode
Credits: Dee Rüsche, Owen Pratt, Jonas Ranssøn
Label: Női Kabát
Anglický elektronický underground, to není jen záplava dubstepových jednočlenných projektů, ale mnohem barevnější scéna nabízející i jiná syntetická lákadla. Příkladem budiž právě vycházející kompilace And You Will Find Them In The Basement, která veřejnosti představuje osmičku projektů, které vše vsadily na pop vytvořený primárně analogovou cestou. Vedle zavedenějších projektů Lebanon Hanover nebo Soft Riot se zde prezentuje nové trio Női Kabát silným singlem I Corrode.

Flash The Readies – Elevate
Credits: Tomáš Valent, Petr Mlynář, Roman Mlynář
Label: Full Moon
Nenápadná formace Flash The Readies z Olomouce se pohybuje na hudební scéně od roku 2006, ale teprve s novou kolekcí zřejmě zasáhne větší množství posluchačů. Koncepční pojetí alba In Belvedere zosobňuje originální komiks, který dodává celku výjimečnou výtvarnou atmosféru. Novinku dokresluje i web www.flashthereadies.com/inbelvedere vytvořený pouze pro tuto příležitost. Trojici, jejíž album si v digitální podobě můžete stáhnout na jejich Bandcamp profilu, v digipackové podobě je pak přibaleno k novému číslu časopisu Full Moon, bude ve vysílání reprezentovat skladba Elevate.

Daughter – Human
Credits: Elena Tonra, Igor Haefeli
Label: 4AD
Dalšími nováčky, kteří dostávají možnost prezentovat svou tvorbu v katalogu prestižního vydavatelství 4AD, je londýnská indiepopová trojice Daughter vedená charismatickou zpěvačkou a skladatelkou Elenou Tonra. Vydavatelství nejprve vsadilo na pomalejší notu skrze singl Still, nás ovšem zaujala až druhá, mnohem svižnější ukázka z debutu If You Leave nazvaná Human. Ta se navíc v těchto dnech dočkala speciálního vinylového vydání.

Eyes On Film – Waking Up Dead
Credits: Eyes On Film
Label: Mi7 Rec.
Londýn vyvrhuje postpunkové naděje na hudební scénu v pravidelných intervalech. Poté co se nejnovější akvizice Ulterior nebo O. Children vytasily se svými druhými alby, nabízí posluchačům novou partu – čtveřici Eyes On Film. Ta v loňském roce poprvé zkusila své štěstí skrze singl Something Wicked, mnohem více pozornosti ale schytal jejich nový singl Waking Up Dead. Možná i proto, že se na něm výrazným způsobem podílel Carl Barât? (ex- Dirty Pretty Things a The Libertines), který čtveřici podporuje hostováním nebo DJingem po koncertech Eyes On Film

Spustit audio