Novinky Radia Wave: 15. týden

10. duben 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 15. týden roku 2012.

Breton – Wood And Plastic
Credits: Roman Rappak
Label: Fat Cat
Electro-rockové kvarteto Breton tvoří skupina muzikantů a talentovaných filmařů usazená v jižní části Londýna. Jejich letošní debutové album Other People's Problems vzbudilo mimořádný ohlas a kritika nešetří přirovnáními ke kapelám typu Foals, Hot Chip nebo These New Puritans. V pozoruhodné skladbě Wood And Plastic kombinující prvky math-rocku, glitch-popu i afrobeatu uslyšíte rovněž poutavé smyčcové aranže, o které se postaral německý skladatel Volker Bertelmann alias Hauschka.

JJ – Beautiful Life
Credits: Elin Kastlander, Joakim Benon
Label: Sincerely Yours/Secretly Canadian
Švédská dreampopová dvojice JJ loni vypustila do světa sérii skladeb, které mířily do podstatně ponuřejších a abstraktnějších zvukových teritorií než dříve. Jejich aktuální zasněný track Beautiful Life, který předznamenává nové EP s prostým názvem jj n° 4, se ovšem vrací k optimistickým, prosluněným náladám znamenitého dlouhohrajícího debutu jj n° 2. Hip hopem i prvky r‘n‘b ovlivněný severský pop vyvolávající podezřele návykové pocity blaženosti!

02601559.jpeg

Chromatics – Kill for Love
Credits: Johnny Jewel, Ruth Radelet
Label: Italians Do It Better
Chromatics byli původně punková skupina, která se po příchodu producenta Johnnyho Jewela v polovině nulté dekády posunula směrem k existenciální novovlnné elektronice. Projekty zaštítěné Jewelovým labelem Italians Do It Better vždy těžily z objevování zapomenutých proudů taneční hudby 80. let a nové album není výjimkou: Chromatics natočili noirový disco soundtrack pro chronické nespavce. Na desku skvěle sedí termín „depresivní hédonismus“, kterým hudební publicista a filozof Mark Fisher popisuje loňskou vlnu smutného r‘n‘b. Chromatics zkrátka dobře zachycují aktuální globální náladu a ještě k tomu píší znamenité pop songy, jakým je i skladba Kill for Love.

Liars – No. 1 Against the Rush
Credits: Angus Andrew, Aaron Hemphill, Julian Gross
Label: Mute
„A teď o něčem úplně jiném“ – montypythonovské heslo docela dobře sedí na prudké střihy, které od sebe oddělují jednotlivá alba brooklynských art-rockerů Liars. Vytrvale experimentující trojice, která před více než deseti lety stála u zrodu dance-punkového revivalu, chystá na červen novou desku WIXIW, přičemž první ukázka z ní se zvukově opět výrazně odlišuje od všeho, na co jsme byli u Liars zvyklí. Minimalisticky pojatá skladba No. 1 Against the Rush jasně demonstruje, že novinka amerického tria – tematicky zaměřená na vnitřní boj člověka a jeho snahu vyjít sám se sebou – se poveze převážně na elektronické vlně. Na palindromicky nazvaném albu se dočkáme i roztodivných samplů hadrů odkapávajících na cínové kastroly či zvuků zvolna vypouštěných balónů. Vážně, nelžeme!

02601561.jpeg

Orbital ft. Zola Jesus – New France
Credits: Phil Hartnoll, Paul Hartnoll, Nika Roza Danilova
Label: ACP
Na dlouhých osm let se odmlčeli bratři Hartnollové alias klasikové britské inteligentní elektroniky Orbital. Na nové desce pracovali od roku 2008, kdy se dali dohromady po čtyřleté pauze: album s názvem Wonky vyšlo 2. dubna a recenze ho ohlašují jako nejlepší materiál Orbital od časů slavného alba In Sides z poloviny 90. let. My si do vysílání nasazujeme první singl New France, v němž nelze přeslechnout charakteristický vokál Zoly Jesus.

Dive – How Long Have You Known
Credits: Zachary Cole Smith
Label: Captured Tracks
Brooklynská kapela Dive – jejímž frontmanem je Zachary Cole Smith z formace Beach Fossils – v singlu How Long Have You Known? konečně plně rozvíjí svůj potenciál. Po třech solidních skladbách (Human, Corvalis a Geist) vyústil jejich mix dreampopové a krautrockové estetiky v odzbrojující song, který bude nepochybně ozdobou připravovaného debutového alba Oshin (vyjde 26. června na značce Captured Tracks).

02601557.jpeg

Doseone – Last Life
Credits: Adam Drucker
Label: Anticon
Hiphopový label Anticon nedávno opustil jeho zakladatel Sole, nicméně zbytek týmu i nadále pokračuje v boji za „povznesení hip hopu“ (ne náhodou se kompilace, která značku před 13 lety uvedla na scénu, jmenovala Music for the Advancement of Hip Hop). Adam Drucker alias Doseone přidá do jeho úctyhodné diskografie další položku – na konec května připravil album G Is For Deep. Bude to pro něj návrat po třech letech, jež uběhly od vydání mixtape Be Evil (a pět let po poslední regulérní studiové desce Skeleton Repelent). V potaz je ovšem třeba vzít fakt, že Doseone kromě sólové kariéry působí i v nespočtu dalších projektů – jmenovitě třeba v Clouddead, Themselves, Subtle nebo kolektivu 13 & God. Track s názvem Last Life je první promo nahrávkou z výše zmíněné nové desky.

02601558.jpeg

Richard Hawley – Leave Your Body Behind You
Credits: Richard Hawley
Label: EMI
Kytarista, zpěvák a skladatel Richard Hawley pochází z anglického Sheffieldu, k němuž má evidentně velmi intimní vztah, neboť na něj odkazuje prakticky v celé své tvorbě. Nejinak je tomu na jeho novém albu Standing At The Sky's Edge, jež přichystal po tříleté pauze. Sedmou řadovku bývalého předáka kapely Longpigs a dlouholetého kamaráda Jarvise Cockera otevírá v kontextu autorovy tvorby netradiční track Leave Your Body Behind You, který odhaluje, co můžete od pětačtyřicetiletého hudebníka na novince očekávat: hutně rockový odklon od orchestrací, které byly nedílnou součástí předchozí Hawleyho tvorby.

Led Er Est – Kaiyo Maru
Credits: Owen Stokes, Samuel Kklovenhoof, Shawn O'Sullivan
Label: Sacred Bones
Jsou to přesně dva roky, co jsme díky promotérům z kolektivu A.M. 180 mohli vidět první zahraniční zástupce vzkříšené cold wave vlny – Xeno & Oaklander a mladičké Led Er Est. Druzí z nich začínali jako DJský kolektiv, hráli industriálem a technem ovlivněnou elektroniku a na konci roku 2009 debutovali albem Dust On Common. Po sérii singlů a EPček se vrací s tradičním, chladně retropopovým zvukem na druhé desce The Diver, kterou poznamenala nečekaná smrt sestry zpěváka Samuela Kklovenhoofa. Album, z něhož vám nabízíme skladbu Kaiyo Maru, vyjde za měsíc – 5. května na labelu Sacred Bones.

02601560.jpeg

Outer Minds – Gimme a Reason
Credits: Outer Minds
Label: Southpaw
V březnu se na pultech obchodů objevila bezejmenná prvotina chicagské formace Outer Minds, která donedávna nijak zvlášť nevybočovala ze zástupů garážových kapel inspirovaných šedesátkovou rockovou psychedelií. Jejich aktuální energický singl Gimme a Reason je pro svou chytlavost a chytré využití klávesového podkladu dosavadním zenitem jejich tvorby.

Spustit audio