Novinky Radia Wave: 16. týden

17. duben 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 16. týden roku 2012.

Major Lazer ft. Amber Coffman – Get Free
Credits: Thomas Pentz, Dave Taylor
Label: free download
Úspěšný producentský tandem Diplo a Switch alias dancehalloví všežravci Major Lazer chystají na letošní rok pokračování svého alba Guns Don't Kill People... Lazers Do. Po singlu Original Don dává dvojice volně ke stažení nový, nečekaně zklidněný a půvabně melodramatický reggae track Get Free, v němž hostuje zpěvačka Amber Coffman z kapely Dirty Projectors.

Father John Misty – Nancy From Now On
Credits: Josh Tillman
Label: Sub Pop
Josh Tillman – bývalý bubeník uznávaných folk-rockerů Fleet Foxes – vydá na 1. máje pod pseudonymem Father John Misty své debutové album Fear Fun, které mu produkuje renomovaný Phil Ek. Aktuální singl Nancy From Now On je další působivou lekcí pastorálního rocku, jíž dominují bonga a kaskády klavíru. Stejně jako v případě nedávno nasazené skladby Hollywood Forever Cemetery Sings i teď vaší pozornosti doporučujeme doprovodné video – v něm si Tillman tentokrát trochu zadováděl na hotelu s dominou. (pozn. ze zákulisí: Původně se to prý celé stalo na dvorku. Se strejdou.)



Sébastien Tellier – Cochon Ville
Credits: Sébastien Tellier
Label: Record Makers
Už čtyři roky uplynuly od vydání syntezátorové odysey Sexuality, kterou francouzský zpěvák a producent Sébastien Tellier natočil s Guy-Manuelem de Homem-Christo, polovinou dua Daft Punk. Jeho čtvrté studiové album My God Is Blue vzniklo spoluprací s producentem jménem Mr Flash, který patří pod křídla labelu Ed Bangers. Nové album představuje Telliera jako proroka vlastního náboženství lásky a písně se tak nesou v rozmáchlejších aranžích, jež mají bezmála stadiónové rozměry (dojde ale samozřejmě i na jeho svůdné popové balady). Skladba Cochon Ville, doprovázená náležitě hédonistickým videoklipem, je druhým singlem z této desky.

Death Grips – I´ve Seen Footage
Credits: Stefan Burnett, Zach Hill, Andy Morin
Label: Epic
Po loňské průlomové internetové mixtape Exmilitary dostali Death Grips nabídku od nahrávací společnosti Sony, která se patrně neodmítá. Trio hiphopových experimentátorů – v čele s bubeníkem Zachem Hillem a rapperem MC Ride – tak vydává svůj oficiální debut The Money Store na velkém labelu. Aby Death Grips alespoň částečně vynahradili fanouškům skutečnost, že deska není tak úplně zadarmo, zveřejnili ji v kompletní podobě na svém YouTube profilu. Skladba I´ve Seen Footage pak dobře ilustruje post-apokalyptický a neskrývaně psychotický naturel jejich tvorby.

02607747.jpeg

Spiritualized – Little Girl
Credits: Jason Pierce
Label: Double Six
Space-rocková odysea pokračuje! Po čtyřech letech se s novou deskou Sweet Heart, Sweet Light vrací britská kapela Spiritualized – formace kolem jediného stálého člena Jasona Pierce. Z nadšeně přijaté novinky, která je na Radiu Wave aktuální Deskou týdne, si do vysílání místo devítiminutového singlu Hey Jane nasazujeme skladbu Little Girl oplývající znamenitými orchestrálními aranžemi.

Yuck – Chew
Credits: Daniel Blumberg, Max Bloom
Label: Yuck
Revival 90. let přinesl na hudební scénu spoustu balastu. Z hromady muzikantů, kteří dokázali 20 let starý odkaz kapel typu Dinosaur Jr., Pavement nebo Galaxie 500 přetavit do poutavého novotvaru, rozhodně vyčnívají Angličané Yuck. Ti se po roční pauze a po vydání deluxe edice své bezejmenné prvotiny hlásí o slovo s novým singlem Chew.

02236488.jpeg

Niki & The Dove – Tomorrow
Credits: Malin Dahlström
Label: Mercury
Na podzim jsme v denním playlistu Radia Wave poprvé vzali na vědomí švédskou formaci Niki & The Dove (trojice byla na začátku letošního roku zahrnuta v prestižní anketě BBC Sound of 2012), jež se v tu dobu prezentovala EPčkem The Drummer. Už tehdy bylo jasné, že tenhle nosič je pouze předehrou dlouhohrajícího alba, které přichází na řadu v letošním roce. Ostře sledovanou kolekci Instinct, která vyjde v polovině května, nyní představujeme euforizujícím singlem Tomorrow.

Kwes – lgoyh
Credits: Kwesi Sey
Label: Warp
Pětadvacetiletý londýnský elektronický producent a zpěvák Kwes patří už několik let mezi velké naděje britské alternativy. Za velký objev jej prohlašuje Matthew Herbert, má za sebou producentskou práci na debutovém albu rappera Delse nebo jeho kolegyně Speech Debelle, natočil mixtape s Micachu a několik povedených remixů například pro Hot Chip nebo Portico Quartet. Vlastní materiál ale zatím vypouští jen zvolna – po debutovém singlu a EP pro XL Recordings z let 2009 a 2010 přestoupil k Warp, kde poslední dubnový den vydá čtyřskladbové EP Meantime, které představí jeho unikátní futuristicko-elektronické písničkářství. Skladba lgoyh (čti: let go of your hurt) bude zmiňované minialbum uzavírat. Zajímavostí zůstává, že dva dny před jeho vydáním uvedou Kwes a Michachu druhý díl své kompilace Kwesachu 2 na společném koncertě v Londýně.

02607750.jpeg

RYAT – Howl
Credits: RYAT
Label: Brainfeeder
Flying Lotus není jen geniální beatmaker, ale také rafinovaný hledač talentů. Po pozoruhodných debutových počinech projektů Thundercat a Lapalux přichází jeho label Brainfeeder s dalším čerstvým objevem: filadelfskou multiinstrumentalistkou skrývající se pod jménem RYAT, která o sobě dala loni vědět předělávkou skladby Nose Art právě od Flying Lotuse. Letos už se svým hrdinou vyjela na společné turné a v červnu bude na Brainfeederu debutovat albem Totem. Singlem z desky je skladba Howl.

Deep Time – Clouds
Credits: Adam Jones, Jennifer Moore
Label: Deep Time
Vydavatel: Hardly Art
Vydavatelství Hardly Art (spřízněné s labelem Sub Pop) se s oblibou zaměřuje na rozpustilé kapely, které přinášejí na hudební scénu čerstvou energii. Jejich posledním objevem je dvojice z Austinu Deep Time (dříve známá jako Yellow Fever), která zde v létě vydá svou eponymní prvotinu. Zatím jedinou ukázkou je chytlavý surf-rockový singl Clouds, v němž duo Deep Time evokuje o něco přímočařejší Stereolab.

02607748.jpeg
Spustit audio