Novinky Radia Wave: 2. týden

10. leden 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 2. týden roku 2012.

GrimesGenesis
Po skladbě Oblivion posílá kanadská elektropopová princezna Grimes další upoutávku na debutové album Visions. Skladba se jmenuje Genesis a znovu potvrzuje fascinaci autorky temným popem ve stylu Cocteau Twins nebo Ulricha Schnausse. Deska vychází 13. března na britské značce 4AD, s níž Grimes – médii tipovaná za jednu z velkých hvězd roku 2012 – podepsala minulý týden nahrávací smlouvu.

of MontrealDour Percentage
Na magnetofonové kazetě už nevychází pouze avantgardní obskurnosti, ale také mnohem přístupnější hudba. Například nová nahrávka amerických popařů of Montreal, která obohatí kolekci jejich doposavad vydaných desek, jež loni vyšla v apartním (deset kusů čítajícím) boxetu. Deska Paralytic Stalks vychází 7. února na labelu Polyvinyl a hlásí velký návrat k akustické instrumentaci, jak dokazuje i singl Dour Percentage.

02527573.jpeg

Zola JesusIn Your Nature (David Lynch remix)
Rusko-americká písničkářka Nika Roza Danilova alias Zola Jesus nikdy nejevila valný zájem o remixy svých vlastních skladeb. Ovšem když zavolá americký režisér David Lynch, jdou často předsevzetí stranou. Právě někdejší král filmové postmoderny se zevrubněji podíval do útrob skladby In Your Nature, která se nachází na posledním albu Zoly Jesus nazvaném Conatus. Jak sami uslyšíte v našem vysílání, u Lynchovy verze jde jen obtížně udržet chladnou (mazací) hlavu.

02500379.jpeg

FoolkOak Tree
Za elektronickým projektem Foolk stojí rodák z Trnavy a současný ředitel slovenského veřejnoprávního Rádia FM Dušan Vančo. Jeho nový digitální singl Oak Tree sklízí úspěchy i za hranicemi Slovenska – na konci prosince ho ve svém pořadu na rádiu XFM zahrála britská DJka a propagátorka nových hudebních směrů Mary Anne Hobbs. Skladba je Foolkovým příspěvkem do kompilace k desátým narozeninám labelu Deadread, jež vyšla v polovině prosince. Vokál patří Rowanne (alias Szabine Csánó), bývalé zpěvačce alternativně popové skupiny Moustache. K této písni vznikl i klip v režii Martiny Slovákové.



Skream feat. TrimTweedle Dee, Tweedle Dumb!
Dubstepový producent Skream stíhá žít několik hudebních životů a na konci loňského roku vypustil zároveň rádiový singl Anticipate, na vinylu dvě klubová monstra Gritty/Phatty Drummer a pak také šestý díl své pravidelné EPčkové kolekce Skreamism, k níž se vrací po třech letech. Ta obsahuje i skladbu Tweedle Dee, Tweedle Dumb!, v níž hostuje rapper Trim. Je to Skreamovo vůbec první setkání s východolondýnským MCem, který byl do roku 2007 členem partičky Roll Deep.

The Twilight SadAnother Bed
Novou desku skotských The Twilight Sad už ohlásily dva singly. My jsme si ale počkali na třetího „předskokana“ alba No One Can Ever Know, jež vychází 6. února na labelu FatCat. Navíc kousek Another Bed má nejhitovější parametry a nejlépe odráží změnu, kterou James Graham a spol. v poslední době prošli. Od The Twilight Sad už nečekejte hutné kytarové stěny, ale sofistikovanou kombinaci přímočarého rocku s analogovou elektronikou zapůjčenou producentskými esy Andrewem Weatherallem a Benem Hillierem.

Way YesImportant
Smíchejte dohromady Animal Collective a Fleet Foxes, navrch přihoďte drobné paralely k Vampire Weekend a i bez jediné vteřiny poslechu můžete mít obrázek, jak zní poslední singl americké trojice Way Yes. Tropické ozvěny ze zamrzlého Ohia vycházejí v těchto dnech na jejich Walkability EP (label Lefse Records) a my vám z této pozitivní náladou prodchnuté novinky nabízíme skladbu Important.

02527584.jpeg

Frankie RoseKnow Me
V roce 2010 debutovala Frankie Rose – bývalá důležitá figura dívčích garážových kapel Crystal Stilts, Dum Dum Girls a Vivian Girls – a její doprovodná svita The Outs deskou, která svou mohutností vzdávala hold pověstným „wall of sound“ Phila Spectora. Na letošní nové desce Interstellar už Frankie kope pouze sama za sebe a její sound se provzdušnil a znovu zjednodušil. Nadýchaný singl Know Me vám může připomenout tvorbu formací Pale Saints, Lush či School Of Seven Bells.

Labyrinth EarHumble Bones
Lehce záhadné, londýnské synth-popové duo Labyrinth Ear 7. února naváže na své nedávné Oak EP novým minialbem Apparitions. My si do vysílání nasazujeme povedený track Humble Bones, který zmíněné aktuální EP skromně uzavírá.

02527586.jpeg

AirbirdWe Used To
Joel Ford – talentovaný newyorský elektronik a parťák Daniela Lopatina (Ford & Lopatin, Games) – se nám chystá naservírovat další porci své zvukové ektoplazmy, tentokrát pod pseudonymem Airbird. Fordova hudba má v jeho aktuální inkarnaci podobu experimentálního popu, jak potvrzuje i nový track s názvem We Used To, který se pravděpodobně objeví i na Fordově novém EP pro domácí label Software.

Spustit audio