Novinky Radia Wave: 2. týden

8. leden 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro2. týden roku 2013.

Local Natives – Heavy Feet
Credits: Taylor Rice, Kelcey Ayer, Ryan Hahn, Matt Frazier
Label: Frenchkiss/Infectious
Už 28. ledna navážou losangeleští folkrockoví psychedelici Local Natives na svůj debut Gorilla Manor (2009) novinkou nazvanou Hummingbird. Z ní jsme vám před časem nabídli opojný první singl Breakers, který nás uhranul ohňostrojem dynamických a harmonických posunů. Podobnými kvalitami oplývá i nová, tíživým smutkem prodchnutá skladba Heavy Feet, která disponuje mj. skvělým refrénem a důvtipně polámanou tleskavou rytmikou. Vytříbený komorní pop Local Natives (evokující svým aktuálním zvukem tvorbu spřízněných Grizzly Bear nebo Fleet Foxes) bude dost možná událostí začátku roku 2013.

Shugo Tokumaru – Katachi
Credits: Shugo Tokumaru
Label: Polyvinyl
Dvaatřicetiletý japonský zpěvák a multiinstrumentalista Shugo Tokumaru dobyl v roce 2008 svět svým psychedelickým popem na znamenité desce Exit. I na novém albu In Focus? (které kompletně nahrál u sebe doma a pak jej nechal zmasterovat ve studiích Abbey Road jako pán) využívá tenhle asijský eklektik v každé skladbě zhruba dvacet nástrojů, z nichž všechny sám obsluhuje a mnohé z nich si i vyrobil. My si do playlistu nasazujeme aktuální, flétnou poháněný track Katachi, v němž se opět organicky snoubí hloubka, nostalgie, hravost a netriviální optimismus.

Rick Ross – 100 Black Coffins
Credits: William Leonard Roberts II, Eric Marlon Bishop
Label: Universal Republic
K novému filmovému trháku Quentina Tarantina Nespoutaný Django, jenž má v Česku premiéru ve čtvrtek 17. ledna, patří neodmyslitelně i soundtrack, který (jak je u zmíněného režiséra obvyklé) kombinuje starší a nové skladby. A protože snímek pojednává o otrokářství v Americe, velkou roli zde hrají písně černošských hudebníků z éry boje za občanská práva. Mezi hrstkou novinek ale najdete i žhavou současnost – těžkotonážního rappera Ricka Rosse a jeho výborný kvaziwesternový track 100 Black Coffins, o jehož produkci se navíc postaral zpěvák, herec a představitel hlavní role Jamie Foxx.

02689733.jpeg

Ryan Hemsworth – BasedWorld
Credits: Ryan Hemsworth
Label: self-released
Beatový maestro Ryan Hemsworth si současný hype kolem své osoby bez diskuse zaslouží. Loňské EP Last Words u kalifornského kolektivu Wedidit a série skvělých remixů a mash-upů staví mladíka z Kanady na vrchol plejády hybatelů současného klubového zvuku. Že však Ryan Hemsworth ještě zdaleka neřekl své poslední slovo, dokazuje i jeho nový euforický track BasedWorld, ve kterém zručně roubuje své kulometné beaty na bezmála filmově vzletné melodie. Majestátní vkročení vojína Hemswortha do nového roku!

Low – Plastic Cup
Credits: Mimi Parker, Alan Sparhawk
Label: Sub Pop
Slowcoreoví Low fanouškům k výročí dvaceti let své existence nadělují jeden dárek za druhým. Po živáku Plays Nice Places, který si stále můžete zadarmo stáhnout ze stránek kapely, se trojice vedená Alanem Sparhawkem připomene v březnu novou řadovkou The Invisible Way, kterou produkoval frontman chicagských Wilco – Jeff Tweedy. Na poslech nového alba se prozatím můžete nechat nalákat otvírákem jejich desáté desky, povedenou baladou Plastic Cup.

02802578.jpeg

Chlöe Howl – No Strings
Credits: Chlöe Howl
Label: Columbia
Pop, který si přes svou líbivost uchovává hranu a otisk svérázné osobnosti – tak nějak by se dal zhodnotit první singl No Strings teprve sedmnáctileté (!) britské zpěvačky Chlöe Howl, která svým vokálem připomene projev kolegyně Adele. Její sdělení jsou však o poznání svéráznější a podnětnější (v tomto ohledu vítězí asi refrén „No more crawling in your bed, fuck your no strings … I hope I have twins“). Smělé podvratné pop-music není zkrátka nikdy dost.

Majestyy – Spirits Touch
Credits: Brian Jacobs
Label: self-released
Již neexistující glamrockoví futuristé Apes & Androids patří (především pro své živé show) dodnes mezi nejoblíbenější newyorské kapely minulé dekády. Jejich frontman Brian Jacobs nyní přichází se svým sólovým projektem Majestyy, který je libůstkou pro všechny milovníky delikátního osmdesátkového retro zvuku. Synthpopová skladba Spirits Touch, kterou budete nyní vídat v našem playlistu, pak navíc potěší i vyznavače slapové basy a lehce erotizujícího robo-funku.

02802588.jpeg

Skream ft. Kelis – Copy Cat
Credits: Oliver Dene Jones
Label: Tempa Records
Veterán londýnské dubstepové scény Skream připravil sedmé pokračování své EPčkové série Skreamism, vydávané na značce Tempa Records. První položka šestiskladbové kolekce se ale liší od jeho obvyklého digitálního tanečního zvuku: kolaborace s americkou zpěvačkou Kelis nazvaná Copy Cat plyne ve znamení jemného kybernetického r'n'b, jehož mňoukání z tanečních parketů pravděpodobně neuslyšíte. Track je výsledkem transatlantické nahrávací session, která zrodila i poněkud tanečnější skladbu Distance, již Kelis vypustila v létě jako předvoj svého nového (do dnešního dne nevydaného) alba.

Foxygen – Shuggie
Credits: Sam France, Jonathan Rado
Label: Jagjaguwar
Indie rock, psychedelický jazz i divná elektronika se potkává v tvorbě kalifornské dvojice Foxygen, která loni v létě debutovala na proslulé americké indie značce Jagjaguwar albem Take the Kids Off Broadway. S novou deskou přichází duo po pouhých šesti měsících – opus vyjde na stejném labelu na konci ledna a bude se jmenovat We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic. Nahrávku, z níž pro vás vybíráme skladbu Shuggie, produkoval Richard Swift z The Shins, který stojí třeba za alby Damiena Jurada nebo sólovkami Laetitie Sadier.

02802575_0.jpeg

Dungeonesse – Drive You Crazy
Credits: Jenn Wasner, Jon Ehrens
Label: Secretly Canadian
Jenn Wasner, nezaměnitelná frontmanka baltimorských indie rockerů Wye Oak, aktuálně spojila své síly s Jonem Ehrensem ze spřátelené formace White Life. Jejich projekt Dungeonesse se nese v duchu společných vášní obou muzikantů pro r´n´b a taneční pop á la Grimes. Soudě dle dynamického singlu Drive You Crazy je to rozhodně další správná cesta.



Spustit audio