Novinky Radia Wave: 20. týden

15. květen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 20. týden roku 2012.

DIIV – Doused Credits: Zachary Cole Smith Label: Captured Tracks Brooklynská kapela Dive se ještě před vydáním svého debutu rozhodla pro změnu jména (Dive si totiž už několik dekád říká belgický elektronik Dirk Ivens) – a světe, div se, začala si říkat DIIV. Po několika solidních písních ohlašuje kapela svou prvotinu Oshin (vyjde 26. června na značce Captured Tracks) zatím nejpůsobivější skladbou Doused. Jejich amalgám dreampopové, post-punkové a krautrockové estetiky v dobrém evokuje např. tvorbu legendárních Slowdive.

Azealia Banks – Jumanji Credits: Azealia Amanda Banks, Ross Birchard Label: Universal Music Dívčí rapová kometa Azealia Banks o sobě poslední dobou dávala vědět hlavně hanlivými komentáři na své konkurentky na sociální síti Twitter. Teď to ale vypadá, že po skvělém singlu 212 konečně vypustí do světa další oficiální nahrávky, o které se postará společnost Universal Music, u níž Azealia v lednu podepsala nahrávací smlouvu. EP 1991 by mělo vyjít do konce měsíce, chystané album Broke with Expensive Taste pak na podzim. V létě se fanoušci dočkají i nové mixtape, která se bude jmenovat Fantastic a na níž bude k nalezení i skladba Jumanji – o její produkci se postarali páni Hudson Mohawke a Nick Hook.

Tomas Barfod ft. Nina Kinert – November Skies Credits: Tomas barfod Label: Friends of Friends Dánský producent Tomas Barfod, známý jako bubeník kapely WhoMadeWho, už několik týdnů napíná posluchače ukázkami ze svojí připravované debutové desky, která ponese název Salton Sea. Jako první Barfod uveřejnil skvělý track Broken Glass (upozorňujeme i na povedený remix od producenta jménem Shlohmo), který nyní následuje skladba November Skies. O vokály se tu postarala švédská zpěvačka Nina Kinert a výsledek napovídá, že vydání celé desky bude nezanedbatelnou událostí.

Air Waves – Horse Race Credits: Nicole Schneit Label: self-released Už je to dva roky, co brooklynská indie-popová kapela Air Waves vedená písničkářkou Nicole Schneit (mj. velkou oblíbenkyní baltimorského excentrika Dana Deacona) vydala své pozoruhodné album Dungeon Dots. Air Waves nyní připravují další desku: znamenitý aktuální track Horse Race, který pokračuje v linii jednoduchého, leč efektivního vyjadřování netriviálních emocí, pojednává pochopitelně o sázení na dostihy a obtížném hledání nového muže.

02102083.jpeg

Icona Pop – I Love It Credits: Charli XCX, Caroline Hjelt, Aino Jawo Label: Universal Elektro-popové duo Icona Pop ze švédského Stockholmu už vehementně přivolává euforické letní nálady. Jejich masivní taneční hit (pod nímž je ovšem autorsky podepsána devatenáctiletá britská hvězdička Charli XCX) s příznačným názvem I Love It disponuje stadiónovým zvukem a nakažlivou energií; a přestože se pohybuje na hranici guilty pleasure, představuje zábavné přitakání současnému maximalistickému trendu v elektronické hudbě.

Gossling – Wild Love Credits: Helen Croome Label: Gossling Music Helen Croome, která vystupuje pod pseudonymem Gossling, je poměrně zvláštním úkazem – i díky dětsky zabarvenému vokálu představuje podivně roztomilý hybrid mezi Lisou Mitchell, Siou Furler a Alison Shaw z Cranes. Její třetí Intentional Living EP, které vyšlo minulý měsíc v domovské Austrálii, zastihuje Gossling v elegantně pop-rockovém, lehce nostalgickém retro rozpoložení.

CocoRosie – We Are On Fire Credits: Bianca Casady, Sierra Casady Label: Touch and Go Z celého pomyslného freak-folkového hnutí dodnes platí za ty nejbizarnější a není těžké uhádnout proč: lo-fi čarodějky CocoRosie (tedy projekt sester Biancy a Sierry Casadyových) si už sedm let libují v takřka neměnné, okázale podivínské stylizaci, která se dotýká jak jejich image, tak i hudby. V obojím si zahrávají s infantilitou, díky obojímu budí výhradně vyhrocené emoce. „Srostlé sestry“ nyní navazují na své předchozí čtvrté album Grey Oceans novým singlem We Are On Fire, jejž produkoval Dave Sitek z TV On The Radio a který oficiálně vychází 5. června na labelu Touch and Go.

02107251.jpeg

Silversun Pickups – Bloody Mary (Nerve Endings) Credits: Brian Aubert, Nikki Monninger, Christopher Guanlao, Joe Lester Label: Dangerbird rec. Silversun Pickups si vybudovali kariéru na energickém rockovém soundu plném hutných kytarových vazeb. Nikdy se netajili svými vzory z shoegazeové scény přelomu 80. a 90. let. Čtveřice z Los Angeles připravila k vydání třetí album Neck Of The Woods, které vyjde u domovského vydavatelství Dangerbird records. Prvním singlem je svěží track Bloody Mary (Nerve Endings), jenž kapelu zachycuje v místech, kde se cítí nejlépe – vprostřed zkreslených kytarových melodií.

Here We Go Magic – How Do I Know Credits: Luke Temple Label: Secretly Canadian Na své druhé desce pětice Here We Go Magic sama sebe charakterizovala jako psychedelickou elektro-folkovou mašinu. Brooklynští muzikanti vedení Lukem Templem v letošním roce ubrali psychedelický opar a vsadili více na krautrockový minimalismus skloubený s americkým písničkářským naturelem. Jejich třetí desku A Different Ship nejlépe charakterizuje singl How Do I Know a doprovodný videoklip, který je zhmotněním tajného snu mnoha (po)starších mužů.

Rara Avis – Razors & Flame Credits: Daniel Galba, Rara Avis Label: XProduction Svou první desku natočili domácí Rara Avis těsně po překročení „americké“ dospělosti. S novým albem Expectations přibrali do party elektroniku a navzdory nepřeslechnutelné temnotě svůj rockový sound zpřístupnili širšímu publiku. Album vznikalo ve studiích Vintage.cz Michala Pešouta a Golden Digital Studiu Michala „Amáka“ Šťastného, který ho na křtu 14. května v pražském Roxy vyslal do světa. Celý opus otevírá skladba Razors & Flame, v níž není nouze o překvapivé stylové zvraty.

02630111.jpeg
Spustit audio