Novinky Radia Wave: 21. týden

24. květen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 21. týden roku 2011.

Amon Tobin – Kitty Cat
Amon Adonai Santos de Araújo Tobin, 39letý Brazilec známý jako Amon Tobin, nás nechal na novou desku čekat celé čtyři roky. A znovu, jak už jsme u něho zvyklí, zatočil elektronickým kormidlem směrem do neznámých krajin. Jeho padesátiminutové EP ISAM je origami pro znalé. Místo minutových samplů si Amon hraje s vteřinovými úseky hudby a prozrazuje, co ho nejvíce zdrželo od vydání autorské písňové tvorby – skládání soudtracků. Nejpřístupnější skladbou je položka Kitty Cat.

Anni Rossi – Safety Of Objects
Minnesotská zpěvačka a houslistka Anni Rossi své nové album vydává po dlouhé době průběžné propagace. Už na podzim loňského roku jsme vám ve Factory představovali její první singl Crushing Limbs z desky Heavy Meadow, která už konečně brzy spatří světlo světa. Produkoval ji renomovaný Steve Albini, ale pokud čekáte ostřejší rock, tak budete hodně překvapeni. Spíše čekejte sound ne nepodobný kolegům ze stáje 4AD Stornoway nebo Camera Obscura. Důkaz? Závěrečná položka novinky – Safety Of Objects.

Bon Iver – Calgary
Justin Vernon vydal jako Bon Iver před třemi roky křehounkou debutovou desku For Emma, Forever Ago a zcela oprávněně sahal po nejvyšších příčkách všech příčetných i nepříčetných anket o nejlepší desku. Zpověď emocionálně pomláceného muže nahraná kdesi na chatě uprostřed zasněžených lesů se konečně v letošním roce dočká svého pokračovaní v podobě desetidílné skládanky Bon Iver Bon Iver.

02344853.jpeg

Crystal Stilts – Through the Floor
Kolem undergroundových brooklynských labelů Woodsist a Captured Tracks se dynamicky rozvinula specifická hudební scéna. Jednou z jejích největších hvězd je i pětice Crystal Stilts, která se hlásí se svou druhou deskou In Love With Oblivion. Znovu budeme na surfovém prknu vzpomínat na rock’n’rollové hrdiny 50. a 60. let, užívat si sluníčka a brát rozostřené lo-fi zvuky jako něco, co k tomu neodmyslitelně patří.

Cults – Abducted
Tenhle příběh má dvě roviny. V té první figuruje mladý páreček Brian Oblivion a Madeline Follin alias Cults, studenti filmové školy v New Yorku. V té druhé Lily Allen a její kumpáni z hudebního byznysu a jejich nový label In The Name Of. Cults přihráli v loňském roce na internet pár skladeb pro své známé a Lily jim na oplátku předhodila k podpisu smlouvu na vydání desky. Start snů? Snivý, lehce retro popový odér prvního singlu Abducted tomu přitakává.

Jelly Belly – Miami Vice (Karaoke Tundra Remix)
Po téměř 100 koncertech přichází Slováci Jelly Belly konečně s oficiální DIY nahrávkou. Její zrod, za kterým stojí nerozlučná vydavatelská dvojice Starcastic/Deadred records, plný kytarových zpětných vazeb a pozvolného budování nálady posvětil mastering Ondřeje Ježka. Debutové EP Deaf Till 30 vychází na 12" vinylu a jako free download. Navíc vydání doprovází volně dostupný mp3 singl JBRMXMMVC s remixy skladby Miami Vice. My využijeme ve vysílání podobu Miami Vice v remixu Karaoke Tundry.

02344866.jpeg

Memory Tapes – Wait In The Dark
Dayve Hawk, polovina dua Hail Social a v současné době newyorský rezident tvořící sólově hudbu jako Memory Tapes, příjemně překvapil svou dva roky starou debutovou deskou Seek Magic, která získala svým promyšleným mixem poslechové retro/synthy/taneční elektroniky spoustu kladných ohlasů napříč kontinenty. O životnosti svého materiálu se nás pokusí přesvědčit podruhé, a to prostřednictvím pokračovatele s názvem Player Piano. Z něj prozatím prosákla k našim slechům odlehčená hitovka Wait In The Dark.

Serengeti – Ha Ha
Chicagský rapper Serengeti je novým přírůstkem do stáje Anticon. Na této značce vyjde v polovině července jeho novinka Family And Friends. Instrumentální podklady dodal stájový kolega Yoni Wolf (Why?) a Owen Ashworth (Advance Base), dříve známý jako Casiotone For The Painfully Alone. První jmenovaný je podepsaný pod skladbou Ha Ha, která album ohlašuje na internetu.

This Is Head – De Trop
Dalším talentem z velmi živé skandinávské scény je švédská čtveřice This Is Head, která se v letošním roce pokusí navázat na nečekaný úspěch své loňské prvotiny 0001. Udržet publikum ve střehu by mělo pomoci De Trop EP a především úvodní titulní track – v kariéře kapely první, ve kterém nenajdeme číslovku. Členitá a přemýšlivá skladba může připomenout Foals nebo TV On The Radio. Naštěstí pouze náznakově, slepé napodobitele do vysílání nebereme!

02344897.jpeg
Spustit audio