Novinky Radia Wave: 26. týden

28. červen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 26. týden roku 2011.

Wilco – I Might Minulé bezejmenné album Wilco jsme vynesli jako Desku týdne do nebes. Vloni jsme si vychutnali jejich premiérový koncert v Česku v pražském divadle Archa. A letos? Zatím počítejme s novou řadovou deskou The Whole Love, která jako první album v historii kapely vyjde na jejich čerstvě založeném labelu dBpm records. Předskakuje singl I Might, který si fanoušci budou moci v podobě vinylového sedmipalce koupit nejdříve na Solid Sound festivalu, který kurátorují právě Wilco. My vám ho ve vysílání nabízíme s tradičním předstihem.

Björk – Crystalline Islandská zpěvačka Björk se konečně vrací s novým albem Biophilia, jehož vydání je ohlášené na 26. září. Kromě běžných formátů budou jednotlivé skladby z alba k sehnání ve formě aplikací pro mobilní telefony, kde hudbu doplní ještě vizuální stránka připravená režisérem Michelem Gondrym. První singl z alba se jmenuje Crystalline a Björk na něm hraje na jeden z nových nástrojů, které pro desku připravila – gameleste, neboli upravená celesta, na kterou se dá hrát přes mobil, jako by to byl dálkový ovladač. V remixu skladby, která oficiálně na singlu vychází 30. června, se objeví syrský zpěvák Omar Souleyman.

CSS – Hits Me Like A Rock (feat. Bobby Gillespie) Cansei De Ser Sexy se stali nejdříve internetovou senzací v domácí Brazílii, aby se nadšení posléze přelilo do zbytku světa. Jistá punkovost vyvěrající zpod popových hitovek je společný činitel jak CSS, tak Primal Scream, kterým sličná Lovefoxx hostovala před lety na poslední řadovce Beautiful Future. Přátelskou výpomoc teď vrací Bobby Gillespie na prvním singlu Hits Me Like A Rock třetí řadovky CSS, která se zove La Liberacíon. Letní singl, který vás vyprovodí na bezstarostné prázdniny, dostal název Hits Me Like A Rock.

00755080.jpeg

Canon Blue – Indian Summer (Des Moines) Doprovodný muzikant dánské smečky Efterklang a rezident country Mekky Nashivillu – to je Daniel James aka Canon Blue. Už první deskou Colonies, na které spolupracoval s Chrisem Taylorem z Grizzly Bear, zaujal fanoušky inteligentní, jemně melancholické moderní hudby, aby po čtyřech letech uzavřel činnost vydavatelství Rumraket druhou řadovkou Rumspringa. Dejte dohromady vlivy Steva Reicha, Sufjana Stevense a islandských houslistek Amiina a máte ve zkratce sound nového alba Canon Blue. Ve vysílání ho představí singl Indian Summer (Des Moines).

Spoek Mathambo – Put Some Red On It Jihoafrický rapper, grafik a ilustrátor Spoek Mathambo ladně překročil široký příkop mezi jihoafrickým regionálním kvasem a globálním populárním kolbištěm debutovou deskou Mshini Wam. V 25 letech se stává nejen afro-futuristickou modlou, ale také nejvýraznějším protagonistou africké elektronické hudby. Není divu, že ho pod svá křídla upsal legendární label Sup Pop, který obratem vrhá mezi fanoušky Put Some Red On It EP. Se zvukem titulní skladby pomohl kodaňský bassový mág Chllngr a podtrhl tak lyrickou nit skladby, která popisuje jihoafrickou realitu spojenou s intenzivní těžbou diamantů.

02375050.jpeg

Liam Finn – The Struggle Být v hudební branži synem slavného otce není žádný med. Všichni vás plácají po ramenou, ale přitom jsou přesvědčeni o tom, že tak dobří jako táta nikdy nebudete. Liam Finn se narodil na Novém Zélandu zpěváku a skladateli Crowded House Neilu Finnovi, který psal poprockové hity tak lehce jako hospodyňky nákupní seznamy. I když se nezřekl možnosti projet s tátovou kapelou celý svět, pomalu si buduje vlastní kariéru, které by měla výrazně pomoci druhá řadovka Fomo. Stále se jedná o hitovou muziku, zaprášeností soundu se syn vymyká otcovu nablýskanému rukopisu a singl The Struggle je toho jasným důkazem.

Youngteam – Daydreamer Skandinávie je v nové várce muziky na Radiu Wave zastoupena mladým kvartetem, které drží v rukou elektrické kytary. To se rádo opře do strun, ale nemá také nic proti snění. Kapela Youngsteam nese inspiraci „zíračů na špičky bot“ přelomu 80. a 90. let do současnosti a jejich debut Daydreamer jim má v této misi výrazně napomoci. Vzhledem ke kompaktnosti celé desky, kterou vydal mladý label Northern Star Records, to není nereálný cíl. Z řady navíc vyčnívá titulní kompozice, kterou si nasazujeme do denního vysílání Radia Wave.

02375076.jpeg

White Hills – The Condition Of Nothing Vybrat si Shahina „Showtime“ Motiu, kytaristu Oneidy, za producenta své vlastní desky chce zvláštní náturu, která musí být připravena na ledacos. Heavy rockeři White Hills, jejichž největšími vzory jsou psychedelici Hawkwind, Can nebo Pink Floyd, žaludek na nečekané experimenty mají a předkládají nám v rychlém sledu další řadovou desku H-p1. Album plné delších hlukových výprav otevírá skladba The Condition Of Nothing lákající nás na neveselý halucinogenní trip podpořený hutným bigbítem.

Little Dragon – Nightlight Švédská zpěvačka s japonskými i americkými kořeny Yukimi Nagano debutovala před deseti lety na albu Waltz For Koop nu-jazzového dua Koop. Její velký průlom na mezinárodní scéně ale přišel teprve vloni díky účasti na desce Plastic Beach anglických Gorillaz, kde spoluprodukovala a nazpívala dvě skladby. Kromě toho zpívala i na albu Davida Siteka nebo aktuální nahrávce SBTRKT („subtrakt“). Její domovskou kapelou je ale göteborský kvartet Little Dragon, který má za sebou dvě desky, včetně oceňovaných Machine Dream, které představil vloni i v Praze v Paláci Akropolis. Třetí album Little Dragon nazvané Ritual Union ohlašuje singl NightLight. Deska vyjde 26. července a patří mezi nejočekávanější desky letošního léta.

02375117.jpeg

Azalia Snail – Space Heater A ještě jedna psychedelie, tentokrát v jemnějším ženském vydání. Američanka Azalia Snail se pohybuje na hudební scéně dvě desetiletí a za tu dobu spolupracovala například s Alanem Sparhawkem (Low), Beckem, Grasshopperem (Mercury Rev) nebo Pallem Jenkinsem (Black Heart Procession). Na nové desce Celestial Respect vzdává hold středobodu naší vesmírné soustavy – slunci. Dívá se přitom na oblohu skrze dětské sklíčkové kukátko, které jí věnoval Sid Barrett, a na večeři si navzájem čte beletrii s Carlou Bozulich.

Grieves – On the Rocks 21letý rapper Grieves je čerstvým objevem hiphopového labelu Rhymesayers Entertainment. Jeho šéf Slugs mu věří natolik, že si ho pozval jako hosta na americké turné svých Atmosphere (do Prahy na jejich koncert minulé úterý ale nedorazil). Benjamin Laub alias Grieves vydává na konci června svůj albový debut Together/Apart. O podklady se postaral jeho dvorní beatmaker Budo.

Spustit audio