Novinky Radia Wave: 29. týden

17. červenec 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 29. týden roku 2012.

Future Islands – Cotton Flower
Credits: Samuel T. Herring, Gerrit Welmers, William Cashion
Label: Famous Class
Všechno špatné je k něčemu dobré: úmrtí pořadatele objevitelské série brooklynských koncertů Famous Class, Ariela Panera, podnítilo řadu kapel, aby mu začala skládat hold. Tak vznikla sedmipalcová série nazvaná Less Artists More Condos, na jejíž první části se představili kytaroví hlukaři A Place To Bury Strangers a Ceremony. Druhý singlový vinyl se stylově obrací do elektronických vod a přináší exkluzivní tracky od spřátelených spolků Ed Schrader's Music Beat a Future Islands. Výtěžek z prodeje nosiče jde plně na konto Ariel Panero Memorial fondu pro kampaň VH1's Save the Music, která se snaží podpořit výuku hry na hudební nástroje v rámci amerických osnov základního a středního školství.

The Helio Sequence – October
Credits: Brandon Summers, Benjamin Weikel
Label: Sub Pop
Dlouhé čtyři roky už uplynuly od vydání alba Keep Your Eyes Ahead oregonského indie-rockového dua The Helio Sequence. Jejich nová, v pořadí pátá deska Negotiations vyjde v září na labelu Sub Pop a my vám z ní nabízíme zasněnou první ukázku v podobě delikátního singlu October.

02678537.jpeg

Dan Romer & Benh Zeitlin ft. The Lost Bayou Ramblers – The Bathtub
Credits: Dan Romer, Benh Zeitlin
Label: Cinereach Music
Filmovou hudbu si do playlistu Radia Wave nezařazujeme zrovna často – v případě znamenitého soundtracku k americkému filmu Divoká stvoření jižních krajin ovšem nelze jinak. V Sundance a Cannes oceněný snímek, který 9. srpna vstoupí i do českých kin, právem provází pověst jednoho z nejlepších filmů tohoto roku – jeho režisér a spoluscenárista Benh Zeitlin je navíc se skladatelem Danem Romerem podepsán i pod hudbou samotnou. Skladba The Bathtub, v níž hostují louisianští The Lost Bayou Ramblers, je emocionálním ekvivalentem samotného filmu: smyčcové party se tu organicky mísí s typickými prvky cajúnské hudby a dechovými gradacemi, po nichž nezůstává jedno oko s(t)uch(l)é!

Autumnist – Tiny Bit
Credits: Vlado Durajka
Label: Starcastic/Deadred Records
Novým singlem Tiny Bit se připomíná slovenský producent Vlado Durajka alias Autumnist. Za svoji debutovou desku The Autumnist dostal výroční slovenskou hudební cenu Radio_Head v kategorii Album roku a nahrávka sbírala pozitivní reakce i daleko za hranicemi jeho rodné země. Skladba Tiny Bit, která vychází ještě se dvěma remixy, je první ochutnávkou z netrpělivě očekávané Autimnistovy nové desky.

00841224.png

Anywhere – Dead Golden West
Credits: Cedric Bixler Zavala, Christian Eric Beaulieu
Label: ATP Recordings
Nově vzniklé duo Anywhere je společným projektem dvou hyperaktivních frontmanů: potkali se v něm Cedric Bixler Zavala (At The Drive In, The Mars Volta) a Christian Eric Beaulieu (Triclops!, Liquid Indian). Jak dokládá i skladba Dead Golden West, tvorba této dvojice se zcela vymyká zvuku jejich domovských kapel. Anywhere hrají akustickou, meditativní hudbu s psychedelickým nádechem, kterou ve zmíněné písni ještě umocňuje a k transcendentálním výšinám táhne vokál zpěvačky Rachel Fannan z kapely Sleepy Sun.

Kanye West & Pusha T – New God Flow
Credits: Kanye West, Terrence Thornton
Label: GOOD Music/Universal
lLéto už dávno začalo, na dlouho ohlašované album Cruel Summer kolektivu kolem labelu GOOD Music Kanye Westa ale ještě pořád čekáme. 7. srpna by už konečně mělo vyjít a nejspíš na něm nebude chybět ani skladba New God Flow, kterou West vypustil minulý týden v rámci svých Good Fridays na internet. „Božský“ West v ní zručně sampluje rapovou klasiku Mighty Healthy z alba Supreme Clientele od Ghostface Killah a sdílí mikrofon s kolegou Pusha T z Clipse (ten při premiéře skladby na newyorském rádiu Hot 97 navíc prozradil, že Clipse připravují nové album).

02461268.jpeg

Three Mile Pilot – Long Way Up
Credits: Armistead Burwell Smith IV, Pall Jenkins, Tom Zinser
Label: Temporary Residence
Když se legendární trio Three Mile Pilot po třináctileté hibernaci konečně vzpamatovalo, vzešla z toho deska The Inevitable Past Is The Future Forgotten. Pánové, kteří jsou těsně spjati s kapelami Pinback a The Black Heart Procession, nyní naznačují, že půjde o dlouhodobější návrat. Ještě než trojice přijde s další řadovkou, vypouští do světa Maps EP – šestici nových skladeb, jež patří k nejšťavnatějším v jejich více než dvacetileté kariéře. My si do vysílání nasazujeme úvodní kus tohoto minialba nazvaný Long Way Up.

02678538.jpeg

Tame Impala – Apocalypse Dreams
Credits: Kevin Parker
Label: Modular
Na začátku letních prázdnin umístili Australané Tame Impala na své stránky nejednoznačné, psychedelickými obrazci naplněné video nazvané Coming Soon from Tame Impala. Dnes už jsme o něco moudřejší: jednalo se o první vlnu propagace jejich druhé řadové desky Lonerism vycházející v říjnu na labelu Modular. První track, který z připravované desky utekl na internet, dostal název Apocalypse Dreams a předjímá oficiální singl Elephant, jehož vydání je naplánováno na konec měsíce.

Frank Ocean – Lost
Credits: Christopher Francis Ocean
Label: The Island Def Jam Music Group
Člen ODD Future a jeden z největších talentů současného černého popu Frank Ocean nakonec vypustil svoje regulérní debutové album Channel Orange o týden dříve, než se čekalo. Možná to souviselo s coming-outem, který provedl v otevřeném dopise na své webové stránce. Přiznání k odlišné orientaci na sebe samozřejmě přilákalo pozornost médií, protože v tradičně homofobním segmentu jeho žánru je vůbec prvním, kdo se k takovému kroku odhodlal. Album plné futuristického soulu sklízí senzační recenze a nepochybně bude atakovat nejvyšší příčku prodejního žebříčku v USA. My pro vás po epickém singlu Pyramids z oranžového alba vybíráme chytlavou skladbu Lost.

02677557.jpeg

Helvetia – RyBro
Credits: Jason Albertini
Label: The Static Cult Label
Seattleský projekt Helvetia, za nímž stojí kytarista a zpěvák Jason Albertini (obklopený proměnlivou živou sestavou), neodkazuje svým názvem ke Švýcarsku náhodou: právě v téhle líbezné zemi trávil Albertini své dětství. Na podzim Helvetia vyrazí na turné se spřízněnými Built To Spill a zároveň vydá novinku Nothing In Rambling, kterou ohlašuje zemitá miniatura RyBro.

Om Unit ft. Tamara Bles – Dark Sunrise
Credits: Jim Coles
Label: Civil Music
Dubstepový producent Jim Coles známý jako Om Unit na sebe na přelomu dekády upozornil remixy pro Jokera nebo Starkeyho, má za sebou ale také několik vlastních EPček. Aktuální Aeolian vyšlo minulý týden na značce Civil Music. Kromě schopnosti ukout masivní beaty na něm Om Unit odhaluje i poněkud delikátnější talent – skladba Dark Sunrise (s vokálem zpěvačky Tamary Bles) ukazuje, že má cit i pro tradiční písňové formáty.

02678542.jpeg
Spustit audio