Novinky Radia Wave: 3. týden

17. leden 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 3. týden roku 2012.

BiosphereBlue Monday (New Order cover)
Hit Blue Monday od britských New Order (vydaný v roce 1983) patří k nejčastěji remixovaným songům hudební historie. K těm nejpovedenějším předělávkám se nyní zařadí i cover od norského velekněze ambientu Geira Jenssena, známého spíše jako Biosphere: jeho vesmírná sonda do tradice novovlnného popu (zařazená na tematickou kompilaci magazínu MOJO) je extrémně návyková. Přestože se toto pondělí tradičně slaví Blue Monday – tedy nejdepresivnější den v roce – tenhle track vám svou kvalitou zaručeně zvedne náladu.



Azealia BanksNeedsumluv
Dvacetilá newyorská raperka Azealia Banks se díky své písni 212 právem objevila v mnoha relevantních anketách o nejlepší skladbu roku 2011. Muzikantka, která může svým projevem připomenout třeba Missy Elliott, ve své tvorbě oprašuje živelné beaty a agresivní rap – tyhle špinavé městské ingredience ale dokáže ve správný čas rozředit i zpěvem. Banks, která soustředěně pracuje na svém debutovém albu pro XL Recordings, nedávno rapovala do beatů britského raveového producenta Lonea a nyní ji inspirovala tvorba Travise Stewarta, který si říká Machinedrum. Jak spojení mladičké raperky a zkušeného producenta (který byl ozdobou line-upu právě skončeného Radio Wave Stimul festivalu) dopadlo, můžete posoudit ve skladbě Needsumluv.

Joose KeskitaloKärpäset
Jeden z nejvýraznějších severských písničkářů, finský suicidální trubadúr Joose Keskitalo, v neděli vydal své šesté řadové album Vyötä kupeesi ja tule!, a to opět na domovském labelu Helmi Levyt. Svérázný hudebník (a příležitostný člen dnes už slavných psychedeliků Paavoharju), který bývá občas srovnáván s velikány typu Vladimira Vysockého či Leonarda Cohena, rozšiřuje aktuálním singlem Kärpäset svůj tematický okruh: jeho nový song pojednává nejen o smrti, Bohu, ženách a alkoholu, ale tentokrát především o mouchách.

02533454.jpeg

Bear In HeavenThe Reflection Of You
Nadýchaný elektro-rock kapely Bear In Heaven má kořeny v místech, jež by jeden na první poslech neodhadl. Hlava projektu, Jon Philpot, se původně opájel psychedelickou mlhou projektu Presocratics, kytarista a basák Adam Willse spolu s bubeníkem Josephem Stickneym zase máchali o sto šest máničkou v metalových Rhys Chatham's Essentialist. V letošním roce se trojice pokusí navázat na relativně slušný ohlas třetí desky Beast Rest Forth Mouth. Na konci roku sice Bear In Heaven uveřejnili celé připravované album na svých stránkách, ovšem zpomalené o 400 000%. My si skladbu The Reflection Of You z alba Love You, It's Cool, jež vyjde 4. dubna na labelu Dead Oceans, nasazujeme do vysílání v původní rychlosti. Doufáme, že tento tradicionalismus náležitě oceníte.

02533455.jpeg

DisappearsReplicate
Je to podobně nečekaný přestup, jako když Johnny Marr z The Smiths nastoupil k mladíčkům The Cribs. Psychedeličtí rockeři Disappears vedení Brianem Casem (členem bývalé lokální hardcoreové hvězdy 90 Day Men a kytarovky The Ponys) už sice nejsou takoví mladíčci, přesto představuje příchod bubenické hvězdy Stevea Shelleyho z čerstvě rozpadlých Sonic Youth podobně oslňující blesk z čistého nebe. Společně připravili druhou řadovou desku Pre Language, která vyjde 1. března na spíše postrockově/ambientně orientovaném labelu Kranky.

02533456.jpeg

Field MusicA New Town
Field Music, kapela bratrů Davida a Petera Brewisových, se před pěti lety málem rozpadla dříve, než vešla do obecného povědomí. Naštěstí se jim krizi po vydání druhé desky Tones of Town podařilo překonat (oba si pracovali na svém a vydali slušné sólovky), a letos v únoru bratři plánují vydat čtvrtou řadovku Plumb. Ta vyjde na Valentýna na labelu Memphis Industries a my vám z ní nabízíme druhý singl A New Town.

My Best FiendHigher Palms
My Best Fiend není pouze poutavý filmový dokument mapující mnohovrstevnatý vztah mezi režisérem Wernerem Herzogem a jeho oblíbeným hercem Klausem Kinskim, ale také stejnojmenná mladá parta z Brooklynu, která zaujala na druhé straně Atlantského oceánu legendární label WARP. A to dokonce do té míry, že jejich deska In Ghostlike Fading bude prvním počinem tohoto vydavatelství v letošním roce. Album vyjde 20. února a my vám rockové nováčky představíme singlem Higher Palms.

02533457.jpeg

TanlinesBrothers
Po třech letech fungování se dvojice z New Yorku Tanlines odhodlala představit s dlouhohrající prvotinou. Ta vyjde 20. března na labelu True Panther a Eric Emm s Jesse Cohenem ji pojmenovali Mixed Emotions. Kapela na debutu hodlá přiznat velké ovlivnění hrdiny z mládí (např. New Order nebo The KLF) a pro tuto příležitost angažovala ostříleného studiového kouzelníka Jimmyho Douglasse, který dříve pomáhal například Timbalandovi, Television nebo Missy Elliot. Ještě předtím, než inkriminované album vyjde, vám ve vysílání nabízíme kousek Brothers.

Raekwon ft. Mobb DeepChinese Marines
Raper a producent Raekwon z proslulé smečky Wu-Tang Clan zakončil rok 2011 vydáním své mixtape Unexpected Victory. Track Chinese Marines produkoval beatmaker The Scram Jones, hostují v něm newyorští klasikové Mobb Deep a vy v něm můžete rozeznat také motiv z jedné písně skupiny Genesis.

02533458.jpeg

Lianne La HavasForget (Shlohmo remix)
Anglická soulová písničkářka Lianne La Havas patří mezi interprety, kterým hudební periodika prorokují velkou budoucnost. Dvaadvacetiletá zpěvačka byla například zmíněna v elitní patnáctce ankety BBC Sound of 2012 a už má také v kapse smlouvu s Warner Records. Její debutové EP Lost & Found už brzy doplní EP Forget, jež má ohlašovat její dlouhohrající debut. O remix titulní skladby se postaral jednadvacetiletý sanfranciský beatmaker Shlohmo.

Spustit audio