Novinky Radia Wave: 3. týden

15. leden 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 3. týden roku 2013.

Verity Susman – To Make You Afraid
Credits: Verity Susman
Label: self-released
Strhující vokál Verity Susman jsme mohli v minulé dekádě slýchat v dívčí indierockové kapele Electrelane. Jejím prvním sólovým singlem je znamenitá skladba To Make You Afraid, která nás navzdory svému názvu zbavuje všech obav o její budoucí hudební kariéru. Asociace na tvorbu Crystal Castles, Zoly Jesus nebo Factory Floor jsou nepochybně na místě, přesto je ale zvuk Verity Susman zcela specifický. A především – kombinace jejího distancovaného vokálu, naleštěného beatu a gotikou inspirované elektroniky má i díky finální gradaci masivní emocionální účinek.

David Bowie – Where Are We Now
Credits: David Bowie
Label: Columbia
Zcela nečekaně, po dlouhých deseti letech od posledního alba Reality se šestašedesátiletý britský klasik David Bowie hlásí o slovo s novým elegickým singlem Where Are We Now. Ten pochází z připravované desky The Next Day, jež bude reflektovat autorovo berlínské období a kterou opět produkoval jeho dlouholetý spolupracovník Tony Visconti. Právě Visconti ale zároveň před pár dny rozesmutnil Bowieho fanoušky informací, že britská glamrocková ikona už možná nikdy nebude koncertovat.

Szjerdene – 4th Stranger
Credits: Greg Feldwick
Label: Ninja Tune
Čtyřiadvacetiletá vokalistka Szjerdene (žerdýn) z Londýna je čerstvou akvizicí kultovní značky Ninja Tune. Jejím debutem bude EPčko nazvané Patchwork, na němž zpěvačka kombinuje soul, elektronickou hudbu a psychedelii. Mezi její vzory patří soulové zpěvačky jako Etta James nebo Sarah Vaughan, ale s obdivem mluví také o Princovi, Flying Lotusovi nebo Milesi Davisovi. Nejvýraznější, titulní skladbu z čtyřskladbového debutu 4th Stranger pro Szjerdene produkoval její kolega ze stáje Ninja Tune – postdubstepový beatmaker Slugabed (loni v listopadu už spolupracovali na společném singlu Wake Up).

Sibille Attar – Come Night
Credits: Sibille Attar, Björn Yttling
Label: Universal / Stranded Rekords
Šestý smysl skandinávských hudebníků pro inteligentní popové šlágry je všeobecně známou skutečností. Do řady současných severských hitmakerů teď přibyla i jednatřicetiletá švédská zpěvačka Sibille Attar, kritikou přirovnávaná k osobnostem typu Björk, PJ Harvey nebo Kate Bush. My si do našeho playlistu nasazujeme aktuální skladbu Come Night, jež navazuje na autorčino loňské debutové EP The Flower´s Bed a kterou produkoval Björn Yttling ze spřátelené švédské kapely Peter, Björn & John.

02808109.jpeg

Yo La Tengo – Well You Better
Credits: Ira Kaplan, Georgia Hubley, James McNew
Label: Matador
V příštím roce oslaví trojice Yo La Tengo třicet let fungování – a věru bude se za čím ohlížet. Jejich aktuální třinácté album Fade čítá deset skladeb prodchnutých tématy stárnutí, osobních tragédií a svazujícími emočními pouty. Na desce ale najdeme i méně fatální, alespoň po hudební stránce trochu vylehčenější položky. Jednou z nich je i miniatura Well You Better, jejímž prostřednictvím decentně prosvětlíme zimní hudební proud Radia Wave.

Talib Kweli ft. Black Thought & Rah Digga – Art Imitates Life
Credits: Rashia Fisher, Tariq Trotter, Talib Kweli Greene, Michael Jackson
Label: Blacksmith/EMI
Jedna z největších hvězd tzv. uvědomělého rapu Talib Kweli o sobě dal naposledy slyšet v roce 2011 s nezávisle vydaným albem Gutter Rainbows. Pokračovatel této desky se bude jmenovat Prisoner of Conscious a na trhu se objeví letos na konci dubna. Nahrávku už na začátku roku propaguje nový singl Art Imitates Life, v němž hostuje Black Thought z The Roots a rapperka Rah Digga.

Atoms for Peace – Judge, Jury and Executioner
Credits: Thom Yorke, Michael Peter Balzary, Nigel Godrich
Label: XL Recordings
Po pilotním singlu Default z loňského podzimu se skupina Atoms for Peace, v níž se potkali Thom Yorke z Radiohead, Flea z Red Hot Chili Peppers a hvězdný producent Nigel Godrich, ohlašuje s další novinkou Judge, Jury and Executioner. Ta už je předzvěstí debutové desky Amok, kterou budeme moci soudit od 25. února. Album bude obsahovat devět skladeb, jejichž základy (dle vyjádření basáka Flea) vznikly na třídenní jam session v září 2011; dokončit je ve studiu nicméně trvalo další bezmála rok.

Miss Kittin – Life Is My Teacher
Credits: Caroline Hervé
Label: wSphere
Letošní rok bude u Francouzky Miss Kittin ve znamení důležitých výročí. Je to právě patnáct let, co Caroline Hervé (jak zní její občanské jméno) prorazila výrazněji mimo francouzskou techno komunitu elektroclashovým hitem 1982 (spáchala ho spolu s producentem Hackerem). Vedle toho Miss Kittin oslaví čtyřicáté narozeniny a k tomuto jubileu pro sebe i své fanoušky připravila nové řadové album, které vyjde v dubnu a ponese název Calling From The Stars. Ona sama pak v prvním singlu Life Is My Teacher přiznává: „Čím více se učím, tím intenzivnější mám pocit, že nic nevím.“ Čistý Sókratés v sukních...

Thao & The Get Down Stay Down – We The Common
Credits: Thao Nguyen
Label: Ribbon Music
V únoru vydá portlandská indiepopová zpěvačka a experimentátorka Thao Nguyen (a její doprovodná kapela The Get Down Stay Down) své nové album We The Common, na kterém by se měla coby host objevit i Joanna Newsom. My vám z něj zatím nabízíme skvělou titulní píseň, kterou kromě hymnického refrénu zdobí i originální vyhrávky bendža.

02808121.jpeg

Foolk – Stars
Credits: Dušan Vančo
Label: Deadred / Starcastic
Přesně rok po vypuštění pilotního singlu Oak Tree vychází nové album Millions of Dušana Vanča, známějšího pod pseudonymem Foolk. Autor během čtyř let, jež uplynuly od vydání jeho předchozího opusu, rozhodně nezahálel – natočil dvě EPčka, remixoval, skládal hudbu k dokumentárním filmům, ale hlavně nepřetržitě koncertoval v klubech po celé Evropě. Kromě již tradičního počítače a sampleru tentokrát Foolk použil ve svých skladbách zvuky z rozličných field recordings, jednoduchých syntezátorů z iPadu nebo samply svých znovu objevených hraček. Název alba je v tomto ohledu příznačný – miliony vzpomínek na zdánlivě zapomenuté zážitky z dětství. Jak dokazuje i chytlavá instrumentálka Stars, deska ve své pestrobarevnosti odkazuje na bass music, instrumentální hip hop i avantgardnější taneční elektroniku.

Spustit audio