Novinky Radia Wave: 30. týden

24. červenec 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 30. týden.

The xx – Angels
Credits: Romy Madley Croft, Oliver Sim, Jamie Smith
Label: Young Turks
Londýnské trio The xx před třemi lety uhranulo fanoušky i kritiku svým eponymním debutem, za který obdrželo i prestižní britskou cenu Mercury. Místo toho, aby se hned vrhli na natáčení další desky, dali si The xx trochu překvapivě pauzu, v níž bubeník Jamie XX vydal vlastní EPčko i řadu povedených remixů (včetně remixové verze posledního alba Gil Scott-Herona). Teď už je ale na řadě nová deska, jež se bude jmenovat Coexist a vyjde 10. září na značce Young Turks. O propagaci se do té doby postará singl Angels, který kapela vypustila minulý týden do světa přes svůj Facebook. Melancholická skladba nicméně zatím příliš nepotvrzuje Jamieho tvrzení, že nová deska bude hodně inspirovaná současnou klubovou hudbou...

Menomena – Heavy is as Heavy Does
Credits: Justin Harris, Danny Seim, Joe Haege
Label: Barsuk
Portlandští experimentální rockeři Menomena vydají (nyní už pouze jako trio) 18. září své páté řadové album Moms. V jeho tematickém rámci (dysfunkční rodinné vztahy) se jeden z členů kapely – Justin Harris – zaměří mj. na vyrovnání se se svým otcem-válečným veteránem. Sugestivní předzvěst alba přichází v podobě skladby Heavy is as Heavy Does, která ladně přepíná mezi tragickou klavírní baladou a naléhavou rockovou kakofonií.

The Very Best – Yoshua Alikuti
Credits: Esau Mwamwaya, Etienne Tron, Johan Karlberg
Label: Moshi Moshi
V Malawi, Švédsku, Londýně a New Yorku – tam všude populární The Very Best natáčeli následovníka svého znamenitého debutu Warm Heart of Africa. Album MTMTMK má velké ambice: trio oslovilo vedle množství afrických hudebníků i evropské hvězdy (mezi jinými také Bruno Marse nebo Winstona Marshalla z Mumford & Sons). Label Moshi Moshi z této eklektické desky vybral singl Yoshua Alikuti, k němuž v keňském Nairobi vznikl videoklip, který si tak trochu střílí z hiphopových snímků oslavujících luxus amerických nebo evropských urban hvězd.

TNGHT – Higher Ground
Credits: Ross Birchard, Lunice Fermin Pierre
Label: Warp/LuckeMe
Jedna z nejúdernějších kolaborací ve světě současné beatovědy – duo Hudson Mohawke a Lunice aka TNGHT – vypouští tento týden eponymní pětiskladbové EP, které tučně přikládá pod kotel maximalistické elektroniky, turbo-rapu a euforických popových střípků. Z minialba, jež nechává většinu dalších producentů operujících v rozklížených vodách bass music daleko za sebou, vybíráme do playlistu třetí track Higher Grounds, který zní jak úvod k orbitální opeře z roku 3015.

02683355.jpeg

Wye Oak – Spiral
Credits:, Jenn Wasner, Andy Stack
Label: Merge
Baltimorští indie-rockeři Wye Oak, kteří loni vydali pozoruhodné album Civilian, patří ke kapelám, jež dovedou překvapit: jejich aktuální skladba Spiral, vytvořená pro televizní kanál Adult Swim, je chytrou, současnými postupy poučenou reminiscencí na zvuk britských kapel poloviny 80. let. Elektronické beaty a tlustá basa, kytarové vyhrávky, marimby a naechované vokály – takové ingredience americká dvojice využívá k tomu, aby nás omámila svým líbezným a přeci znepokojivým pop-rockem.

Danny Brown & AraabMuzik – Molly Ringwald
Credits: Danny Brown, Abraham Orellana
Label: Yours Truly
Když se v jednom tracku potkají rapper Danny Brown a beatmaker AraabMuzik, nemůže to dopadnout špatně. Setkání dvou megamozků a nastupujících hvězd současné hiphopové scény zosnoval label Yours Truly v rámci série Songs From Scratch. Příprava tracku věnovaného půvabné herečce z filmů Johna Hughese z 80. let (např. The Breakfast Club nebo Pretty in Pink) navíc probíhala pod dohledem kamer, a tak vznikl i krátký dokument. Skladba Molly Ringwald vychází rovněž na vinylu, na jehož druhé straně se skví podobná kolaborace mezi rapperem Joey Bada$$ a Johnnym Strangersem.

Maria Minerva – The Sound
Credits: Maria Juur
Label: Not Not Fun
Na své loňské EP Sacred & Profane Love naváže estonská zpěvačka a vyznavačka hypnagogického popu Maria Minerva třetí dlouhohrající deskou Will Happiness Find Me, které vyjde 4. září na labelu Not Not Fun. Soudě dle aktuálního, takřka dance-popového singlu The Sound zůstávají její doménou pečlivě konstruované melodie, zvuk zabalený do krusty plné ozvěn, psychedelických efektů a rozkolísaných beatů. Vokální repetice a orientální motivy pak tracku dodávají nádech futuristické elektronické mantry.

02453430.jpeg

Le1f – Wut
Credits: Khalif Diouf
Label: Internet
Kolem coming-outu Franka Oceana se před dvěma týdny strhlo přímo mediální šílenství – jeden otevřeně homosexuální rapper už ale na hiphopové scéně vystupuje delší dobu, a je jím newyorský Le1f. V čerstvém klipu ke skladbě Wut ze své květnové mixtape Dark York svoji orientaci nijak neskrývá, zároveň ale vysílá do médií vzkaz, že rappeři by se neměli kastovat podle své sexuality. Stojí tedy za připomenutí, že tento král „queer rapu“ je známý také jako spolupracovník Das Racist a že pro ně napsal beat k jejich největšímu hitu Combination Pizza Hut and Taco Bell.

The Fresh & Onlys – Yes or No
Credits: Tim Cohen, Shayde Sartin, Kyle Gibson, Wymond Miles, Heidi Alexander
Label: Mexican Summer
Dva roky po vřele přijaté desce Play It Strange se američtí indie-rockeři The Fresh & Onlys hlásí s novým materiálem. Nové album kapely – často řazené k sanfranciské vlně tzv. new garage-rocku – ponese titul Long Slow Dance a objeví se 4. srpna na labelu Mexican Summer. My vám z něj nyní nabízíme dynamický první singl Yes or No.

TEEN – Electric
Credits: Teeny Lieberson, Katherine Lieberson, Lizzie Lieberson, Jane Herships
Label: Carpark
Když Teeny Lieberson opustila kapelu Here We Go Magic, vzala do zkušebny své dvě sestry Lizzie a Katherine; ty pak přizvaly ke společnému jamování ještě kamarádku Jane Herships a jako TEEN natočily v loňském roce EP s názvem Little Doods. Na novou desku si dívčí kvarteto najalo bývalé spoluhráče ze zmíněných Here We Go Magic a také slovutného producenta – Sonica Boom ze Spaceman 3 – a následně omámilo připravovanými jedenácti skladbami label Carpark. Zatímco jejich první singl Better byl dámskou odpovědí na odkaz legendárních Suicide, skladba Electric má mnohem hitovější parametry a signalizuje, že o debutu In Limbo (vyjde 26. srpna) nejspíš ještě uslyšíme.

02683362.jpeg

FM Belfast – DeLorean
Credits: Árni Rúnar Hlöðversson, FM Belfast
Label: Morr Music
Elektro-popoví FM Belfast stojí se svou rozjásanou hudbou v opozici proti obecné představě o Islanďanech jako o národu silně melancholickém. Čtveřice se mj. proslavila svými živelnými koncerty: v loňském roce si podmanila i české publikum na festivalu Electronic Beats. Jejich nový sedmipalcový singl DeLorean stojí na zvucích ručně sestaveného syntezátoru, jehož pyšným autorem je sám frontman kapely Árni Rúnar Hlöðversson.

Spustit audio