Novinky Radia Wave: 32. týden

7. srpen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 32. týden.

Gudrun Gut – Garten
Credit: Gudrun Gut
Label: Monika Enterprise
Zatímco západní svět oslavuje 300. výročí narození Jeana-Jacquese Rousseaua, Berlíňanka Gudrun Gut rovněž hlásí „návrat k přírodě“. Ale aby nedošlo k nedorozumění: i když příroda hraje na připravované nové desce Wildlife hlavní roli, tentokrát se legendární postava berlínského undergroundu zaměří spíše na vnitřní krajinu člověka. Po rozhlížení se po jeřábech zakrývajících nebe nad rozestavěným středem německé metropole v rámci projektu Greie Gut Fraktion, se tedy nyní zanoříme do Garten – prvního singlu alba, které spatří světlo světa 5. října tohoto roku.

Basement Batman – On a Streak
Credit: Ben Martinez, David Muehlenkamp, Will Whitney
Label: TPSS Music
Vypadá to, že brooklynská scéna je v současné době bezedná – každý týden vyvrhne na hudební scénu kapelu nebo projekt, který stojí za pozornost. Tento týden vám z naditého pytle místních nadějí představujeme trojici Basement Batman, která právě povstala a své snažení hrdě označuje nálepkou „dirt-pop“. Podobně se tváří i šťavnatý první singl On a Streak z desky Season 1, jež vychází na labelu TPSS Music.

02692985.jpeg

Wax Tailor ft. Jennifer Charles – Heart Stop
Credits: Jean-Christophe Le Saout
Label: Le Plan
Francouzský producent Wax Tailor je u nás dobře známý, vždyť loni v listopadu s kapelou rozhýbal smíchovskou MeetFactory. Od posledního albového počinu In The Mood For Life už ale uběhly tři roky, a tak má Jean-Christophe Le Saout nejvyšší čas předložit fanouškům nějakou tu novinku. Předzvěstí dalšího alba je vinylový singl Heart Stop, na němž hostuje zpěvačka Jennifer Charles z brooklynské indie-rockové kapely Elysian Fields. Na singlu kromě originálu najdete i remix od RJD2.

Dum Dum Girls – Lord Knows
Credits: Dee Dee
Label: Sub Pop
Americká dreampopová čtveřice Dum Dum Girls se zanedlouho připomene novým EPčkem End of Daze, jež vyjde na osvědčené značce Sub Pop. Ve volném tempu ubíhající první singl Lord Knows je melancholický klenot, který (navzdory jisté odvozenosti dominantních akordů) dokazuje, že frontmanka Dee Dee vyrostla v prvotřídní zpěvačku i skladatelku.

02692988.jpeg

Delilah – Never Be Another
Credits: Paloma Ayana Stoecker
Label: Atlantic/Warner Music
Jednadvacetiletá Paloma Ayana Stoecker alias Delilah má být nastupující hvězdou britského soulu, její hudební vliv ale sahá až k současné klubové scéně. Ostatně –debutovala na singlu projektu Chase & Status a s její prvotinou From the Roots Up, jež vyšla přesně v polovině léta, jí pomáhalo třeba trio LV (aktuálně vydávající na prestižním labelu Hyperdub). Pod skladbou Never Be Another je ale autorsky podepsán producent Balistiq, který už s Deliah natočil loňský průlomový singl Go, jež se dostal do britské Top 20.

Two Fingers – 101 South
Credits: Amon Tobin
Label: Ninja Tune
Jediná hvězda kdysi stylotvorného labelu Ninja Tune, která ještě úplně nevybledla tváří v tvář současným nezávislým trendům – i tak by se dal charakterizovat hudební kolážista, brazilský rodák a londýnský rezident Amon Tobin. Na svůj loňský, poměrně radikální opus ISAM, který se pohyboval na poli frenetického sound-artu, nyní někdejší breakbeatová ikona navazuje novinkou pod pseudonymem Two Fingers. Tuto přezdívku Tobin využil už před třemi lety pro stejnojmenné album, jež bylo směsicí hip hopu, dancehallu, etnických motivů a rozličných found sounds. Novinka, která vyjde 2. října na labelu Big Dada, ponese název Stunt Rhythms a už první vlaštovka v podobě instrumentálky 101 South naznačuje, že král (mikro)samplingu je stále při chuti.

02692993.jpeg

Highasakite – Indian Summer
Credits: Ingrid Helene Håvik, Trond Bersu, Oystein Skar
Label: Riot Factory
Norské indiepopové trio Highasakite sice vydalo svůj debut All That Floats Will Rain už v únoru, nicméně až nyní si jejich chytlavá deska získává mezinárodní pozornost. Adekvátně nazvaný pozdní singl Indian Summer navíc přichází ve vhodnou dobu – evokace zvolna se blížícího babího léta je v tomto delikátním tracku bezmála dokonalá.

Plan B – Lost My Way (Raekwon Remix)
Credits: Benjamin Paul Ballance-Drew, Al Shuckburg
Label: 679 Recordings
Londýnský rapper Plan B znovu otočil po komerčně úspěšné druhé desce The Defamation of Strickland Banks kormidlo svého hudebního stylu směrem k hip hopu a před dvěma týdny vypustil syrovou rapovou kolekci Ill Manors. Soundtrack k stejnojmennému filmu už zrodil hit Ill Manors a také startoval na čísle jedna britského žebříčku; skladba Lost My Way pak slouží jako druhý singl z desky. Pod trackem je podepsán kromě Bena Drewa (aka Plan B) také producent Al Shux, který už má doma Grammy za autorství hitu Empire State of Mind. My si navíc skladbu zařazujeme v remixové verzi s hostujícím Raekwonem z Wu-Tang Clan, která otevírá bonusový disk Ill Manors.

02690614.jpeg

The Luyas – Fifty Fifty
Credits: Jessie Stein, Pietro Amato, Mathieu Charbonneau, Bucky Wheaton
Label: Dead Oceans/Paper Bag
Québecká formace The Luyas na sebe loni upozornila sebevědomě nazvaným druhým albem Too Beautiful to Work. Už brzy se fanoušci jejich sexy/sofistikovaného indie rocku dočkají pokračování: nová deska Animator vyjde 16. října za podpory labelů Paper Bag (Kanada) a Dead Oceans. Za zdánlivě vylehčeným soundem singlu Fifty Fifty lze slyšet melancholické a introspektivní podtóny, jež odpovídají skutečnosti, že materiál na novinku vznikal za tragických okolností (členové kapely se tu vyrovnávají se smrtí svého blízkého přítele).

Calexico – Splitter
Credits: Joey Burns, John Convertino, Paul Niehaus, Jacob Valenzuela, Martin Wenk, Volker Zander
Label: Anti-
Calexico už víc jak 15 let boří hranice mezi španělskou a mexickou diasporou, klasickou americanou a indierockovým soundem. Titul svého nového alba šestičlenná kapela odvodila od názvu jedné z neworleanských čtvrtí ležících jižně od Mississippi, kde deska Algiers vznikala. Ve svižné skladbě Splitter nechybí žádný z atributů typických pro tento arizonský sextet – vedle kytar zde dominuje baterie perkusí a výrazná dechová sekce.

02692986.jpeg
Spustit audio