Novinky Radia Wave: 4. týden

22. leden 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 4. týden roku 2013.

Doldrums – Anomaly
Credits: Airick Woodhead
Label: Souterrain Transmissions
Mladý montrealský producent Airick Woodhead aka Doldrums byl pro nás jedním z největších objevů roku 2012: talentovaný muzikant, který se vyžívá v propojování popových melodií a roztodivných, zdánlivě defektních rytmů, je synonymem návratu psychedelického zvuku napříč jednotlivými styly. Po dvou vinylových singlech (skladbu Jump Up už z našeho vysílání znáte) Doldrums konečně 25. února vydá svůj dlouhohrající debut Lesser Evil, který podle jeho vlastních slov vznikal výhradně na laptopu zapůjčeném od jeho kamarádky Grimes. Fanoušci Woodheadových elektropopových muchláží mohou plesat: znamenitý, adekvátně nazvaný track Anomaly je navzdory své chytlavosti plný drobných rytmických a harmonických odchylek.

Cold War Kids – Miracle Mile
Credits: Matt Aveiro, Matt Maust, Dann Gallucci, Nathan Willett
Label: Downtown
Kalifornské indierockové modly Cold War Kids se po dvou letech od posledního alba Mine Is Yours vrací se svou čtvrtou řadovou deskou Dear Miss Lonely Hearts (vyjde 2. dubna), kterou tentokrát produkoval Lars Stalfors, známý ze spolupráce s The Mars Volta nebo duem Matt & Kim. Je to také první album, kde se v roli kytaristy představí Dann Gallucci, někdejší člen kapely Modest Mouse. Troufáme si tvrdit, že dynamický, klavírem poháněný první singl Miracle Mile fanoušky Cold War Kids rozhodně nezklame.

02813257.jpeg

Steve Mason – Fight Them Back
Credits: Steve Mason
Label: Double Six Records
Nezaměnitelný hlas Steva Masona si pamětníci přelomu tisíciletí spojí s nezapomenutelnými „folktronickými“ experimentátory The Beta Band. Kultovní skotská kapela se rozpadla v roce 2004, a Mason tak mohl oživit svůj projekt King Biscuit Time, s nímž vydal poněkud přehlížené album v roce 2006. O dva roky později se vrátil jako Black Affair a od roku 2009 natáčí desky pod vlastním jménem. Třetí sólovka s názvem Monkey Minds In The Devil’s Time vyjde letos v únoru na Double Six Records, a jak naznačuje pilotní singl Fight Them Back i jeho klip, půjde o silně politicky zabarvenou desku.

Youth Lagoon – Dropla
Credits: Trevor Powers
Label: Fat Possum
Po dvou letech hibernace, jež uběhly od jeho vynikajícího debutu The Year of Hibernation, přichází rodák z Idaha Trevor Powers alias Youth Lagoon s novinkou Wondrous Bughouse, která spatří světlo světa už 5. března. Za aktuální singl Dropla by si Trevor zasloužil hobla – jeho éterická dreampopová estetika tu dostoupila zas o něco vyššího stupně naléhavosti. S mantrou jeho tracku se navíc v redakci jednomyslně ztotožňujeme, opakujte po nás: „You'll never die, You'll never die...“

Bratři Orffové – Tunel
Credits: Ivan Gajdoš, Lukáš Novotný, Matouš Godík, Jaroslav Rudiš
Label: Quazi Delict Records
Mohlo by se zdát, že domácí naděje roku 2005 – Bratři Orffové– zvolna pohasla a jediná památka, která po ní zůstane, bude výborná deska Bingriwingri. Krnovská klika se však (po odskoku k rošťáckému projektu Poslední výstřel) v letošním roce roztáčí znovu naplno. Výsledkem této aktivity pak bude druhé album s názvem Šero, naplánované letos na podzim. My z něj pro vás namísto baladických singlů Vymazán a Srůst vybíráme říznější skladbu Tunel.

02813265.jpeg

Villagers – Judgement Call
Credits: Conor O'Brien
Label: Domino Rec.
Že neznáte Villagers? Možná byste měli. Nejen proto, že jejich debut Becoming a Jackal byl v roce 2010 nominován na prestižní Mercury Prize či ceny časopisů Q a MOJO. Vaši pozornost si zaslouží rovněž z toho důvodu, že kolem jejich indierockové novinky {Awayland} se právem zvedá velká vlna zájmu. Oficiálním singlem aktuální desky od Villagers je sice pomalu gradující klipovka Waves, my si však do playlistu Radia Wave vybíráme neméně působivou, o něco přímočařejší skladbu Judgement Call.

Laura Mvula – Green Garden
Credits: Laura Douglas
Label: RCA
Mladá písničkářka Laura Mvula, která pochází z britského Birminghamu, svým výrazným hlasem i staromódním elegantním zjevem vybočuje z řady současných soulových zpěvaček. V souvislosti s její hudbou, v níž se mísí gospelové vrstvení vokálů, introvertní indie polohy a africké i klasické soulové rytmy, se dokonce začalo používat nové označení – gospeldelia. Minulý rok na podzim Laura vydala EPčko She, debut Sing to the Moon jí vyjde letos v březnu. Šestadvacetiletá absolventka konzervatoře (ale také bývalá recepční městského orchestru) už prozradila, že si společně s producentem Stevem Brownem dala velmi záležet na aranžích a instrumentaci – na albu tedy uslyšíme harfu, smyčce, dechy, tympány a další „symfonické“ vymoženosti. Kromě samotné písně Green Garden doporučujeme vaší pozornosti také skvělý „retro-futuristický“ videoklip.

Deltron 3030 – Pay The Price
Credits: Daniel M. Nakamura, Teren Delvon Jones, Eric San
Label: EMI
Hiphopový supertým Deltron 3030 se vrací po dlouhých třinácti letech. Producent Dan the Automator, rapper Del the Funky Homosapien a turntablista Kid Koala ohlašovali pokračování svého dnes již klasického eponymního debutu už od roku 2004 (od té doby je také znám název nahrávky – Deltron Event II). Po letech čekání a falešných startů je prý deska konečně připravená k vydání na letošní jaro – a propaguje ji povedený singl Pay The Price.

Just Blaze & Baauer – Higher
Credits: Justin Smith, Though Harry Rodrigues
Label: internet
Čím dal slavnější brooklynský producent Baauer po loňském klubovém monstru Harlem Shake rozšiřuje svoje impérium. Ve skladbě Higher se spojil s hiphopovým veteránem Just Blaze, který navíc do mixu namíchal vokály rappera Jay-Z. Vznikl tak další masivní hit ve stylu momentálně velmi populárního žánru trap.

02813267.jpeg

fLako – Lion's Mane ft. Dirg Gerner
Credits: Dario Rojo Guerra
Label: Five Easy Pieces
V Chile narozený a v Berlíně usazený Dario Rojo Guerra alias producent fLako se hlásí o slovo novým EPčkem Enclosures, které na sklonku loňského roku vydal na značce Five Easy Pieces. fLako se kromě produkování beatů ovlivněných downtempem či glitch hopem věnuje také zpěvu a pod pseudonymem Dirg Gerner už vydal i jedno minialbum. V písni Lion's Mane obě svoje profese působivě spojil, a tak se pod skladbou podepsanou fLako ft. Dirg Gerner paradoxně skrývá jediný autor.

Spustit audio