Novinky Radia Wave: 41. týden

9. říjen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 41. týden.

Peaches – Burst
Credits: Merrill Beth Nisker
Label: Boys Noize Records
Už tři roky vyhlížíme novou desku elektronické dračice Peaches a aktuální digitální singl Burst by mohl být prvním náznakem, že se snad brzy dočkáme. Od studiového opusu I Feel Cream z roku 2009 si Merrill Beth Nisker střihla hostování na deskách Christiny Aguilery či R.E.M., zahrála si ve filmu Ivory Tower a hlavně zprodukovala transsexuální rockovou operu Peaches Does Herself, jejíž filmová podoba měla premiéru minulý měsíc na filmovém festivalu v Torontu. Singl Burst produkovali Boys Noize a XXXChange, přičemž balíček obsahuje i remixy od Planningtorock nebo Bart B More.

Glass Animals – Cocoa Hooves
Credits: David Bayley
Label: Kaya Kaya
Obtížně postižitelný sound enigmatické oxfordské čtveřice Glass Animals je jedním z největších posluchačských potěšení posledních týdnů. Lehce znepokojivý, precizně strukturovaný a náležitě evokativní pop jejich skladby Cocoa Hooves (doprovázené kryptickým slimáčím videoklipem) zaujme svou nevtíravou melodičností, snovou atmosférou a především důvtipným využitím futuristických basů. Znamenité debutové EP Leaflings tohoto britského kvarteta se slabostí pro neurovědy vyšlo v září jako první akvizice nového labelu Kaya Kaya.

Tegan and Sara – Closer
Credits: Tegan Quin, Sara Quin
Label: Warners
Sesterské indierockové duo Tegan and Sara sice v minulosti s elektronikou lehce koketovalo, současný zvuk této dvojice přesto způsobil fanouškům menší šok. Jejich aktuální singl Closer se totiž natěsno přiblížil hájemství tanečního elektropopu à la Passion Pit. Nového (zatím bezejmenného) alba se od kanadských dvojčat dočkáme v lednu roku 2013, do té doby je můžete vídat na koncertních pódiích coby předskokanky kapel The Black Keys nebo The Killers.

Telepathe – Destroyer
Credits: Busy Gangnes, Melissa Livaudis
Label: Federal Prism
Debutového alba Dance Mother brooklynského dívčího dua Telepathe se před třemi lety producentsky ujal David Sitek z dalších newyorských rezidentů TV On The Radio – a je to znovu on, kdo na svém zbrusu novém labelu Federal Prism vydává jejich aktuální singl Destroyer (nachází se na něm i remix od renomované dvojice Trent Reznor / Atticus Ross). Příznivci robustního a emotivního elektropopu těchto dvou mírně androgynních děvčat jistě nebudou zklamáni!

02738544.jpeg

Childhood – Blue Velvet
Credits: Leo Dobson, Ben Hopcraft
Label: House Anxiety
Pánové Leo Dobson a Ben Hopcraft, kteří tvoří páteř jinak pětičlenné londýnské rockové kapely Childhood, jsou zodpovědní za jedny z nejvřelejších kytarových tracků blahé paměti. Jejich skladba Blue Velvet – upomínající svým titulem na slavné filmové mystérium Davida Lynche – je shoegazem inspirovaný popový klenot, jehož nostalgická nálada a emotivní text si vás podmaní. Není divu, že se o Childhood mluví jako o jednom z největších letošních objevů ostrovní scény.

Darkstar – Timeaway
Credits: James Young, Aiden Whalley, James Buttery
Label: Warp
Z dubstepu ve snivý synth pop se přetransformovalo na dva roky starém albu North londýnské trio Darkstar. Nyní trojice svou žánrovou proměnu stvrzuje i přestupem z labelu Hyperdub na Warp Records, kde by mělo již brzy vyjít její nové album. Ohlašuje ho singl Timeaway, který pánové James Young, Aiden Whalley a James Buttery poskytují zdarma ke stažení. Skladba vyjde v polovině listopadu také na vinylovém singlu s b-stranou nazvanou News #1-10.

02738545.jpeg

Letting Up Despite Great Faults – Bulletproof Girl
Credits: Mike Lee, Kent Zambrana, Annah Fisette, Daniel Schmidt
Label: New Words
Skupina Letting Up Despite Great Faults se zformovala před šesti lety v Los Angeles, v současnosti ale působí v texaském Austinu. Jméno této formace je sice parafrází názvu písně kapely Blonde Redhead, její indie pop s nádechem shoegaze má ale mnohem blíž třeba k tvorbě M83 nebo The Postal Service. Po eponymním debutu z roku 2009 a dvou EPčkách se Letting Up Despite Great Faults aktuálně připomínají albem Untogether, které vychází tento týden a z něhož vám nabízíme skladbu Bulletproof Girl.

Boris Carloff – Falling
Credits: Boris Carloff
Label: Championship Rec. / Die Arbeit
Po téměř čtyřleté práci vychází domácímu producentovi Borisi Carloffovi nová sólová deska. Když v roce 2004 vydal Good Stuff EP, získal pro něj šmahem distribuci v Japonsku, Británii i Spojených státech. Navíc si tracky z debutu oblíbil i slovutný Gilles Peterson, který je zhusta zařazoval do vysílání BBC. Po desce kapely kNot Photogenic a desítkách alb, jimž dělal producenta, před námi Boris stojí opět jako solitér. Na albu The Escapist nicméně najdeme spoustu hostů – např. Ghetto Priesta (Asian Dub Foundation, Massive Attack), Douga Yowella (Suzanne Vega, Lana Del Rey) nebo Jamese Cooka (ex IAMX, Nemo). Z kolekce, nahrané v Praze, New Yorku a Londýně, vám předkládáme singl Falling, k němuž vznikl poutavý steampunkový videoklip.

Fear of Men – Your Side
Credits: Fear of Men
Label: Too Pure
Britská dreampopová formace s půvabně existenciálním jménem Fear of Men chystá na začátek příštího roku kolekci svých dosavadních singlů, která ponese skromný titul Early Fragments. Ještě předtím nám ale nadějná londýnská kapela nabízí (mj. na limitovaném modrém vinylu) singl Mosaic, jehož delikátní postpunkovou b-stranu s názvem Your Side s radostí zařazujeme do našeho playlistu.

Fenster – Oh Canyon (Slow Steve Remix)
Credits: JJ Weihl, Jonathan Jarzyna
Label: Morr Music
Uběhl přesně rok od okamžiku, kdy se německo-americká dvojice Fenster poprvé představila veřejnosti svou autorskou tvorbou. Stalo se tak na sedmipalcovém vinylu vydavatelství Morr Music a od té doby se tandemu JJ Weihl – Jonathan Jarzyna podařilo u posluchačů uspět i s dlouhohrajícím debutem Bones. Nyní, díky začínajícímu producentovi Slow Stevemu, dostala skladba Oh Canyon (původně křehká kombinace vlivů The xx, Fleet Foxes a starších Animal Collective) nový, překvapivě vitální kabát, který jinak poněkud submisivní duo Fenster katapultoval do našeho playlistu.

02738546.jpeg

MHz Legacy – Spaceship ft. Danny Brown
Credits: Daniel Sewell, Ramble Jon Krohn
Label: Man Bites Dog
O hiphopové superskupině MHz Legacy, kterou na začátku tisíciletí založil americký producent RJD2, nebylo slyšet skoro dekádu. Před čtyřmi lety přišli o jednoho člena, když Camu Tao podlehl rakovině. Teď jsou ale RJD2, Copywrite, Jakki Da Motamouth a Tage Future zpátky a na konci října vypustí do světa nové bezejmenné album. Deska samozřejmě nevyjde na momentálně hibernujícím labelu Def Jux, ale na značce Man Bites Dog; o propagaci se pak stará skladba Spaceship, v níž hostuje rapper-všudybyl Danny Brown.

Spustit audio