Novinky Radia Wave: 42. týden

18. říjen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 42. týden roku 2011.

Phantogram – Don't Move
Inteligentní elektropop může přijít i ze stodoly. Nevěříte? Pak zkuste zaměřit svou pozornost na hudbu dua Phantogram ze Saratoga Springs ve státě New York, které v jedné takové odlehlé lokalitě nahrává. Phantogram alias Sarah Barthelová a Josh Carter nyní navazují na svůj pozoruhodný loňský debut Eyelid Movies novým EPčkem nazvaným Nightlife. Přechod od potemnělého triphopového zvuku k projasněnému soundu, jemuž dominuje zurčení kláves a dechů, dvojici rozhodně svědčí.

Big Deal – Chair
Debutují EPčkem Chair, ale už teď je někteří pasují za černé koně nezávislé kytarové scény. Američan Kacey Underwood a Angličanka Alice Costelloe se potkali minulý rok, dali si jméno Big Deal a v příštím roce hodlají sebevědomí svého názvu naplnit řádnými činy. Předzvěst jejich debutového alba Locked Up je čtyřskladbové EP, ze kterého si do vysílání nasazujeme titulní kousek.

02462186.jpeg


Aladdin – Oh Oriane
Vedlejší projekty mívají často niternější podtext a ani „bočák“ Aladdin Nicolase Kera z Poni Hoax není jiný. Ten se pro tuto příležitost spojil s Gilbertem Cohenem, šéfem labelu Versatile, a spolu stvořili desku vymetající popovým stylem nespočet nočních můr. Podobně jako U.N.K.L.E.: rock a elektronika spolu nebojují, ale v přítmí stvořili pakt a útočí plíživě pospolu. Z letního alba We Were Strong, So We Got Lost nasazujeme do vysílání druhý singl Oh Oriane.

Blouse – Time Travel
Další z řady pozoruhodných kapel, jež se s oblibou zhlížejí v novovlnném soundu, je portlandská formace Blouse, jejíž basák a producent v jedné osobě Jacob Portrait se zároveň angažuje v projektu Unknown Mortal Orchestra (ten v červnu vydal na labelu Fat Possum eponymní album). Bezejmenný debut Blouse vyjde 1. listopadu na značce Captured Tracks, venku je zatím singl Time Travel – podzimní dávka chytlavého dream-popu, s níž se dá bez problémů cestovat v čase.

Icebird – Charmed Life
Spojení hiphopového producenta RJD2 a písničkáře Aarona Livingstona pojmenované Icebird si 11. října konečně připsalo první zářez v podobě debutového alba The Abadoned Lullaby. Skladbu Charmed Life pouští dvojice na internet jako promo nahrávku k bezplatnému stažení. Podle zpěváka píseň inspirovala hádka s jeho přítelkyní, při níž si uvědomil, jak kouzelný život – „charmed life“ z názvu písně – vlastně žije.

02462189.jpeg

Esben And The Witch – Hexagons II (The Flight)
Trojice Esben And The Witch na nás počátkem roku zaútočila se svojí vizí novodobě rozvrzaného postpunku, zamrzlého kdesi v permafrostu islandských horských úbočí. Debutové album Violet Cries i přesto, že nebylo pro každého, nadchnulo množství posluchačů, a tak není divu, že trio „jede“. Naživo se představilo na slovenské Pohodě a ještě před koncem roku přispěchá s Hexagons EP.

02247808.jpeg

Robot Koch – Bugs
Člen berlínské partičky Jahcoozi, producent Robert Koch alias Robot Koch vypouští své třetí sólové album The Other Side. Zatímco jeho předchozí tvorba spadala do kategorie dubstepu, nové album nabízí zasněný elektronický pop a na výsledné podobě se výrazně podepsali hosté – americký zpěvák John LaMonica, mexická vokalistka Graciela Maria nebo skladatel Nielson. Některé skladby – jako třeba Bugs – jsou navíc až sedm let staré. „Tehdy jsem nevěděl, co s tímto materiálem dělat, v kontextu hudby, kterou dělám, teď dávají větší smysl.“

Cass McCombs – Robin Egg Blue
Cass McCombs sklízí, co v loňském roce zasel. Na mnoha místech Spojených států, v New York City, New Jersey, Chicagu, San Francisku a v Los Angeles, natočil tak mocnou porci hudebního materiálu, že ho musel rozdělit do dvou dílů. První vydal na jaře jako Wit’s End, aby příští měsíc odtajnil obsah i prozatím skryté druhé poloviny. Ta dostala název Humor Risk. Zatímco první ukázka, dlouhatánský singl The Same Thing, se tvářila trochu submisivně, lehkou rukou napsaná skladba, Robin Egg Blue potvrzuje fakt, že podzimní dávka muziky od Casse bude velmi přívětivá.

02462187.jpeg

Spoek Mathambo – Put Some Red on It (Shabazz Palaces Remix)
Jihoafrický rapper Spoek Mathambo nedávno podepsal americké značce Sub Pop a na oslavu „manželství“ vydává internetové EP Put Some Red On It. Dvě nové skladby, na nichž rapper z Johannesburgu spolupracoval s Chllngr a bubeníkem Zachem Hillem, doplňují remixy od Telepathe, Machinedrum nebo Shabazz Palaces. Právě posledně jmenovaní – nedávní účastníci pražského Radio Wave Stimul festivalu – mají na svědomí nejzajímavější skladbu z celého EP. Zdarma ke staženín zde.

02375050.jpeg

Février – Held
Jedním z nejnadějnějších producentů v oblasti experimentální elektroniky se podle aktuálních EPéček (Winter Seasons EP, Empress EP) a tracků jeví být mladík Conner Etges z Colorada, který si říká po francouzsku Février (tedy únor). Jeho oslnivé, meditativní a zároveň easy listeningové zvukové spirály svou kvalitou nezaostávají za produkcí muzikantů, jež Février označuje jako své vzory (Baths nebo Flying Lotus). Talent tohoto amerického elektronika můžete docenit v jeho nové skladbě Held, která prozrazuje Févrierovu vášeň pro rytmické i melodické vlastnosti klavíru.

Yann Tiersen – I'm Gonna Live Anyhow
Ani na nové desce Skyline se Yann Tiersen nehodlá vracet k provařenému zvuku soundtracku k Amélii z Montmartru a pokračuje v kytarové linii předchozí řadové desky Dust Lane. „Můj plán byl pohrát si s kontrastem mezi elektrickým, poměrně hutným soundem a střízlivější, více minimalističtější texturou, kde rockové nástroje a nezvykle dominantní elektroniku vystřídá klavír a smyčce,“ vysvětluje sám autor. Celá deska je přece jen přívětivější mladší sestrou rok starého alba. Jako důkaz předkládáme singl I'm Gonna Live Anyhow.

02391280.jpeg
Spustit audio