Novinky Radia Wave: 46. týden

13. listopad 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 46. týden.

Foals – Inhaler
Credits: Yannis Philippakis, Jack Bevan
Label: Warner Bros.
Oxfordští Foals, kteří se už dobrých osm let suverénně pohybují na pomezí post punku a math rocku, ohlašují své třetí album Holy Fire (vyjde v únoru 2013) ve velkém stylu: masivní první singl Inhaler je dalším vývojovým stupněm v kariéře kapely, disponujícím chytrou strukturou a opojnou, bezmála katarzní energií. Ať už vám tahle ambiciózní nálož místy připomene industrial či metal 90. let minulého století nebo snad bizarně organické spojení Prince, Soundgarden a Rage Against The Machine, jedno je jisté – Inhaler patří mezi nejpovedenější rockové tracky posledních měsíců a týdnů. Inhalujte poctivě a v přiměřených dávkách!

Dutch Uncles – Fester
Credits: Duncan Wallis, Andy Proudfoot, Robin Richards, Daniel Spedding, Pete Broadhead
Label: Memphis Industries
Manchesterský projekt Dutch Uncles dosud proslul především svou odvahou propašovat do popového kontextu hodně neobvyklé takty a obtížně počitatelné rytmy. Tradice britského „laboratorního“ přístupu k elektronické hudbě se tato pětice drží i v singlu Fester, který zároveň evokuje tvorbu jejich ostrovních kolegů Hot Chip. Track, jemuž dominují rafinované údery marimby, předznamenává lednové vydání jejich třetí desky Out Of Touch In The Wild.

Fort Lean – The Mall
Credits: Keenan Mitchell, Will Runge, Zach Fried, Jake Aron, Sam Ubl
Label: self-released
V Brooklynu usazení indie rockeři Fort Lean 13. listopadu vydávají své nové EP Change Your Name, které jim produkoval Patrick Wimberly z Chairlift (k finálnímu mixu byl přizván ještě renomovaný Michael Brauer, známý svou prací pro The Rolling Stones, Boba Dylana či Wilco). My pro vás ze zmíněného minialba vybíráme skladbu The Mall, která demonstruje odklon amerického kvinteta od lo-fi taktiky k relaxovanému hymnickému soundu, který však nepostrádá inteligenci ani chytlavost.

02765298.jpeg

Kate Boy – Northern Lights
Credits: Kate Boy
Label: self-released
Enigmatický elektropopový projekt Kate Boy tvoří tři umělci ze Švédska a jeden z Austrálie a už jejich první singl Northern Lights dává jasně na srozuměnou, z jakých teritorií se tu čerpá hlavní inspirace: vliv geniální desky Silent Shout od švédského sourozeneckého dua The Knife je zkrátka na scéně patrný i po šesti letech od jejího vydání. Nečekejte ale žádné troufalé epigonství: maximálně chytlavá skladba Northern Lights je pastvou pro uši všech vyznavačů sofistikovaného mysteriózního zvuku a lehce vyšinutého elektra.

The Evens – King of Kings
Credits: Ian MacKaye, Amy Farina
Label: Dischord
Washingtonské posthardcorové duo The Evens tvoří kytarista a zpěvák Ian MacKaye (známý z kapel Minor Threat nebo Fugazi) a bubenice a zpěvačka Amy Farina (původně The Warmers). Oběma jejich dosavadním nahrávkám (bezejmennému debutu z roku 2005 a o rok mladšímu albu Get Evens) se dostalo o poznání menší pozornosti, než by bylo záhodno. Uvidíme, zda tento fakt změní zádumčivý singl King of Kings z připravované třetí desky The Odds (vyjde 20. listopadu), který ani na moment nezapře minimalistický rukopis svých autorů.

02765299.jpeg

Esben And The Witch – Deathwaltz
Credits: Rachel Davies, Daniel Copeman, Thomas Fisher
Label: Matador Rec.
Sychravý podzim udeřil plnou silou: ideální chvíle pro postrockovou partu Esben And The Witch, jíž právě vychází nový, adekvátně ponuře nazvaný singl Deathwaltz. Jeden z objevů roku 2011 rovněž ohlásil na leden příštího roku vydání následovníka debutu Violet Cries – album ponese název Wash The Sins Not Only The Face a světlo světa spatří opět díky péči vlivného indie labelu Matador Records. Lze tudíž doufat, že hříchy budou brzy napraveny a po dvou loňských koncertech na Slovensku by se trio s novou deskou mohlo konečně ukázat i v České republice.

CSS – I've Seen You Drunk Girl
Credits: Luísa Hanae Matsushita, Dave Sitek
Label: Federal Prism
Brazilský kvartet Cansei de Ser Sexy o sobě dal vědět naposledy před rokem svým třetím albem La Liberación, jež navzdory hvězdným hostovačkám (Bobby Gillespie, Ratatat) nesklidilo příliš velký ohlas. CSS se nyní spojili s Davem Sitekem z TV On The Radio, který jejich novou desku vydá na své značce Federal Prism. První ochutnávkou z ní je nakažlivý singl I've Seen You Drunk Girl.

02431108.jpeg

Big Boi ft. Asap Rocky & Phantogram – Lines
Credits: Antwan André Patton, Rakim Mayers, Josh Carter, Sarah Barthel
Label: Def Jam
Rapper Big Boi, známý ze svého působení v atlantské dvojce OutKast, se 11. prosince po dvou letech vrátí se svým druhým sólovým albem. Bude se jmenovat Vicious Lies and Dangerous Rumors a aktuálně ho propaguje (už čtvrtý) singl nazvaný Lines. Vedle Big Boie v něm účinkuje i nastupující rapová star Asap Rocky a newyorské elektropopové duo Phantogram, které má za sebou jednu zdařilou studiovou desku a tři neméně poutavá EPčka.

MØ – Pilgrim
Credits: Karen Marie Orsted
Label: Danger Village
Pod jménem se skrývá třiadvacetiletá kodaňská zpěvačka a producentka Karen Marie Orsted, která na sebe zatím upozornila jen po internetu šířenými singly. Aktuální track Pilgrim připomíná třeba alternativní elektropop Grimes nebo dvojice Purity Ring, nicméně zpěvačka, která zatím nepodepsala žádné vydavatelské společnosti, mezi svými inspiracemi zmiňuje i Sonic Youth, Yeah Yeah Yeahs nebo J Dillu. pracuje na debutové desce, jež by měla vyjít příští rok a s kterou jí vydatně pomáhá respektovaný dánský producent Ronni Vindahl.

02765306.jpeg

Ill Bill ft. El-P – Severed Heads of State
Credits: William Braunstein, Jaime Meline
Label: Psycho+Logical
Producent a rapper El-P bude na rok 2012 určitě vzpomínat v dobrém: kromě vlastní desky Cure 4 Cancer se podílel na výborné desce Killer Mikea a rok ještě zakončuje neotřelým singlem Severed Heads of State, který natočil s rapperem jménem Ill Bill. Ten se na undergroundové scéně proslavil jako člen projektu Non Phixion a po jeho rozpadu se vydal na sólovou dráhu. Singl Severed Heads of State bude k nalezení na jeho novince The Grimy Awards, jež vyjde v lednu příštího roku.





Spustit audio