Novinky Radia Wave: 47. týden

22. listopad 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 47. týden roku 2011.

Lambchop – If Not I'll Just Die
Králové experimentů na poli alternativní country, nashvillský kolektiv Lambchop, v únoru příštího roku navážou na své poslední politické album OH (Ohio) novinkou nazvanou Mr. M. Ta bude věnována americkému písničkářovi Vicu Chesnuttovi, který zemřel před dvěma lety a poslední čtvrtstoletí svého života strávil po vážné autonehodě na kolečkovém křesle. Jak potvrzuje aktuální skladba If Not I'll Just Die, principál Kurt Wagner a jeho družina stále ovládají umění vkusných smyčcových aranží.

The Madden Brothers – Firetruck (ft. Kreayshawn and Hollywood Holt)
Spolupráce bratrů Maddenových z pop-punkové kapely Good Charlotte s jalovým chicagským rapperem, který si říká Hollywood Holt, a rusko-americkou rapperkou Kreayshawn by mohla na první pohled leckoho vyděsit. Jejich track Firetruck je nicméně okouzlujícím hitem, jemuž dominuje flow dvaadvacetileté Natassie Gail Zolotové (aka Kreayshawn), která se nedávno proslavila svým půvabným singlem Gucci Gucci, a občas je jí (právem) vyčítána exploatace černošské kultury. Pojďme do Prady!

Mwahaha – Love (ft. Merrill Garbus)
Po sérii singlů, které indie rocková čtveřice Mwahaha z amerického Oaklandu vypouštěla během roku zdarma na internetu, přichází na řadu konečně bezejmenný dlouhohrající debut. Ten vyjde 6. prosince a bude obsahovat i skladbu Love, ve které zanechala výraznou stopu Merrill Garbus z tUnE-yArDs.

Mint Julep – Aviary
Studovaný bubeník Keith Kenniff, který může na počkání mávat titulem z prestižní Berklee College of Music, je muž mnoha tváří. Před dvěma roky se v Praze představil se svými dvěma ezoterickými projekty Helios a Goldmund, v rukávu ale má mnohem hybnější popové duo Mint Julep, které tvoří se svojí ženou Hollie. Tomu právě vychází na labelu Village Green druhé, mnohem ambicióznější album Save Your Season, z něhož vyjímáme klipovku Aviary.

02489381.jpeg

Hooray For Earth – No Love
Okolo newyorské kapely Hooray for Earth byl solidní cvrkot už před rokem, kdy formace kolem zpěváka, skladatele a multiinstrumentalisty Noela Herouxe vydala pozoruhodné EP jménem Momo. Letos v létě Hooray for Earth dostáli vysokým očekáváním svým dlouhohrajícím debutem True Loves, který se pohybuje na pomezí synth-rocku a experimentálního popu. Je to seismická nahrávka plná vražedných melodických háčků i znamenitě využitých disonancí, z níž do vysílání vpouštíme singl No Love. Pop gargantuovských rozměrů!

Gross Magic – Yesterdays
Před rokem debutovalo vydavatelství Marshall Teller Records sedmipalcovým split vinylem, který představoval kratičkými ukázkami čtyři kapely, do kterých vložilo své naděje. A protože investice do Cheatahs, Colours, Dignan Porch and Not Cool! se ukázala smysluplnou, tak i letošní rok najdeme v plánech labelu stejný koncept. Na dvanáctipalci jsou písničky The History Of Apple Pie, Echo Lake, Novella a Gross Magic. Poslední z nich propagují vinyl zelené barvy svou psychedelií prosycenou post-nirvanovskou hitovkou Yesterdays.

Canyons – Under A Blue Sky
Australské duo Canyons tvoří Ryan Grieve a Leo Thomsen a právě jim na „domácím“ labelu Modular vychází debutové album Keep Your Dreams. Deska se nese v duchu synthpopu osmé dekády. Ve skladbě Under A Blue Sky hostuje zpěvačka Night Jewel, která nedávno hrála v Praze. Stěží ji ale pod nánosem efektů poznáte.

02489421.jpeg

Peaking Lights – Marshmellow Yellow (Main Attrakionz Remix)
Hiphopová dvojice Main Attrakionz alias producent Squadda a rapper Mondre jsou nečekanými hosty na aktuálním EPčku amerických psychedeliků Peaking Lights. Remixové verze skladeb z jejich letošního alba 936 vypouští na internet na počest nového vydání desky, která původně spatřila světlo světa na Not Not Fun Records a aktuálně se jí ujal podstatně větší label Domino Records.

Youth Lagoon – Cannons
Celé mládí Trevora Powerse pronásledovaly zvláštní děsy a úzkosti, na které dlouhou dobu nenašel recept. Teprve minulý rok vytrhl část své vlastní osobnosti a nechal ji začít svobodně tvořit hudbu. Bez kapelního řetězu, bez „dobrých“ rad těch okolo. Tak vznikl projekt Youth Lagoon, který se po roce usilovné tvorby rozhodl pochlubit se svými výsledky na desce příznačně nazvané The Year of Hibernation. Introvertní pop má naštěstí co říci i širší veřejnosti, což bryskně pochopily labely Fat Possum a Lefse Records, které novinku uvádějí s velkou pompou na trh. Jednou z nejpřístupnějších položek debutu je singl Cannons.

Keepaway – Cake
Brooklynské psych-popové trio Keepaway vloni debutovalo EPčkem Baby Style. Teď už mají hotovou desku nazvanou Black Flute, jež vyjde v lednu příštího roku na značce Greedhead. Label patří Heemsovi z hiphopového projektu Das Racist.



Woodkid – Iron
Francouz Yoann Lemoine si udělal jméno jako brilantní režisér hudebních klipů (například Teenage Dream pro Katy Perry). Vedle práce s kamerou se ale pomalu začíná prosazovat i jako hudebník. Jeho debutové EP Iron, které vydal pod přezdívkou Woodkid, zaujme nejen bombastickým videem titulní skladby, ale také majestátním spojením tribálních rytmů, jemných melodií a wagnerovských orchestrálních šlehů. Debutová deska by měla být na pořadu dne v první polovině příštího roku.

Damien Jurado – Nothing is the News
Bývalý vychovatel z mateřské školky Damien Jurado dnes učí jinak. Natáčí desky na pomezí rocku, folku a americké country a navíc je vyšperkovává texty, které by se daly obratem tesat do kamene. Domácí plátek The Seattle Times nedávno Damiena označil jako „praotce nové folkové vlny v Seattlu“, přesto se nová deska Maraqopa, která vyjde v polovině února příštího roku na labelu Secretly Canadian, svou barevností se škatulkování maximálně vzpouzí.

Spustit audio