Novinky Radia Wave: 47. týden

20. listopad 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 47. týden.

Autre Ne Veut - Counting
Credits: Arthur Ashin
Label: Software
Enigmatický newyorský producent Arthur Ashin vystupující pod jménem Autre Ne Veut patří do současné vlny hudebníků, kteří propojují vliv žebříčkového r'n'b a popu s postupy experimentální elektroniky (How To Dress Well, d'Eon). Brooklynský projekt naváže v polovině února příštího roku novou deskou na svůj předloňský eponymní debut, který vyšel na značce Upstairs pod dohledem Daniela Lopatina. Deska se bude jmenovat Anxiety a už teď ji propaguje nádherná, podmanivá skladba Counting.

Mykki Blanco - HazeBoogie
Credits: Michael D. Quattlebaum Jr., Graeme Sinden, Charlie McCloud
Label: UNO
První transgender rapová hvězda Mykki Blanco přichází po průlomovém singlu Wavvy, který už z našeho vysílání znáte, s novou mixtape nazvanou Cosmic Angel: The Illuminati Prince/ss. Nahrávka má ambice propojovat elektroniku a rap přesně podle aktuální módy a tak klipovou píseň HazeBoogie pro Mykki Blanco připravili producenti Matrixxman a Sinden. Zatímco první z nich je polovinou projektu 5kinandbone5, druhý je pro změnu padesáti procenty dua The Count & Sinden.

Květy - My děti ze stanice Bullerbyn
Credits: Martin E. Kyšperský
Label: Indies Scope
Brněnská kapela Květy už léta patří k formacím, jež svou poetikou, přístupem i soundem prolamují nudu a rutinérství panující na tuzemské alternativní scéně – a jejich novinka Bílé včely (aktuální Deska týdne na RW) je opět jednou z domácích událostí tohoto roku. Už v úvodní skladbě My děti ze stanice Bullerbyn zpěvák, kytarista a výhradní autor hudby a textů Martin E. Kyšperský potvrzuje svůj ojedinělý talent: schopnost vyjmout z každodennosti drobný detail a učinit z něj téma, dar proměnit banalitu v unikátní zkušenost, která má sílu prorazit i tu nejpečlivější krustu cynismu.

02770670.jpeg

Suuns - Edie´s Dream
Credits: Ben Shemie, Joe Yarmusch, Liam O´Neill, Max Henry
Label: Secretly Canadian
Temní montrealští electro-rockeři Suuns před dvěma lety nadchli publikum i kritiku svou neobvykle vyspělou dlouhohrající prvotinou Zeroes QC. Deset skladeb na pomezí ponurého electra, krautrocku a popu zaujalo představitele významného labelu Secretly Canadian a ruka byla v rukávě. Příští rok se na stejné značce konečně dočkáme druhého alba, z něhož vám nyní nabízíme první, delikátně psychedelický singl Edie´s Dream, který vedle neodolatelně somnambulního vokálu frontmana Bena Shemieho zaujme především příklonem k organičtějšímu kytarovému zvuku.

The Faint - Evil Voices
Credits: Todd Fink, Jacob Thiele, Dapose, Clark Baechle
Label: Saddle Creek
Čtyři roky už uběhly od vydání posledního alba Fasciinatiion synth-punkové čtveřice z Omahy The Faints, jež nyní v reedici vydává svůj opus magnum Danse Macabre. Kvartet – proslulý mj. svými explozivními koncerty – se však hlásí o slovo rovněž novým čtyřpísňovým EPčkem, z něhož si do našeho playlistu nasazujeme dynamický otvírák Evil Voices, který je přesvědčivou kombinací novovlnné estetiky a současných trendů.

02770713.jpeg

Jamie Lidell - What a Shame
Credits: Jamie Lidderdale
Label: Warp
Po dvou letech mlčení se halasně připomíná anglický excentrik a elektronický písničkář Jamie Lidell, už dekádu neoddělitelně spojený s vydavatelstvím Warp. Devětatřicetiletý zpěvák a producent natočil své nové bezejmenné album (vyjde v lednu 2013) v americkém Nashvillu a po desce kolaborací Compass se tentokrát vrací jako výhradní autor všech písniček. Pilotní singl, který autor poskytl zdarma ke stažení, se jmenuje What a Shame a Lidell na něm svou křehkou soulovou duši překvapivě atakuje "brostepovými" efekty á la Skrillex.

02770719.jpeg

Veronica Falls - Teenage
Credits: Roxanne Clifford, James Hoare
Label: Slumberland/Bella Union
Na svůj loňský eponymní debut se chytají londýnští indie-popoví estéti Veronica Falls zkraje příštího roku navázat novinkou Waiting for Something to Happen. Kapela – vedená dvojicí zpěváků a kytaristů Roxanne Cliffordovou a Jamesem Hoarem – z ní s předstihem nabízí nečekaně projasněný, idylický první singl Teenage.

02770731.jpeg

Doldrums - She's The Wave ft. Guy Dallas
Credits: Airick Woodhead
Label: Souterrain Transmissions
Dva vinylové singly má zatím za sebou montrealský producent Airick Woodhead, který si říká Doldrums a poprvé na sebe upozornil jako předskokan Grimes. Příští rok v únoru do své diskografie přidá i regulérní dlouhohrající desku Lesser Evil. Prvním singlem je skladba She's The Wave, jež chytře míchá svůdný electro pop s noisem. K Woodheadovým psychedelickým orgiím vznikl i poměrně svérázný videoklip, který rovněž doporučujeme vaší pozornosti.

My Dry Wet Mess - Words You Didn't
Credits: Giovanni Citivenga, Maryam Modarressi
Label: Brainfeeder
V Berlíně usazený beatový producent Giovanni Citivenga alias My Dry Wet Mess nešel ve své hudební kariéře klasickou cestou remixů a internetových singlů, ale rovnou před dvěma lety vydal na značce Magical Properties (jež patří Daedelusovi) album Irrational Alphabet. Pak zmizel a nyní se znovu zjevuje s aktuální deskou Stereo Typing, o jejíž release se postaral prestižní losangeleský label Brainfeeder. Skladba Words You Didn't je skvělou ukázkou Citivengovy oblíbené techniky rozstříhaných vokálů, které má na svědomí newyorská zpěvačka Maryam Modarressi.

Deniro Farrar & Shady Blaze - All I Know
Credits: Lunice Fermin Pierre II, Deniro Farrar, Shady Blaze
Label: self-released
Jak vypadá prolnutí rapového undergroundu s popem i setkání East a West Coastu v praxi roku 2012? Nejspíš tak jako v kolaboraci kalifornského rappera Shady Blaze a jeho kolegy Denira Farrara ze Severní Karolíny, na jejímž euforickém apelu má nemalý podíl výtečná produkce beatmakerského esa z Kanady (a poloviny trap-rapového dua TNGHT) Luniceho. To je vše, co o tracku All I Know víme – zbytek už je plně na vás a vašich (d)uších.

02770739.jpeg
Spustit audio