Novinky Radia Wave: 5. týden

31. leden 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 5. týden roku 2012.

Andrew Bird – Eyeoneye Noblesní americký písničkář a multiinstrumentalista Andrew Bird vydá 6. března na labelu Mom + Pop své další řadové album Break It Yourself, které nahrál ve své stodole na západě Illinois. Všechny milovníky jeho sofistikovaného písničkářství pro moderní sociopaty jistě potěší, že i v prvním singlu Eyeoneye si Bird prozpěvuje tak, jak mu zobák narost’.

Zammuto – FU C-3PO Po předloňském albu The Way Out si samplující šílenci a zvukoví kolážisté The Books dali pauzu, která by podle posledních zpráv mohla být i trvalá. Polovina dua Nick Zammuto ale rozhodně neodjel na dovolenou a pod prostým jménem Zammuto vydá na Temporary Residence v březnu svůj sólový debut. První vlaštovkou je EP Idiom Wind, na němž se nachází i skladba FUC-3PO, která není stylu jeho domovské kapely nijak vzdálená.

Howler – Back Of Your Neck Nejnovějším objevem vydavatelství Rough Trade je pětice Howler – té stačilo v loňském roce vydat EP nazvané This One's Different a poprask byl na světě. Vlivný anglický hudební plátek NME nazval pětici vedenou devatenáctiletým Jordanem Gatesmithem „třetím největším objevem loňského roku“ a navíc zpěváka Jordana zařadil do seznamu padesáti největších sympaťáků 2011. V letošním roce startují Howler konečně naplno, vychází jim debutová deska America Give Up a my vám z ní nabízíme klipovku Back Of Your Neck.

02544993.jpeg

Tindersticks – Medicine Přerod Tindersticks z téměř desetihlavého tělesa na komornější pětici s novou rytmikou nebyl jednoduchým procesem. Jak ale ukazují poslední dvě desky, radikální řez přinesl nové impulzy, které zásadním způsobem ovlivňují i letošní novinku – devátou řadovku nazvanou The Something Rain. Desku, která vyjde 20. února na Lucky Dog (sublabelu vydavatelství City Slang), už od konce roku propaguje na YouTube balada Medicine.

Mellemblond – Elastisk Dánská retro-rocková kapela Mellemblond je považována za jednu z nadějí severské scény už od roku 2009, kdy vydala své první album Ude Af Mine Hænder. Její v dánštině zpívané skladby – podle novinářů rozkročené mezi zvukem Black Rebel Motorcycle Club, Beatles a dánské legendy Steppeulvene – jsou plné zasněných repetitivních rifů a rustikálních atmosfér. Z aktuálního EP Elastisk si nabízíme stejnojmenný chytlavý singl.

02545010.jpeg

Royal Baths – Faster, Harder Lehce podivínští sanfranciští rockeři Royal Baths navážou 7. února na svůj dva roky starý debut Litanies sérií nových paranoidních litanií určených nejen vyznavačům zvuku klasiků Velvet Underground. Z nové desky Better Luck Next Life si do vysílání nasazujeme skladbu s úderným názvem Faster, Harder.

JME – 96 Fuc*eries Šestadvacetiletý Jamie Adenug aka JME z Tottenhamu je jedním z členů grimeové partičky Boy Better Know, do které patří i jeho bratr Skepta. Na rozdíl od kolegů, kteří se snaží o popový crossover, JME pokračuje v striktní tradici grime. Má za sebou dvě studiové desky (Famous? z roku 2008 a předloňské Blam!) a aktuální singl 96 Fuc*eries jen o deset prodaných kusů minul britskou Top 40 (skončil na čísle 41).

Spoek Mathambo – Let Them Talk V loňském roce jsme si Jihoafričana Spoeka Mathambu představili v našem vysílání titulní kompozicí z EPčka Put Some Red On It – a to v originální verzi i remixu od Shabazz Palaces. Ani letos se denní proud hudby Radia Wave bez jeho novinky neobejde: album Father Creeper, které vyjde opět na labelu Sup Pop, představí ve vysílání netradičně kytarový singl Let Them Talk.

02375050.jpeg

Metastaz (ft. Yarah Bravo & Miscellaneous) – Supah Thomas Simoes není pouze šéfem labelu Tazart, ale v urban rybníčku sebou mrská také jako Metastaz. V loňském roce vydal už čtvrtou řadovou desku Orient Dub Express, ovšem my jsme se rozhodli vám zručného beatmastera – který spolupracuje například s MC Dälekem na vedlejším projektu Ashes Rhythm – přestavit ve zbrusu nové kompozici Supah. K jejímu nahrání přizval Metastaz ještě vokalisty Miscellaneouse a slečnu Yarah Bravo, kterou občas vídáme jako zpěvačku po boku DJe Vadima.

Radical Face – A Pound Of Flesh Po čtyřech letech připrav základní koncepce a patnácti měsících nahrávání v prostorách matčina domu ve floridském Jacksonville přichází Ben Cooper alias Radical Face s druhým albem Family Tree: The Roots. To se, jak už název desky napovídá, věnuje interpretaci vlastních rodových kořenů. Možná i z tohoto důvodu je letošní novinka oproti debutu o poznání křehčí a folkovější; stejně jako popový singl A Pound Of Flesh, který album propaguje ve vysílání Radia Wave.

Spustit audio