Novinky Radia Wave: 5. týden

30. leden 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 5. týden roku 2013.

Santigold - GirlsCredits: Santi WhiteLabel: HBO/Fueled by RamenNecelý rok po trochu nedoceněném albu Master of My Make-Believe se vrací zpěvačka a producentka Santigold. Svůj nový singl Girls spojila se začátkem druhé série stejnojmenného televizního seriálu z produkce HBO, který sklízí za oceánem velké ovace a nedávno si odnesl dva Zlaté Glóby (včetně vítězství v prestižní kategorii Nejlepšího komediálního seriálu). Skladba je ke slyšení také na soundtracku, který vyšel v polovině ledna a obsahuje i starší tracky od Belle & Sebastian, Robyn, Fleet Foxes nebo Sleigh Bells.

Devendra Banhart - Never Seen Such Good ThingsCredits: Devendra BanhartLabel: NonesuchNěkdejší freak-folkový guru a prominentní vousáč Devendra Banhart vydá (tentokrát na labelu Nonesuch) 12. března své nové, v pořadí již osmé album Mala. Z něj vám předkládáme pohmožděnou baladu Never Seen Such Good Things – a stejně jako některé zahraniční hudební servery, i my vidíme v autorově vzkazu „If we ever make sweet love again/I'm sure that it will be quite disgusting“ cosi zvráceně valentýnského...

The Ruby Suns - In Real Life Credits: Ryan McPhunLabel: Sub PopAni rodná Kalifornie ani přechodný domov na Novém Zélandu – Ryan McPhun, protagonista skupiny The Ruby Suns, našel inspiraci pro své čtvrté album Christopher v Norsku. Není proto divu, že se v něm odráží severský chlad i vlivy skandinávského popu. McPhun pak desku dokončil v New Yorku pod dohledem respektovaného producenta Chrise Coadyho, který stojí za posledními počiny Beach House, Grizzly Bear či Gang Gang Dance. My si z tohoto alba po skladbě Kingfisher Call Me do playlistu nasazujeme už druhý, o něco dynamičtější track In Real Life.

The Embassy - Related ArtistCredits: Fredrik Lindson, Torbjörn HakanssonLabel: InternationalŠvédské indie-popové duo The Embassy patří k mimořádně silné göteborgské scéně, z níž vzešly světoznámé kapely jako The Tough Alliance, Air France, Little Dragon nebo Studio. Nyní – po nekonečné osmileté pauze – dvojice Fredrik Lindson a Torbjörn Hakansson konečně přichystala své nové album Sweet Sensation, které by mělo vyjít na labelu International už 26. února. Jak dokazuje líbezný, výraznou basovou linkou protkaný první singl Related Artist, kapela za léta hibernace neztratila nic ze svého neodolatelného skandinávského šarmu.

02063735.jpeg

Sin Fang - What's Wrong With Your EyesCredits: Sindri Már SigfússonLabel: Morr MusicKdyž Sindri Már Sigfússon – frontman islandských Seabear – vydal v roce 2009 svou první sólovou desku, vypadalo to, že si chce komornějším albem odpočinout od mohutných indie-folkových fresek své domovské kapely. Uplynuly tři roky, Seabear stále mlčí, a tak se ke slovu opět dostává Sindriho popový projekt Sin Fang postavený zejména na výrazných aranžích. Z chytlavé kolekce Flowers, které pomohl producent Sigur Rós Alex Somers, vybíráme hitovku What's Wrong With Your Eyes.

Owlle - Ticky TickyCredits: France PicouletLabel: Sony MusicDobrý synthpop s ženským vokálem? Tentokrát vám ho naservírujeme ze země galského kohouta. Mladá pařížská naděje Owlle se tři roky otrkávala jako support hédonistického producenta Sébastiena Telliera, spolupracovala s Bat For Lashes, Chew Lips nebo Curry and Coco a v letošním roce konečně přišel čas na její studiový debut. EP je pojmenováno po skladbě Ticky Ticky, kterou si nasazujeme do denního proudu vysílání Radia Wave.

Tegan and Sara - I Was a FoolCredits: Tegan Quin, Sara Quin Label: Warner Bros. O pozoruhodné proměně sesterského indie-rockového dua Tegan and Sara v tandem vyznavaček tanečního elektropopu jsme vás informovali už v souvislosti s loňským singlem Closer. Nedávné předskokanky kapel The Black Keys nebo The Killers právě dnes (29.1.) vydávají své sedmé, posluchačsky velmi vstřícné album Heartthrob, které se tematicky dotýká mučivých pocitů, jež zažívá každý teenager tváří v tvář svému objektu touhy. Z této romantizující novinky vám teď nabízíme emotivním klavírem protkaný pop skladby I Was a Fool.

MØ - GlassCredits: Karen Marie Orsted Label: Danger Village Třiadvacetiletá dánská zpěvačka a talentovaná producentka Karen Marie Orsted alias na sebe zatím upozornila především po internetu šířenými singly – ten poslední s názvem Pilgrim připomínal třeba alternativní elektropop od Grimes nebo dvojice Purity Ring. Karen momentálně intenzivně připravuje své debutové album, s nímž jí pomáhá respektovaný dánský producent Ronni Vindahl, a soudě dle okouzlujícího singlu Glass se rozhodně máme nač těšit...

02765306.jpeg

Ganja White Night - Brains Escape ft. SimonCredits: Simon Danhier, Benjamin Bayeul, Erwan Charlie DodsonLabel: SubCarbonZ elementů hip hopu, drum'n'bassu a dubstepu lepí svoje skladby belgická dvojice Ganja White Night, která tento měsíc přichází se svým druhým regulérním albem Mystic Herbalism. Album plné beatových experimentů zakončili páni BambY a Evasive Mumbling takřka čistě hiphopovou skladbou Brains Escape, v níž navíc hostuje frankofonní rapper Simon Danhier.

Cokiyu - Twinke Way ft. BathsCredits: Yukiko Ito, Will WiesenfeldLabel: ausJaponská zpěvačka a producentka Cokiyu (vlastním jménem Jukiko Ito) už více než dekádu vytváří delikátní elektronické miniatury, které prezentovala například na albech Mirror Flake či předloňském Your Thorn. Kromě toho také působí ve skupině The Magic Band doprovázející japonského písničkáře Shugo Tokumarua. Její akutální EPčko Haku tvoří skladby, které natočila společně se spřízněnými producenty – kromě japonských beatmakerů jako jsou Geskia! či LASTorder se na albu podílel rovněž americký kutil Baths, který v létě 2010 výrazně bodoval svým debutem Cerulean pro značku Anticon. Jejich společná skladba Twinkle Way čtyřpísňové EPčko otevírá.

Spustit audio