Novinky Radia Wave: 51.týden

19. prosinec 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 51. týden.

The Pro Letarians – Dream Catcher
Credits: Sufjan Stevens
Label: Asthmatic Kitty
Americký písničkář Sufjan Stevens letos posbíral svá vánoční EPčka na kolekci Silver & Gold a její vydání doprovází internetová mixtape Chopped and Scrooged. Sufjanovy vánoční písně na ní předělali, zremixovali nebo nasamplovali hiphopoví umělci jako Busdriver, Heems z čerstvě rozpadlých Das Racist nebo Kitty Pryde. Je mezi nimi i hiphopové duo The Pro Letarians neboli rapper Jupiter Jim a producent JO, kteří vysamplovali skladbu X-mas Spirit Catcher z EP Let It Snow: Songs for Christmas, Vol. IX. Jejich skladba Dream Catcher je ke slyšení i na jejich vlastní mixtape Not All Of Me Shall Die.

Elliphant – Down on Life
Credits: Ellinor Olovsdotter
Label: A Bigger Splash
Švédsko se letos vytasilo s řadou velmi zajímavých elektropopových nadějí. K Niki and The Dove a Icona Pop můžeme směle přiřadit i Ellinor Olovsdotter alias Elliphant, pro niž byl letošní rok pouze testovací. Své debutové bezejmenné EP totiž vydá až v příštím roce, ale všechny tři signální singly stály za to. Včetně posledního z nich, nesoucího název Down on Life.

Foals – My Number
Credits: Yannis Philippakis, Jack Bevan, Jimmy Smith, Walter Gervers, Edwin Congreave
Label: Transgressive Rec.
Jestli se do nějaké desky plánované na příští rok vkládají velké naděje, tak je to třetí řadovka pětice Foals. Už první singl pětice z Oxfordu Inhaler dopadl na výbornou. A podobně šťavnatou porcí je i následovník My Number, který znovu pulzuje africkými ozvěnami. Jen pro pořádek, album Holy Fire spatří světlo světa 11. února 2013.

Wavves – Sail to the Sun
Credits: Nathan Williams
Label: Mom + Pop
Nathan Williams žije věru rokenrolový život. Možná z toho důvodu se v jeho kapele Wavves žádný spoluhráč dlouho neudrží. Jediným držákem se zdá být basák Stephen Pope, který pomohl Nathanovi s přípravou už čtvrté řadové desky, která je znovu naplněna krátkými, rockově přebuzenými vypalovačkami. Album Krazy Sexy Cool sice vyjde až na jaře příštího roku, už teď ho ale propaguje singl Sail to the Sun s klipem, který referuje o jednom pastorovi dvou tváří.

Ra Ra Riot – When I Dream
Credits: Wes Miles, Mathieu Santos, Milo Bonacci, Alexandra Lawn
Label: Barsuk Rec.
Tři roky je dlouhá doba v životě kapely. Pokud si pamatujete Američany Ra Ra Riot jako roztančené indie rockery, tak vězte, že na nové desce dostaly před akustickými nástroji přednost syntezátory. Zda to byl důvod odchodu cellistky Alexandry Lawn, nevíme, rozhodně se připravte na poctivou dávku synthpopu s výrazným soulovým vokálem Wese Milese. Jako v kousku When I Dream. Album Beta Love očekávejte v distribuci hned zkraje roku, 22. ledna.

Gramme – Too High
Credits: Luke Hannon, Sam Lynam
Label: Tummy Touch
Punk-funk Angličané Gramme nejsou žádná ořezávátka. V druhé polovině 90. let měli slušně rozjetou kariéru, kterou ale vydavatelské šachy zametly hluboko pod koberec. Dvojice Luke Hannon + Sam Lynam se pomalu vrací na scénu, tentokrát s velkou podporou Joea Goddarda z Hot Chip, který čtveřici považuje za jeden z hlavních inspiračních pramenů. Na světě je i návratový singl. Skladbu Too High ve vysílání Radia Wave pořádně naposlouchejte. 18. února má totiž vydavatelství Tummy Touch v plánu rozjet kariéru Gramme naplno. Vydá kvartetu album nazvané Fascination.

Twin Sister – Kimmi In a Rice Field (Balam Acab remix)
Credits: Andrea Estella, Dev Gupta, Gabe D'Amico, Eric Cardona, Bryan Ujueta, Alec Koone
Label: Domino Rec.
Každé vydavatelství rekapituluje uplynulý rok jiným způsobem. Indie velikán Domino Records sesbíral na konci letošního roku nejzajímavější remixy a vrhl je znovu na trh v podobě dvoudiskové kompilace Motion Sickness. Kromě předělávek Austry, Trickyho, Franz Ferdinand nebo Animal Collective zde najdete i něžnou verzi singlu Kimmi In a Rice Field chillwaveové pětice Twin Sister v úpravě od Aleca Kooneho, který v loňském roce vydal zajímavou elektronickou desku jako Balam Acab.

02791196.jpeg

Team Ghost – Dead Film Star
Credits: Nicolas Fromageau
Label: wSphere
První dvě desky ještě Nicolas Fromageau a Anthony Gonzalez táhli za jeden provaz. V roce 2004 se ale cesty obou zakladatelů M83 začaly definitivně rozcházet a tím silnějším, kdo si už tehdy poměrně zavedenou značku udržel u sebe, byl Anthony. Nicolas tedy začal od nuly a po dvou EPčkách se hlásí o slovo se svojí novou partou – pěticí Team Ghost. Spodní proud temného popu je s M83 společný, a tak můžeme od jejich připravované desky Rituals čekat poměrně hodně. Ve vysílání více napoví singl Dead Film Star se stylově hororovým klipem.

Twenty-One Cigarettes – Fortune Teller
Credits: Elodie Balthazard, Maxime Roig, Pierre Marie Mousset, Bruno Pereira
Label: Twenty-One Cigarettes
Seriál představování nadějí ze země galského kohouta pokračuje. Tentokrát si blíže posvítíme na čtveřici Nantes, která se ale svou přímočaře rockovou tvorbou hrdě hlásí spíše k vlně anglických indie kapel. Své druhé album Steady Avalanche si vydala vlastním nákladem letos v létě a my vám z něho ve vysílání nabízíme ochutnávku – singl Fortune Teller.

Young Liars – Echoists
Credits: Jordan Raine, Tyler Badali, Andrew Beck, Angelo Ismirnioglou, Wesley Nickel Label: Nettwerk
I další kapela se jistě těší na příští rok, kdy to, alespoň podle plánů vydavatelství, konečně rozbalí. Pětice Kanaďanů Young Liars se dala dohromady v blíže nespecifikovaném sklepě alžírské čtvrti v Paříži. Na jejich sound to ale nemělo absolutně žádný vliv, a tak si vystačíme s trojúhelníkem pocitově blízkých velkých jmen – The Foals, Phoenix a Bear In Heaven. Zjednodušeně, Young Liars se prozatím prezentují velmi chytlavým, silně elektronikou prosyceným indie rockem. V roce 2011 vydali první singl, letos Homesick Future EP a v příštím roce má přijít na řadu první dlouhohrající deska. Pokud bude tak dobrá jako singl Echoists, pak se máme na co těšit!

Spustit audio