Novinky Radia Wave

12. říjen 2010
Factory Radia Wave

Týden co týden doplňujeme playlist Radia Wave o to nejžhavější, co se na hudební scéně urodilo. Teď se můžete dozvědět o skladbách nově nasazovaných v 41. týdnu něco víc.

Anna Calvi - Jezebel
Debutovat coververzí písně, kterou se kdysi proslavila Edith Piaf, je vcelku odvážný krok. Z podání a výrazu londýnské melodramatické písničkářky Anny Calvi je ale zřejmé, že z nekonečné řady rozdrásaných ženštin s elektrickou kytarou osobitě vystupuje. „Dlouhohrající“ album teprve připravuje, nicméně skladba Jezebel a její nedávné spolupráce s Mumford &Sons nebo The Invisible slibují mnohé.

Yann Tiersen - Palestine
Návštěvníkům pražského Divadla Archa dobře známý francouzský lamač srdcí Yann Tiersen právě vydává šesté studiové album Dust Lane. Podobně jako v písni Palestine, která už vyšla zkraje roku na stejnojmenném EP, násprovádí škálou svých oblíbených žánrů, sahajících od klasické hudby po rock.

Eskmo - Cloudlight
Sanfranciský muzikant Brendan Angelides alias Eskmo je novou akvizicí Ninja Tune, ačkoli jako o nováčkovi se o něm rozhodně mluvit nedá. Hudbu dělá už od roku 1999, zatím ale vydal jen jediné album Machines On Task. Výraznější slávy se ale dočkal až v posledních dvou letech, kdy vydal nahrávky postupně na Planet Mu, Warp a nyní Ninja Tune. Přispěl k tomu určitě i společný projekt s Amonem Tobinem nazvaný Eskamon. Pod jménem Eskmo debutoval Angelides na Ninja Tune eponymním albem, které vyšlo minulý týden.

02162878.jpeg

Avey Tare - Lucky 1
Nejprůraznější hlas Animal Collective David Portner, řečený Avey Tare, vydává na labelu Paw Tracks (který patří jeho domovské kapele) sólové album Down There. Jestli bude následovat úspěchy sólové tvorby kolegy Panda Beara, můžeme jenom odhadovat, každopádně i z prvního singlu Lucky 1 je patrné, že zvukový výběh Animal Collective je zřetelně označkován.

Zach Hill - Memo To The Man
Zach Hill se nejvíce proslavil se svou skupinou Hella, ale jeho bubnování lze slyšet na nahrávkách takových umělců, jako jsou Omar Rodríguez-Lopez, Goon Moon nebo Marnie Stern. Na letošní podzim také nachystal druhou sólovou desku Face Tat, na které mu hostují Deerhoof, Devendra Banhart, No Age nebo Prefuse 73. Memo To The Man je pouhou ochutnávkou zvukových orgií, které na novince Face Tat předvádí.

Suuns - Up Past The Nursery
Montrealští Suuns dělají to, co mnozí jiní: na psychedelický rock roubují taneční beaty. Kolikrát už jste četli o inspiracích Joy Division, Can nebo Suicide? Ovšem když dva dělají totéž, Suuns se jenom smějí. Ačkoli zpěvák Ben Shemie jakoby pokňourává, je jejich hudba na novém album Zeroes QC strhující. Posuďte sami, třeba z písně Up Past The Nursery.

02162887.jpeg

Celebration - What's This Magical
Tohle trio z Baltimoru si kolaps nahrávacího průmyslu užívá. Místo celého alba teď vydávají MP3, které zveřejňují, hned jak je natočí ve studiu. Připomínají počínání Einstürzende Neubauten a jejich projekt „Jewels“. Série kapely Celebration se jmenuje Electric Tarot a pro fetišisty vyjde ke konci roku na vinylu. What's This Magical je úvodní skladba z ElectricTarot EP, které si můžete legálně stáhnout ze stránek vydavatelství Friends Records.

Sufjan Stevens - Get Real Get Right
Jeden z nejvýraznějších písničkářů naší doby vydává konečně po pěti letech ryze písňové album. Tentokrát bez jakéhokoli konceptu, zato se zatím nejmarkantnějším přispěním elektroniky v kombinaci s mohutnými orchestracemi. Album se jmenuje The Age Of Adz a skladba Get Real Get Right je už druhá ukázka, kterou vám skrze náš playlist nabízíme.

02045348.jpeg

John Legend & The RootsOur Generation (The Hope of the World)
Nu-soulový zpěvák John Legend a hiphopoví klasikové The Roots se dali dohromady a natočili album Wake Up!, které je celé sestavené z coververzí soulových a funkových klasik z šedesátých a sedmdesátých let, jež spojují témata rasového boje a politické angažovanosti. Skladba Our Generation (The Hope of the World) pochází z repertoáru soulového zpěváka Ernie Hinese, který byl na začátku sedmdesátých let krátce podepsán na značce Stax.

Apparat - Sayulita
Německý producent Apparat je dalším, kdo přispěje do série DJ Kicks. (Zatím posledním byl Kode9.) Mezi skladbami, z nichž namíchal materiál pro label !K7, je i jedna jeho novinka nazvaná Sayulita, kterou poskytl ke stažení zdarma.

autor: Tomáš Turek
Spustit audio