Novinky Radia Wave

4. leden 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave v 1. týdnu roku 2011.

Shilpa Ray And Her Happy Hookers – Heaven In Stereo
Do společnosti nemnoha skutečně výrazných současných ženských písničkářek a hudebnic se čím dál razantněji začleňuje Shilpa Ray. Mluví se o ní například jako o vulgárnější Elle Fitzgerald, ale poctivé opisování její tvorby by bylo mnohem spletitější. Se svými Happy Hookers nachystala na leden druhé album, které nás opět zvukově provede skrze punk, rock, jazz i soul a bude se jmenovat Teenage And Torture. Shilpa Ray And Her Happy Hookers v domovském Brooklynu nepodléhají aktuálním módním vlnám a vytváří podmanivou a svébytnou hudbu, navíc Shilpyn hlas prorazí i ta nejzmrzlejší srdce. Heaven In Stereo budiž jen decentní ochutnávkou široké palety, kterou tahle umělkyně vládne.

Munch Munch – Cyclorama
Munch Munch hráli v prosinci opět v Praze, a to v žižkovském klubu Final u příležitosti vydání druhého alba Double Visions. Bristolská skupina patří mezi řadu hudebníků vzešlých z prostředí uměleckých škol, ale jako nemnozí z nich dokážou Munch Munch svůj indie pop podat skutečně originálně. Jejich jakoby ujeté popové písničky proto dáváme k ochutnání i vám skrze náš playlist.

The Cave Singers – Swim Club
Třetí album seattleských The Cave Singers vyjde jako spousta jiných nahrávek, na které se těšíme, až v únoru. Deska No Witch, o které sama kapela říká, že bude znít velmi svěže, pro nás bude znamenat prubířský kámen. Po víceméně vydařených, ale nijak světoborných nahrávkách očekáváme rozhřešení, jestli The Cave Singers zařadit mezi každým dnem se rozrůstající tlupu poněkud zaměnitelných indie rockerů, nebo je konečně uznat jako skvělou kapelu. Singl Swim Club nás zatím přiklání k druhému názoru.

Delik & Bene – Paranoja
Bene alias Peťo Tázok už má za sebou několik společných projektů se spřízněnými rappery nebo producenty – album Záblesky geniality, úlomky šialenstva je další tohoto druhu. Spojil se na něm s Delikem z projektu Moja reč ze slovenské Handlové a pro distribuci desky vymysleli neobvyklou cestu – album se prodává v digitální podobě společně s tričkem a o produkci alba se postaral Pe-Ko. Nemusíme asi připomínat, že Bene vystoupí 15. ledna v pražské MeetFactory na našich pátých narozeninách.

02106514.png

Jamie Woon – Blue Truth
Po singlu Night Air vysílá zpěvák Jamie Woon další ochutnávku ze své chystané debutové desky. Je jí skladba Blue Truth, kterou dává k volnému stažení z internetu. Jamie Woon je mezi patnácti vybranými interprety ankety BBC Sound of 2011, ve které odborníci vybírají naděje pro nový rok. O jeho konečném umístění se rozhodne 7. ledna.

Des Ark – Ashley's Song
Aimee Argote si u nás loni zahrála hned několikrát, ale pokaždé pro minimální publikum. Jednou v pražském „obýváku“ V Jelení a v prosinci v námi oblíbeném, pražském obchodu Rekomando nebo v berounské Jiné kávě. To ale neznamená, že je hudba Des Ark nějak minoritní. Talent, který Aimee Argote alias Des Ark na nové desce Don't Rock The Boat, Sink The Fucker ukazuje, by se dal krájet. Vedle Shilpy Ray je tu tedy další písničkářka, která rozhodně stojí za pozornost a sehnání si celé desky.

02224415.jpeg

J Mascis – Not Enough
Po dnes už předloňské, těžkotonážní nahrávce Farm, odpovídající duchu jeho domovské kapely Dinosaur Jr., přichází hrdý šedivák J Mascis s jemnou akustickou sólovkou Several Shades Of Why. Album vyjde 15. března a znovu se pokusí ukázat, že za hřmotným zvukem a kultem Dinosaur Jr. stojí především mimořádný písničkářský talent.

Los Savants – 32
Hudba mexické čtveřice Los Savants pálí jako čert. Shoegaze, IDM, funk nebo třeba post punk umí namíchat v tak nesmlouvavých aranžích, že nenechají posluchače ani na chvíli odpočinout. Ale nechat se odstřelit jejich aktuálním EP, ze kterého pochází i skladba 32, stojí za to. Ochutnejte sami třeba hned ze stránek lossavants.bandcamp.com.

02224700.jpeg

Auburn – Ultramodern Verandah
Producent Eliot Lipp a chicagský rapper Vyle. se dali dohromady v projektu Auburn. V roce 2008 spolu debutovali EP Neonstrider Bit Rate EP, teď už pod jménem Auburn přichystali svoje debutové album. Ultramodern Verandah je A strana jejich singlu, který oficiálně vyjde 11. ledna – na B straně bude skladba Arrivals/Departures (Pyramid Angle).

autor: Tomáš Turek
Spustit audio