Novinky Radia Wave: 6. týden

6. únor 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 6. týden roku 2013.

Pulp - After You
Credits: Jarvis Cocker, Candida Doyle, Mark Webber, Steve Mackey, Nick Banks
Label: Rough Trade
Britpopoví klasikové Pulp loni zažili triumfální koncertní comeback a už v době Vánoc oznámili oficiální vydání nového singlu After You. Podstatnou část skladby už sice kapela složila víc jak před deseti lety, loni v listopadu ji však muzikanti dokončili a nahráli – finální mix pak provedl slavný James Murphy z LCD Soundsystem, který adekvátně podtrhl jak taneční naturel písně, tak i Jarvisův příležitostný projev znuděného dekadenta. A kam že to Pulp v roce 2013 míří? No přece: „From disco to disco/from Safeway to Tesco“!

Chlöe Howl - Rumour
Credits: Chlöe Howl
Label: Columbia
Po podvratném singlu No Strings přichází teprve sedmnáctiletá vycházející hvězda britského popu Chlöe Howl s dalším znamenitým trackem. Melancholický hit Rumour je díky příběhově vystavěnému textu tragický a vtipný zároveň – a to především v momentech, kdy Chlöe svým suverénním vokálem zpívá o těhotenství mladistvých, plýtvání penězi na alkohol, vztahových intrikách a dalších seriózních trablech dnešních teenagerů. Na debutové album téhle svérázné zrzavé holky začínáme být vážně zvědaví...

Surfer Blood - Weird Shapes
Credits: John Paul Pitts, Tyler Schwarz, Thomas Fekete, Kevin Williams
Label: Warner Bros.
Floridský indie-rockový kvartet Surfer Blood slavil před třemi lety velký úspěch u kritiky i publika s debutem Astro Coast a před několika dny oznámil, že už brzy vyjde u labelu Warner Bros. jeho následovník. Nové album ponese název Pythons a produkoval jej Gil Norton známý svou spoluprací s Pixies, Echo & the Bunnymen nebo Foo Fighters. Povedený první singl Weird Shapes popisuje kontroverzní frontman John Paul Pitts, (který loni čelil obvinění z domácího násilí), jako „popový song o člověku, který brzy projde manickou epizodou“. Brr, co to je za žánr..?!

02822505.jpeg

Matthew E. White - Big Love
Credits: Matthew E. White
Label: Domino
Třicetiletý Matthew E. White na svou velkou příležitost čekal až do loňského roku: hrál v avantgardních big bandech Fight the Big Bull a The Great White Jenkins, spolupracoval s Megafaun, Justinem Vernonem nebo Sharon Van Etten a vedle toho si do šuplíku ukládal nápady na svou sólovou desku. Debut Big Inner vyšel nejprve v USA na Whiteově vlastním labelu Spacebomb records a už tehdy se na kolekci sedmi delších skladeb snášely jen samé superlativy. V letošním roce zpřístupňuje album zbytku světa label Domino a rovněž Evropa zareagovala velmi pozitivně. Z desky, která nezapře lásku k rockové i popové hudbě 70. a 80. let, vám teď nabízíme gospelovou skladbu Big Love.

Poni Hoax - Down On Serpent Street
Credits: Nicolas Ker, Laurent Bardainne
Label: Pan European
První singl z připravované desky A State Of War Francouzů Poni Hoax jsme měli v rukou nedávno, ale jelikož nedosahoval kvalit tracků Antibodies nebo We Are The Bankers (známých z denního proudu Radia Wave), rozhodli jsme se jej nenasazovat. Kvintet z Paříže naštěstí rychle přispěchal s druhým pokusem, který už zní o poznání lépe. Dynamický track Down On Serpent Street tedy dává naději, že pop Poni Hoax s rockovými a funkovými elementy bude i letos stát za opakovaný poslech.

Autre Ne Veut - Play by Play
Credits: Arthur Ashin
Label: Software
Newyorský producent Arthur Ashin aka Autre Ne Veut ve své tvorbě inspirativně kloubí prvky hyper-emotivního r'n'b a popu s postupy experimentální elektroniky.
Brooklynský rezident vydá už 26. února své nové album Anxiety, které slibuje mj. inspiraci newageovou estetikou. Po velmi osobní skladbě Counting vám nabízíme i aktuální skladbu Play by Play, kterou opět zdobí inteligentní, bezmála extatická produkce a mimořádně naléhavý Ashinův vokál.

Little Daylight - Overdose
Credits: Little Daylight
Label: self-released
Indie-popové trio Little Daylight na sebe loni upozornilo především výbornými remixy projektů jako St. Lucia, Passion Pit nebo Niki and the Dove a nyní konečně nabízí fanouškům „esoterického“ popu vlastní materiál. A začíná být jasné, že svým vzorům se trojice Little Daylight beze zbytku vyrovná: přitažlivými a extrémně chytlavými skladbami jako je Overdose se dá totiž předávkovat jen stěží...

PVT - Electric
Credits: Richard Pike, Laurence Pike, Dave Miller
Label: Felte
Anglicko-australská kapela PVT přežila své vynucené přejmenování z Pivot před třemi lety a jejich druhým albem pod novým jménem (a celkově čtvrtým) bude nahrávka Homosapien. Trio v čele s bratry Pikeovými ji nahrálo v opuštěném domě na australském jihu a za výsledným mixem stojí Ben Hillier, který má za sebou práci třeba s Depeche Mode. Album, z něhož pro vás vybíráme skladbu s názvem Electric, vychází 11. února na značce Felte.

Oh No - Same Shit ft. Rapsody & Psalm One
Credits: Michael Jackson
Label: Stones Throw
Kalifornský producent a rapper Oh No už evidentně nechce prodlévat ve stínu svého staršího bratra, kterým není nikdo jiný než hyperaktivní Madlib (Quasimoto, Madvillain). Oh No, vlastním jménem Michael Jackson, se po loňské poctě blaxpoitation filmům nazvané OhNoMite a deskách projektů Strong Arm Steady a Gangrene vrací s novinkovým albem Disrupted Ads. Deska (jak je už u něj tradicí) vychází na značce Stones Throw. Ve skladbě Same Shit hostují chicagská rapperka Psalm One a její kolegyně Rapsody ze Severní Karolíny.

02822557.jpeg

Computer Magic - A Million Years
Credits: Danielle Johnson
Label: self-released
Za projektem Computer Magic stojí newyorská DJka, producentka a také zpěvačka Danielle Johnson, která o sobě říká, že je fanynkou sci-fi filmů ze 70. let. Nostalgie po ranných časech diska (obzvláště italské odnože – tzv. italo disco) je slyšet i v jejím singlu A Million Years, který vyjde v březnu na speciálním vinylu.

Spustit audio