Novinky Radia Wave: 7. týden

13. únor 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 7. týden roku 2013.

Suuns – 2020
Credits: Ben Shemie, Joe Yarmusch, Liam O´Neill, Max Henry
Label: Secretly Canadian
Kanadští electro-rockeři Suuns se v roce 2010 blýskli mimořádně přesvědčivým debutovým albem Zeroes QC, na němž velmi invenčně propojili prvky ponuré elektroniky, krautrocku a popu. 5. března se díky labelu Secretly Canadian konečně dočkáme druhého alba Images Du Futur, z něhož vám nyní předkládáme už druhý psychedelický singl 2020, který vedle tradičně narkotického vokálu frontmana Bena Shemieho zaujme i důvtipným kloubením chytlavého groovu a rozklížených kytar.

James Blake – Retrograde
Credits: James Blake
Label: Republic
Post-dubstepová ikona James Blake se ve své hudbě stále pohybuje mezi písničkářstvím a producentskou ekvilibristikou, nejsilnějších momentů nicméně dosahuje, když se obě své tvůrčí polohy rozhodne spojit (podobně jako v dnes již kultovní coververzi Limit To Your Love). Podobně účinným amalgámem, který těží stejnou měrou ze syrové vokální zpovědi jako z uměřeného producentského minimalismu, je i první skladba Retrograde z chystaného druhého alba Overgrown. James Blake zde při vší povědomosti ukazuje, že má stále čím překvapit – a že mu jeho talent ještě nepřerostl přes hlavu.

Chvrches – Recover
Credits: Iain Cook, Lauren Mayberry, Martin Doherty
Label: Virgin/Glassnote
Dosavadní singly skotského tria Chvrches, které se loni představilo mimo jiné v roli předskokana slavnějších Passion Pit, označí jako libec především fanoušci elektropopových projektů typu Purity Ring, M83 nebo The Knife. I nový, maximálně nakažlivý a přiměřeně nasládlý track Recover je rafinovaným mixem dramatických syntezátorových melodií, vemlouvavého vokálu (mimořádně půvabné) zpěvačky Lauren Mayberry a masivního beatu, z něhož se budete chvíli slastně zotavovat...

Young Dreams – First Days of Something
Credits: Matias Tellez
Label: Modular
Norský kolektiv Young Dreams upsaný australskému labelu Modular hraje vkusný orchestrální elektropop, který sama kapela v nadsázce označuje jako „symfonickou trance pop psychedelii“. Očekávaná debutová deska této severské formace, jíž vede zpěvák, skladatel a producent Matias Tellez, ponese název Between Places, vyjde už 5. března a my vám z ní nabízíme další bohatě harmonický track First Days of Something. Kapelu, která předvedla jedno z nejlepších vystoupení na letošním Eurosonic festivalu v holandském Groningenu, si určitě zapamatujte – nikoli náhodou si ji na nedávné podzimní turné vybrala australská čtveřice Tame Impala, která loni nadchla publikum i kritiku svým albem Lonerism...

Eels – Peach Blossom
Credits: Mark Oliver Everett
Label: Vagrant Records
Příběh Marka Everetta, který si říká prostě E, je fanouškům alternativní hudby dostatečně známý – ostatně Everett frustraci ze smrti otce nebo sebevraždy sestry vyzpívává už téměř dvacet let. Za ta léta si ale našel velmi originální způsob, jak svoje písně pojmout: depresivní texty totiž často doprovází hudba, která je optimistická a zpěvná. Je to i případ skladby Peach Blossom, kterou jsme vybrali z jubilejního desátého alba jeho kapely Eels Wonderful, Glorious. Peach Blossom je indie-rocková nálož, ve které se černý humor snoubí s kytarovým rifem, za který by se nestyděl ani Jack White.

02816894.jpeg

Drake – Started From The Bottom
Credits: Aubrey Drake Graham, Mike Zombie
Label: Cash Money Records/Universal
"Smutný" kanadský rapper Drake v noci na pondělí uzmul s deskou Take Care cenu Grammy pro nejlepší rapové album a porazil tak třeba Nase, The Roots nebo Ricka Rosse. Tuto příležitost využil rovněž k tomu, aby ohlásil, že jeho nový opus se bude jmenovat Nothing Was the Same. První ochutnávkou z nové kapitoly jeho kariéry je skladba Started From The Bottom, kterou produkoval Mike Zombie a na níž Drake představuje trochu agresivnější rapový styl, než jsme od něj byli doposud zvyklí.

JunipLine of Fire
Credits: José González, Elias Araya, Tobias Winterkorn
Label: Mute
Junip – kapela kolem švédského písničkáře argentinského původu José Gonzáleze – přichystala po třech letech od svého dlouhohrajícího debutu Fields bezejmennou novinku, která vyjde pravděpodobně v dubnu na labelu Mute. Jak naznačuje bezmála filmově vyznívající první singl Line of Fire, můžeme se těšit na solidní porci emotivního barokního popu.

LusineAnother Tomorrow
Credits: Jeff McIlwain
Label: Ghostly International
Texaský rodák (momentálně usazený v Seattlu) Jeff McIlwain patří k stálicím nejzajímavějšího zámořského labelu zaměřeného na elektronickou hudbu – Ghostly International. Vydává zde samozřejmě pod jménem Lusine a celkově už má na svědomí čtyři dlouhohrající desky a několik EPček. Posledním počinem bylo album A Certain Distance z roku 2009, které se už brzy dočká sourozence. Novinka od Lusine se bude jmenovat The Waiting Room, vychází 18. února a my si z ní do playlistu Radia Wave nasazujeme první singl Another Tomorrow.

02827351.jpeg

Gun OutfitFlyin´ Low, Maria
Credits: Caroline Keith, Dylan Sharp, Reuben Storey
Label: PPM
Pop-punková trojice z americké Olympie (stát Washington) Gun Outfit připravila na 2. dubna release své třetí desky Hard Coming Down – ta vyjde na značce PPM, kterou spravuje Dean Spunt, bubeník amerických noise-rockerů No Age. Typicky nostalgický zvuk kapely (evokující stejným dílem Sonic Youth, Dinosaur Jr., Courtney Love a Meat Puppets) charakterizuje i dynamický aktuální singl Flyin´ Low, Maria, novinkové album však má být celkově o poznání měkčí a pochmurnější než jeho předchůdci.

FryarsLove So Cold
Credits: Benjamin Garrett
Label: Warner Music
Od skladby vypuštěné loni v létě přes soundcloud až k nahrávací smlouvě s Warner Music – to je ve zkratce příběh dvaadvacetiletého londýnského producenta a vokalisty Benjamina Garretta, který si říká Fryars. Doposud si vydával desky vlastním nákladem, ovšem tou skladbou, která všechno změnila, byl track s názvem Love So Cold. Ten teď konečně oficiálně vychází na EPčku doplněn o remixy od Lone nebo Fort Romeau.

Spustit audio