Novinky Radia Wave: 8. týden

19. únor 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 8. týden.

The Thermals – Born To Kill
Credits: Hutch Harris, Kathy Foster, Westin Glass
Label: Saddle Creek
Portlandské poppunkové trio The Thermals patří mezi nejvitálnější kytarové kapely minulé dekády (připomeňme alespoň jejich vrcholné album The Body, The Blood, The Machine z roku 2006, které ilustrovalo svět pod kuratelou křesťanské teokracie). Thermals si ostatně vždycky uměli brát do pusy velká témata a neumazat se patosem; jít v nasazení až na krev a přitom psát jednoduché, leč nesmírně efektivní melodie. Strohost a přímočarý, úsečný přístup k punkrockové materii v kombinaci s naléhavým vokálem frontmana Hutche Harrise charakterizují i aktuální singlovou miniaturu Born To Kill, která předznamenává nové album Desperate Ground. Na něm kapela, jež dala punkovému světu čtvrtý akord (f moll), zúčtuje s fenoménem násilí a pocitem „válečného stavu“, v němž se Amerika podle nich momentálně nachází.

CocoRosie – Gravediggress
Credits: Bianca Casady, Sierra Casady, Valgeir Sigurðsson
Label: City Slang
Letos to bude deset let, co sestry Casadovy založily CocoRosie, jednu z klíčových kapel freakfolkové vlny. Výročí oslaví Bianca a Sierra novou deskou, která se bude jmenovat Tales of a Grass Widow a vyjde 27. května na značce City Slang. Hlavním tématem alba prý bude „transformativní extáze tváří v tvář škodlivému zanedbání“ (ať už to znamená cokoliv) a pilotní singl Gravediggress tento koncept údajně skvěle naplňuje, protože se v něm odehrává dialog opuštěného dítěte a staré ženy. Na skladbě spolupracoval islandský hudebník Valgeir Sigurðsson, zakladatel slavného vydavatelství Bedroom Community. Kromě nové desky přichystaly CocoRosie na tento rok také operní představení na motivy Petera Pana (v režii Roberta Wilsona) a rovněž chystají vydání feministického časopisu Girls Against God. Pámbu s náma...

02107237.jpeg

The Postal Service – A Tattered Line Of String
Credits: Ben Gibbard, Jimmy Tamborello, Jenny Lewis
Label: Sub Pop
Celých deset let už uběhlo od vydání vysoce ceněného debutu Give Up kalifornské indiepopové trojice The Postal Service, kterou tvoří Ben Gibbard (bývalý člen kapely Death Cab for Cutie), elektronický producent Jimmy Tamborello (známý jako Dntel) a zpěvačka Jenny Lewis z indierockových Rilo Kiley. Před pár dny ovšem trio procitlo z hibernace a svým fanouškům naservírovalo půvabnou novou skladbu A Tattered Line Of String. Ta se objeví na připravované dvoudiskové deluxe edici alba Give Up (vyjde 8. dubna), jejíž součástí bude i kolekce rarit, remixů, b-stran, coververzí a dvou novinek.

The Veils – Through The Deep Dark Wood
Credits: Finn Andrews
Label: Rough Trade
Letos na jaře konečně vydá své v pořadí čtvrté album Time Stays, We Go londýnská indierocková kapela The Veils. Nahrávku, která vznikala v Los Angeles, producentsky zaštítil Bill Price, známý ze spolupráce s takovými ikonami, jako jsou The Clash, Sex Pistols nebo Tom Jones. Soudě dle chytlavého singlu Through The Deep Dark Wood, v němž muzikanti kladou důraz na tlusté basové linky, dunivé bicí a příval melodických háčků, jsou The Veils definitivně připraveni na mainstreamový sukces.

02241106.jpeg

Yelle – L'Amour parfait
Credits: Julie Budet, Jean-François Perrier, Tanguy Destable, Vito De Luca
Label: Recreation Centre / Kitsuné
Francouzské elektropopové trio Yelle se zpěvačkou Julie Budet v čele vydalo poslední dlouhohrající album Safari Disco Club před dvěma lety. Jejich aktuálním počinem je EPčko L'Amour Parfait, které trojice vypustila do světa stylově na svatého Valentýna. Kromě dvorního pomocníka kapely GrandMarniera se na něm podílel i belgický producent Aeroplane. Titulní singl vyšel na labelu Kitsuné a jsou na něm také tři povedené remixy.

Ghostface Killah – The Rise Of Ghostface Killah
Credits: Dennis Coles, Adrian Younge
Label: Soul Temple
S komiksovou knihou propojil vydání svého nového alba Twelve Reasons To Die americký rapper Ghostface Killah. O knihu i CD se postará label Soul Temple, který založil producent The RZA. Ghostfaceův parťák z Wu-Tang Clan je pod albem podepsán také v pozici „executive producer“, nahrávku nicméně kompletně produkoval talentovaný nováček Adrian Younge, který složil hudbu k filmu Black Dynamite. Deska byla původně připravená k vydání již v listopadu, ale The RZA se ji rozhodl pozdržet na nový rok, aby nekonkurovala jeho soundtracku k filmu The Man With Iron Fist (na němž se Ghostface Killah ostatně také objevil). „Dvanáct důvodů, proč zemřít“ bude nakonec známo v polovině dubna, dva měsíce předtím už ale nahrávku propaguje singl The Rise Of Ghostface Killah.

02224435.png

Legend – Travelling Blind
Credits: Krummi Björgvinsson, Halldór Björnsson
Label: Artoffact Rec.
Zpěvák a skladatel Krummi Björgvinsson dlouhou dobu vedl vlivnou punkovou smečku Minus a spolu se zpěvákem Gus Gus Daníelem Ágústem tvoří alternativně countryové duo Esja. Klávesista a producent Halldór Björnsson je zase znám jako přední islandský skladatel hudby pro divadlo, film a reklamu. Jako Legend se oba páni rozhodli nebojácně vstoupit na pole temného popu skrze debut Fearless. Vlastním nákladem vydaného debutu si všiml kanadský label Artoffact a obohacený o několik bonusů jej poslal vstříc celosvětové distribuci. Jednou z nových skladeb kolekce, kterou mnozí zařazují někam mezi The Knife, Gus Gus a Nine Inch Nails, je skladba Travelling Blind.

Tying Tiffany – One Second
Credits: Tying Tiffany
Label: ZerOKilled Music
S Tying Tiffany se na hudebním poli setkáváme od roku 2005: dosud vydala čtyři dlouhohrající desky, na nichž předkládá výbušnou směs electroclashe, glamu a synthpunku. 12. března se na labelu ZerOKilled Music objeví její tematické EPčko One věnované samým jedničkám (slovem „one“ tu ostatně začínají názvy všech skladeb), které propaguje hypnotický temný pop otvíráku One Second. Zda se v případě půvabné Italky naživo skutečně jedná o (publicisty avizovanou) smršť, budete navíc moci zkontrolovat v pátek 8. března v pražském klubu Chapeau Rouge a v sobotu 9. března v brněnském klubu Favál, kde se Tying Tiffany představí se svou doprovodnou kapelou.

02832173.jpeg

The Little Ones – Forro
Credits: Edward N. Reyes, Brian Reyes, Ian Moreno, Lee LaDouceur, Kevin Lenhart
Label: Branches Recording Collective
Los Angeles je pro mnohé ztělesněním pekla na zemi – místem ztracených iluzí a masivní kriminality. Na druhou stranu je druhé největší město Spojených států také synonymem slunné Kalifornie, písečných pláží a nekonečných mejdanů nejen ve filmovém Hollywoodu. Pozitivní tvář této lokality reprezentuje také indiepopová šestice The Little Ones, která se po pětileté pauze od vydání debutu Morning Tide znovu hlásí o slovo s cinkavou směsí surfových popových melodií a world music odkazů á la Vampire Weekend. Album The Dawn Sang Along bude ve vysílání Radia Wave ideálně reprezentovat singl nazvaný Forro.

Serengeti – All The Time
Credits: David Cohn
Label: Graveface Records
Serengeti má za sebou několik desek na labelu Anticon a nedávno také společné minialbum se Sufjanem Stevensem a producentem Son Lux pod hlavičkou projektu S/S/S; teď tenhle chicagský alternativní rapper a zpěvák přichystal nový opus nazvaný Saal, který zvukem poněkud vybočuje z jeho diskografie. Nahrávka vychází na značce Graveface Records (kterou vlastní Ryan Graveface z projektu Black Moth Super Rainbow), producentsky ji kompletně obstaral švýcarský beatmaker Sicker Man a my vám z ní nabízíme subtilní track s názvem All The Time.

Spustit audio