NOVINKY: Röyksopp, Sharon Van Etten, Brian Eno a Fotr

7. květen 2014
Factory Radia Wave

„Pokaždý když vyjde slunce, jsem v průšvihu,“ zpívá americká písničkářka Sharon Van Etten ve svém novém singlu. Tenhle každodenní fakt se vám pokusíme i tentokrát zpříjemnit náloží nových tracků, které míří do rotace Radia Wave. Čeká vás grandiózní pop Seveřanů Röyksopp, Britů Monarchy i Newyorčanů Hooray For Earth, velkooký punk kapely Big Eyes, přátelský valašský objev Fred Madison a jeden remix fotra. Slovy Ariany Grande: Any problem?

Röyksopp & Robyn – Do It Again
Credits: Robin Miriam Carlsson, Torbjørn Brundtland, Svein Berge
Label: Cherrytree/Interscope
Norské elektronické duo Röyksopp už v minulosti úspěšně propojovalo svůj zvuk s vokálem předních severských zpěvaček (včetně Fever Ray). Jednou z nich byla i švédská diva Robyn, s níž pánové Torbjørn Brundtland a Svein Berge aktuálně natočili společné minialbum Do It Again, které vyjde 26. května na labelu Cherrytree/Interscope. Příznivci nadupaného skandinávského elektropopu už se mohou těšit na jejich společné letní turné, které bude pokrývat Evropu i Severní Ameriku.

Sharon Van Etten – Every Time The Sun Comes Up
Credits: Sharon Van Etten
Label: Jagjaguwar
Brooklynská písničkářka Sharon Van Etten vydává 27. května své nové album Are We There, z něhož už před časem nabídla skladbu Taking Chances. My pro vás do playlistu vybíráme druhou ukázku z této desky – nervní melancholii a delikátní krásu ladně kombinující píseň Every Time The Sun Comes Up. Tesklivý track, který v pořadí čtvrtou studiovou nahrávku Sharon Van Etten uzavírá, potvrzuje zpěvaččin vytříbený cit pro okouzlující aranže a specifické harmonie.

Hooray For Earth – Keys
Credits: Noel Heroux, Joseph Ciampini, Christopher Principe, Jessica Zambri
Label: Dovecote
Tři roky už uběhly od vydání alba True Loves brooklynské trojice Hooray For Earth, která se bez větších ohledů na aktuální trendy pohybuje na pomezí bombastického synth rocku a experimentálního popu. Čekání na následovníka povedené desky je nicméně u konce: newyorští retro-futuristé letos vydají novinku s názvem Racy, z níž vám nabízíme ambiciózní první singl Keys, jehož supící distorzované kytary, naléhavé vokály, rozzářené synťáky a masivní rytmika jej předurčují k masové oblibě (nejen) na letních festivalech.

Big Eyes – Asking You To Stay
Credits: Kate Eldridge, Chris Costalupes, Dillan Lazzareschi
Label: No Idea
Poppunková trojice Big Eyes z amerického Seattlu, která po deskách Hard Times (2011) a Almost Famous (2013) aktuálně vydává čtyřpísňové split album se spřízněnou kapelou Post Teens, má ve svém středu frontwoman Kate Eldridge, jejíž jméno už se výrazně zapsalo do dějin americké DIY scény. Kate hrála v kapelách Cheeky a P.S. Eliot a o její schopnosti psát zlomyslně chytlavé songy psaly i ty nejprestižnější hudební servery. Skladba Asking You To Stay ze zmíněného splitka je zábavným mixem punkových riffů a sedmdesátkového power popu.

03116300.jpeg

Monarchy – Living Without You
Credits: Andrew Armstrong, Ra Black
Label: Ultra Records
Britské duo Monarchy – tedy zpěvák Ra Black a DJ/producent Andrew Armstrong – má za sebou dvě dlouhohrající alba, řadu úspěšných singlů i remixů pro popové veličiny typu Kelis, Jamiroquai, OMD nebo Kylie Minogue. Dvojice se čerstvě upsala labelu Ultra Records a z připravované třetí desky pouští do světa tučnou elektronickou power baladu Living Without You. Euforický pop gargantuovských rozměrů!

Kittchen – Fotr (post-hudba remix)
Credits: Jakub König, Dominik Zezula, Tomáš Havlen
Label: Červený kůň
Už čtvrtým rokem vypouští na prvního máje maskovaný hudebník Kittchen nový materiál. Po loňském albu Radio (oceněném žánrovým Andělem) je tentokrát na řadě remixová kolekce. Dostala jméno Echo a nad skladbami z poslední řadové desky se potkali Jiří Burian, Kato z Prago Union, Cyril Kaplan z Vložte kočku nebo třeba post-hudba. Předělávka skladby Fotr od posledně jmenovaných se nese v duchu atmosférického downtempa. Stejně jako čtrnáct dalších remixů a jeden cover si ji můžete stáhnout zadarmo / dobrovolný příspěvek z Kittchenova webu.

Brian Eno & Karl Hyde – Strip it Down
Credits: Brian Eno, Karl Hyde
Label: Warp
Zpěvák Underworld Karl Hyde a klasik elektronické hudby Brian Eno se potkávají na společném albu Someday World, které vychází tento týden na značce Warp. Eno a Hyde spolu nahráli první track před třemi lety a kolaborace Beebop Hurry se objevila na kolekci Underworld 1992–2012 Anthology. Eno pak remixoval jeden track z Hydeovy debutové sólovky Edgeland. Na desce Someday World se podíleli mj. členové Coldplay nebo Roxy Music a my si z nahrávky, která zatím sbírá spíše rozpačité recenze, nasazujeme skladbu Strip it Down.

Ariana Grande – Problem ft. Iggy Azalea
Credits: Ariana Grande-Butera, Max Martin, Savan Kotecha, Amethyst Amelia Kelly
Label: Republic
Americká popová hvězdička Ariana Grande se vrací s nakažlivým singlem Problem, který nemůže ignorovat ani Radio Wave. Za skladbou, jež by mohla být jedním z velkých letních hitů, stojí norská hitová mašina Max Martin a výraznou výpomocí je i hostující australská rapperka Iggy Azalea. Singl, který se vcelku nepokrytě nese na vlně devadesátkové nostalgie, tento týden jistojistě vystřelí do první desítky amerického singlového žebříčku.

Fred Madison – Best Friends
Credits: Miroslav Šulák
Label: self-released
Na české scéně se nijak zvlášť netancuje a chytrý taneční pop přichází hlavně z dovozu. Změnit to může Miroslav Šulák – dvacátník z Valašského Meziříčí, který si říká Fred Madison. Má za sebou teprve tři tracky, ve kterých kombinuje napumpované disko rytmy, kytaru a syntezátory, jež ozvláštňuje svým netypicky hlubokým vokálem. Jeho skladbu Best Friends, která jistě potěší fanoušky australského projektu Cut Copy, znáte už z naší „hitparády neobjevených“, talentového pořadu Startér.

Jon Hopkins – We Disappear ft. Lulu James
Credits: Jon Hopkins, Lulu James
Label: Domino Records
Na výtečné loňské desce Jona Hopkinse Immunity jsou z drtivé většiny instrumentální skladby, zpětně ale některé z nich dostávají i svou zpívanou verzi. Po písni Breathe This Air s vokálem zpěvačky z dua Purity Ring se podobného oživení dočkal i track We Disappear, k němuž dodala vokál britská zpěvačka Lulu James. S Hopkinsem se prý potkali v Chorvatsku na Unknown Festivalu a padli si do oka – nová podoba písně (jež aktuálně vychází i na singlu) pak následně vznikla v Hopkinsově londýnském studiu.

Young Magic – Something In The Water
Credits: Isaac Emmanuel, Melati Malay
Label: Carpark Records
Young Magic se dají označit za další brooklynskou hudební senzaci, nicméně národnostní kořeny této dvojice jsou mnohem spletitější. Kapela začala jako sólo projekt australského hudebníka Isaaca Emmanuela, který v roce 2010 posílila zpěvačka Melati Malay pocházející z Indonésie. Tři roky po debutové desce Melt se Young Magic vrací s novinkou Breathing Statues, která i prostřednictvím skladby Something In The Water nabízí opojný mix elektroniky, dream popu a shoegazeu.

Spustit audio