NOVINKY: Schatze! Kanadský kuřecí kartel a démonické kočky na jazyku

3. únor 2021
Topinky

„Srovnej se!“ velí ve svém novém autotunovém tracku excentrický rapper JPEGMafia. „Schatze!“ zní originální pokřik skvělé kapely Ohtis z amerického státu Illinois, která má problémy se závislostmi a kočkami. „Nikdy, nikdy, nikdy,“ vzkazuje pro změnu třetí nejzajímavější člen hvězdných Vampire Weekend Chris Baio. „Poslouchejte novinkové tracky Radia Wave pořád, furt!“ dodáváme my.

Ohtis – Schatze ft. Stef Chura

Credits: Samuel Swinson, Adam Pressley, Nathan Hahn, Stef Chura
Label: Saddle Creek
Album: Schatze b/w Failure

Country-rocková kapela Ohtis strávila dekádu v útlumu kvůli problémům frontmana Sama Swinsona se závislostí. Dlouhé čekání na debutovou desku Curve of Earth se ale vyplatilo – kritikou byla totiž (zcela právem) velmi dobře přijata. Od jejího vydání uběhly téměř dva roky a teď americké trio chystá dvojsingl Schatze b/w Failure, který vyjde 26. února jak digitálně, tak i na vinylu. Stranu A obsadila novinka s názvem Schatze, pojmenovaná po démonické kočce Swinsonova přítele, kvůli které skončil minimálně jeden člověk v nemocnici. „Nápad na píseň jsem dostal na přímořském balkónu v Kambrii, když moji manželku naštvala moje neurotická závislost na vaporizéru,“ říká Swinson. Na temném, syrovém, a přece zvláštně euforickém tracku hostuje Stef Chura – kolegyně z labelu Saddle Creek – a nechybí k němu ani videoklip odehrávající se v chatovém okně mobilního telefonu.

 

Cartel Madras – Drift ft. Dom Dias

Credits: Bhagya Ramesh, Priya Ramesh, Dominique Dias
Label: Sub Pop
Album: –

Kanadské hiphopové duo Cartel Madras se výrazně zapsalo do povědomí posluchačů už svojí debutovou mixtape z roku 2018 a následující rok rapperky Eboshi a Contra podepsaly značce Sub Pop. Právě tam vyšlo v roce 2019 výborné EPčko Age of the Goonda. Od té doby duo vypouští jeden singl za druhým – ten aktuální Drift nabízí chytlavou kombinaci trapu a tradiční blízkovýchodní hudby, což se odráží i ve vizuálech klipu. Track jim produkoval torontský beatmaker Dom Dias.

 

Desire – Zeros

Credits: Megan Louise, Johnny Jewel, Nat Walker
Label: Italians Do It Better
Album: –

Kanadský elektronický projekt Desire, za kterým stojí člen kapely Chromatics a hlava slavného labelu Italians Do It Better, producent a multiinstrumentalista Johnny Jewel a zpěvačka Megan Louise, má ve zvyku své fanoušky napínat. Jejich debut II patřil k vrcholným deskám roku 2009, přičemž na jeho následovníka už čekáme dobrých 12 let. Kapela, jejíž hit Under Your Spell proslavil i soundtrack k stylovému neo-noiru Drive, začala loni vydávat materiál z připravované druhé desky Escape – její vydání je ale stále v nedohlednu. Na konci ledna nicméně Desire vydali nový melancholický banger Zeros, který svou strukturou odráží cyklickou povahu našich dnů. „Jak postupně obracíme strany kalendáře, náš život se teď může zdát jako nekonečná smyčka,“ zní prohlášení na instagramu kapely. Elektropopová tramvaj do stanice Touha vyráží každý den v On Airu Radia Wave.

 

JPEGMafia – Fix Urself!

Credits: Barrington Hendricks
Label: EQT / Republic
Album: EP2!

Excentrik Barrington Hendricks aka JPEGMafia má za sebou tři skvělé rapové desky, ale nikdy mu nechyběla odvaha zkoušet něco nového. Na aktuálním tracku Fix Urself! víc zpívá (s pomocí autotune) než rapuje, čímž navazuje na předchozí singl Last Dance. Skladba ohlašuje jeho nové, sedmiskladbové EPčko, které se bude jmenovat minimalisticky EP2! a vyjde 12. února. Produkci si jako obvykle obstaral JPEGMafia sám.

 

Baio – Never Never Never

Credits: Chris Baio
Label: Glassnote Entertainment
Album: Dead Hand Control

Chris Baio byl vedle Ezry Koeniga a Rostama Batmangliji vždy považován až za toho třetího nejzajímavějšího člena Vampire Weekend. Na svých sólovkách ale tento kytarista, skladatel a zpěvák dokazuje, že se umí vyrovnat i svým slavnějším kolegům. Aktuální album Dead Hand Control je už jeho třetí sólovka a stejně jako na předešlých deskách na ni Baio předvádí uhrančivě bezelstný indie pop s chytrou, detailní produkcí a citem pro melodii. Never Never Never jako první singl z alba putuje do naší rotace.

 

Sophia Kennedy – Cat on My Tongue

Credits: Sophia Kennedy, Mense Reents
Label: City Slang
Album: Monsters

Už čtyři roky uběhly od překvapivého debutu německé zpěvačky a skladatelky Sophie Kennedy, která na eponymní nahrávce uhranula posluchače kombinací lehkonohého sedmdesátkového popu s ozvuky hiphopových rytmů i hravých samplů. Sophia Kennedy, která se z labelu Pampa vlastněného DJ Kozem přesunula na berlínský City Slang, teď připravuje druhé album. Nahrávka Monsters by měla vyjít na začátku května a aktuálně ji propaguje už druhý singl Cat on My Tongue. Doporučujeme i videoklip od režisérky Rosanny Graf.

 

Kubatko – Tehdy

Credits: Jakub Holovský
Label: self-released
Album: –

Pražský producent Kubatko (Jakub Holovský) se na klubové scéně pohybuje už patnáct let a postupně se dostal k písničkovějším formám, ve kterých navíc nově využívá i svůj hlas. Novinka Tehdy tepe v electro rytmu a navazuje na dva roky starý (a také česky zpívaný) singl Mám tě. O master se postaral Lukáš Turza (Brooklyn, Juanita Juarez, WLW8).

 

Tom Aspaul & Funk LeBlanc – The Program ft. Madeleine Wood

Credits: Tom Aspaul, Christopher Dellosa, Madeleine Wood
Label: 1609
Album: Black Country Discothèque

Na úspěšný dlouhohrající debut Black Country Disco naváže britský zpěvák a songwriter Tom Aspaul 15. března deskou Black Country Discothèque. Ta bude kromě remixů předešlých tracků a spoluprací s MNEK, Bright Light Bright Light nebo Initial Talk obsahovat třeba novinku The Program, na kterém queer hudebníka doprovází australská písničkářka Madeleine Wood za produkce DJe a producenta Funk LeBlanc. Chytlavý singl, který odkrývá všemožné textury diska uplynulých let, svým zvukem odkazuje třeba na Giorgia Morodera.

Nahrávali Aleš s Filipem své komentáře tentokrát v Jemenu? Může se soundtrack k filmu Drive líbit i neřidičům? A mají v Kanadě rádi kuřecí madras? I to se dozvíte ve verbální přestřelce dua Stuchlý–Černý.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.