NOVINKY: Shygirl v dobrých rukou producenta Segy Bodegy a Anderson .Paak jako režisér klipů

14. září 2020

Hudební novinky posledního letního týdne přináší povedenou spolupráci londýnské rapperky Shygirl a producenta Sega Bodegy, pražského rappera Guest Usera jako čerstvé jméno ve hře nebo psychedelickou novinku od Yellow Days, ve které si zahrál na kytaru i Mac DeMarco.

Shygirl – Freak
Credits: Sega Bodega, Blane Muise
Label: Because Music

Rapperka z jižního Londýna Shygirl patří mezi jména, kterým se předpovídá velká budoucnost. Členka mezinárodního kolektivu Nuxxe debutovala před dvěma lety na EPčku Cruel Practice a od té doby vydává povedené singly. Letos už stihla hostovat na deskách hudebníků, jako jsou Zebra Katz, Georgia nebo Arca, aktuální singl Freak je jejím prvním sólovým počinem tento rok. Spolupracoval na něm producent Sega Bodega, další člen kolektivu Nuxxe.

Nao – Woman ft. Lianne La Havas
Credits: Neo Jessica Joshua, Lianne La Havas, LOXE, Andrew Vickery, Dayo Olatunji, Dayyon Drinkard, Rowan Perkins
Label: RCA

Anglická zpěvačka Nao v červnu svým fanouškům oznámila, že porodila dceru. Její hudební kariéru by to ale snad zbrzdit nemělo, o tři měsíce později vydává nový singl Woman. „Věřím, že stojíme na úsvitu nové doby, kdy být ženou – a obzvláště barevnou – může a mělo by být oslavováno. Tohle je naše doba. Zasloužíme si být oslavovány,“ říká k singlu Nao. Na Woman hostuje britská zpěvačka řeckého původu Lianne La Havas, která nedávno vydala povedené eponymní album.

Vizo – Lazy Party ft. Annamária d’Almedia & Antwi
Credits: Vizo
Label: Vizo Records

Pražské producentské duo Vizo na sebe v první polovině roku upozornilo skladbou Goodbye Prague. Druhý singl Lazy Party potvrzuje, že nešlo o náhodu. Skladba vznikala s přestávkami tři roky a s vokály jim pomohla zpěvačka a vítězka soutěže The Voice Česko Slovensko 2019 Annamárii d’Almeidu a rapper Antwi z Notes From Prague. „Lazy Party je o tom, že i ta vaše parta přátel může jednou dospět do stadia zdánlivě nekonečné nudy a stereotypu, ale stejně se máte rádi a stojí za to tu kolektivní lenost kreativně rozehnat,“ vysvětlují Vizo. Za zmínku stojí i povedený klip Silvie Kořenkové s tanečnicí Jitkou Sarah Čechovou. 

Good Times Only – Muselo to ven
Credits: Filip Černý, Kryštof Volkman, Zdeněk Prokopec, Matěj Bouda 
Label: self-released 
Album: Pěkný chvíle

Vítězové hitparády neobjevených Startér 2018 po dvou letech konstantní práce konečně vydávají svůj debut Pěkný chvíle. Deska, kterou nahráli v libereckém Resound studiu pod producentským dohledem Lazer Vikinga, sází na překvapivě „synth-heavy“ zvuk a hojné využití bicích automatů. Přesto se na ní neztrácí to, co bylo na Good Times Only vždy zásadní – cit pro psaní křehkých písniček a návykové basové linky, které se z hlavy dostávají jen těžko.

Guest User – Sad ft. Edúv Syn & Fvck Kvlt
Credits: Martin Kudrlička, Tomáš Vondra, Denis Banga, Matej Myslovič
Label: self-released
Album: Mood

Čerstvé jméno ve hře, pražský rapper Guest User, si na přelom léta a podzimu přichystal vydání své debutové nahrávky Mood. Album, které vznikalo bezmála rok, funguje do jisté míry jako terapeutická zpověď. Guest User v něm ironicky i značně sebekriticky rozkládá situace, vztahy i stavy, kterými prochází posledních několik let. Od exkurze za brány psychiatrické nemocnice přes setkávání se s „fake friends“ po přízraky z minulosti. Nezapírá ovšem ani své punkové kořeny propletené s jihočeskou scénou okolo kolektivu NAAB nebo kapely Stárneš. I díky tomu padla při výběru jediných dvou hostů na albu volba na vycházející hvězdy slovenského špinavého trapu Edova Syna a FVCK KVLTa, kteří zároveň jako by na svém featu na úplném konci nahrávky odpovídali na celou Guest Userovu prvotinu.

Kevin Morby – Campfire
Credits: Kevin Morby
Label: Dead Oceans
Album: Sundowner

Spirituální témata mají v tvorbě zpěváka a písničkáře Kevina Morbyho místo odjakživa, což potvrdilo i dvojalbum Oh My God, které vydal minulý rok. Texaský rodák ho letos v zimě přijel představit i do pražského MeetFactory. Málokdo by čekal, že po dvojalbu bude tak rychle následovat i šestá studiová nahrávka Sundowner, která vyjde letos v říjnu pod Dead Oceans. Společně s ní Morby ohlásil i virtuální tour, během které zahraje všechna svá alba od začátku až do konce přes livestream. Smířlivou novinku Campfire doplňuje i klidný videoklip, ve kterém se objevuje i jeho partnerka Katie Crutchfield z Waxahatchee.

India Shawn – Movin’ On ft. Anderson .Paak
Credits: India Boodram, Brandon Anderson
Label: Epic Records / LACA Records

Losangeleská zpěvačka a songwriterka India Shawn ukazuje svůj hudební talent už přes deset let. Za tu dobu stihla spolupracovat třeba s Chrisem Brownem nebo duem Diddy-Dirty Money a sestra Beyoncé Solange dokonce zahrnula její track I’m Alive na své kompilační album. Od posledního EP Outer Limits z roku 2015 uběhl nějaký čas, teď India Shawn přichází s R&B singlem, k práci na něm přizvala zpěváka a multiinstrumentalistu Andersona .Paaka, který v naší rotaci rozhodně není poprvé. Klipem k singlu Movin’ On si dokonce střihl svůj režisérský debut.

Yellow Days – The Curse ft. Mac DeMarco
Credits: George van den Broek, Mac DeMarco
Label: Sony Music
Album: A Day in a Yellow Beat

Jednadvacetiletý hudebník George van den Broek, známý jako Yellow Days, přichází se čtvrtým singlem z připravované desky A Day in a Yellow Beat. Uvolněnou psychedelickou novinku The Curse doplňuje videoklip Kevina Lombarda, ve kterém se nešetří green screenem. Na tracku se navíc podílel oblíbený kanadský slackrocker Mac DeMarco, tentokrát pravděpodobně v roli kytaristy. Mimo něj se na nové desce objeví třeba i John Carroll Kirby a Nate Fox.

Actress – Walking Flames ft. Sampha
Credits: Darren Cunningham, Sampha Sisay
Label: Ninja Tune

Elektronický producent Darren Cunningham vydal letos v létě pod pseudonymem Actress instrumentální album 88 a k němu přiložil i seznam tracků, které se objeví na jeho dalším releasu Karma & Desire. Ten vyjde v říjnu na Ninja Tune a objeví se na něm například i newyorská zpěvačka a písničkářka Zsela, producentka Aura T-09 či britský zpěvák Sampha. Poslední zmíněný se postaral o vokály k singlu Walking Flames, který nasazujeme do rotace.

BUMPER – Black Light
Credits: Michelle Zauner, Ryan Galloway
Label: self-released
Album: pop songs 2020

BUMPER je nový projekt Michelle Zauner z Japanese Breakfast a Ryana Gallowaye ze synthpopových Crying. Taneční track s chytlavým refrénem je součástí jejich společného debutového EP pop songs 2020, které během karantény překvapivě vzniklo online, ač od sebe Ryan s Michelle bydlí pouhých pár newyorských bloků.

autoři: Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák , Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.