O projektu Digitální detox s Radiem Wave

25. květen 2018

Smazali jste si facebook potom, co Marka Zuckerberga vyslýchali senátoři a kongresmani? Asi ne. Ani my ne. Zároveň ale začínáme mít čím dál větší jasno v tom, že pokud chceme dál být na sociálních sítích, nestačí nám jenom povědomí o tom, co všechno na sebe v online prostředí prozradit, ale taky schopnost si od něj průběžně odpočinout. Radio Wave proto svůj největší letošní projekt věnuje digitálnímu přetížení.  

Podle odborných studií přibývá mladých lidí, u kterých se kvůli nadměrnému používání chytrých telefonů a sociálních sítí objevují problémy s pamětí, poruchy pozornosti, závislost, deprese nebo úzkostné stavy. Digitální detox Radia Wave chce otevírat debatu i na toto téma.

Na této stránce se budou moci posluchači stanice od 1. června otestovat a vyzkoušet si pět výzev společně se známými osobnostmi. Kromě toho budou na programu debaty, rozhovory a reportáže. 9. června bude Digitální detox pokračovat kulturně-sportovní událostí v pražských Kasárnách Karlín.

„Naším cílem není říkat lidem, aby nepoužívali sociální sítě, smartphony nebo internet. Chceme vyzvat posluchače a posluchačky, aby se zamysleli nad tím, jestli je využívají racionálně a prospěšně a zda umí kontrolovat svůj čas strávený virtuálně,“ vysvětluje záměr projektu šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.  

V pátek 1. června bude na wave.cz/detox zveřejněn jednoduchý test, jehož prostřednictvím návštěvníci zjistí, jak na tom ohledně digitálního přetížení sami jsou. Od pondělí 4. června bude každý den zveřejněna jedna výzva pro posluchače, související s používáním chytrých telefonů. Své zkušenosti budou moci sdílet ve vysílání Radia Wave a vlastní zážitky z plnění výzev bude ve svém audioblogu komentovat redaktor Radia Wave Jonáš Zbořil.

Do projektu se zapojí známé mladé tváře, které budou reagovat v krátkých video vzkazech – youtuber Johny Machette, foodblogerka Maškrtnica, cestovatel Ladislav Zibura, umělkyně Ester Geislerová a novinářka Linda Bartošová a moderátoři stanic Českého rozhlasu Lucie Výborná nebo Jan Rosák. „Digitálním detoxem už jsem si jednou prošla a je to skvělá zkušenost. Je super, že se Radio Wave něčemu takovému věnuje. Digitální přetížení je téma, které se v Česku ještě moc neřeší, ale do budoucna by mohlo být hodně aktuální,“ myslí si jedna z takzvaných ambasadorek Ester Geislerová.

V pražských Kasárnách Karlín bude 9. června večer od 13 do 22 hodin spousta možností, co dělat místo překlikávání z jedné aplikace na druhou. Návštěvníci akce se budou moci zúčastnit turnaje ve fotbale, zahrát si plážový volejbal a stolní tenis nebo si zacvičit s trenérem Kamilem Filou. Na akci vystoupí DJové a kapely, jejichž členové jsou moderátory pořadů na Radiu Wave. Koncerty odehrají např. Please The Trees, Opak Dissu nebo Lazer Viking.

Informace o projektu Digitální detox Radia Wave najdete na stránce wave.cz/detox, na facebookovém a instagramovém profilu stanice.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.