O zelené teologii: Bůh je součástí stvoření

20. leden 2020

Souvislostí mezi křesťanskou teologií a environmentálními tématy už jsme se v pořadu Hergot! zabývali několikrát. Tentokrát ovšem máme možnost podívat se za hranice České republiky a nabídnout vám exkluzivní rozhovory se dvěma holandskými teoložkami, které se environmentální teologií dlouhodobě zabývají. V rámci svého studijního pobytu v Amsterdamu je natočila doktorandka teologie Magdalena Šipka. 

Trees von Montfoort je farářka, teoložka a autorka oceňované knihy Zelená teologie. Argumentuje v ní, proč patří vztah k Zemi do samotného jádra křesťanského myšlení a praxe, a také vysvětluje, jak je důležité naše chápání vztahu mezi Bohem a jeho stvořením. „Bůh je v realitě, o tom není pochyb. Nemůže být nikde jinde než v realitě, samozřejmě. To je důležité pro ekoteologii. Pokud je Bůh mimo Zemi, tak Země není tak důležitá, ale pokud je Bůh v Zemi, je to naopak,“ vysvětluje význam základního chápání Boha. 

Čtěte také

Carola Dahmen je farářka, která se zabývá ekofeministickými tématy. Vysvětluje, jakou roli pro ni hraje ekologie v práci s křesťanským společenstvím. „Velmi často zmiňuji v modlitbách nebo v kázání stvoření. Často v první modlitbě, v kyrie, mluvím o tom, že Země pláče a že je půda otrávená. Myslím, že je důležité to svěřit Bohu, protože je tak těžké s tím něco udělat a my tu stojíme uprostřed bezmoci,“ vysvětluje, jak pomáhá křesťanství se vyrovnat s tíhou, kterou na nás klade environmentální katastrofa. Zároveň ale připomíná, že nelze zůstat ani u spirituality, ani u individuální etiky: „Já jsem například vegetariánka kvůli klimatu. Ale společnosti a politici musí také jednat. Samozřejmě, že musíme šířit naději, a když více lidí jedná v malém a lokálně a ekologicky, tak snad malé skupiny lidí ovlivní velké hráče. Ale myslím, že se to neobejde bez politického zápasu.“

Poslouchejte celý pořad a dozvíte se víc z obou rozhovorů, ale uslyšíte také tradiční smršť zpráv ze světa společnosti a náboženství.

autoři: Magdalena Šipka , Jakub Ort , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.