Oči jako klíč k duši. EMDR terapie funguje na trauma, ale neví se přesně jak

10. říjen 2023

Na první pohled to může působit bizarně. Potřebujete vyléčit své trauma a psychoterapeut vám před očima pomalu hýbe prstem ze strany na stranu. Metoda EMDR (desenzibilizační terapie využívající pohyb očí) si přes počáteční kontroverzi a nedůvěru našla cestu do mainstreamové psychoterapie. I když se přesně neví, jak funguje. Výsledky má ale prokazatelné. O metodě mluvil v podcastu Balanc klinický psycholog a psychoterapeut Tomáš Holcner. 

Co je to metoda EMDR?

Je to zkratka z anglického akronymu, eye movement desensitization and reprocessing. Volně bychom to mohli přeložit jako desenzibilizace a přepracování pomocí očních pohybů. Je to terapie, která je relativně mladá. Začala být rozvíjena doktorkou Francine Shapiro kolem roku 1987.

Čtěte také

Jakým způsobem funguje? Nejde totiž jen o pohyby očí. Jak tyto techniky ovlivňují proces zpracování traumatických zážitků?

Tento typ terapie dobře funguje zejména na posttraumatickou stresovou poruchu. Stále se vede debata o mechanismu působení. Provedla se spousta výzkumů a hypotéz je několik. Jedna z nejčastějších je, že to souvisí se stavem, který se objevuje ve fázi spánku, tzv. REM. V té také člověk pohybuje rychle očima. Obvykle v této fázi sníme a sny si pamatujeme. Slouží k tomu, že zpracováváme zážitky z předchozích dní. Další hypotéza souvisí s funkcí pracovní paměti. Ve chvíli, kdy si znovu vybavíme traumatickou událost, tak se dostává do pracovní paměti. A pokud dojde k bilaterální stimulaci, například za pomocí očního pohybu, tak se pracovní paměť přetíží. Dochází ke změně intenzity prožívané vzpomínky.

Pokud se do EMDR terapie dostaneme nebo je nám doporučena, co se tam děje?  

Teoreticky má 8 kroků. Občas se lidé mylně domnívají, že právě osm sezení trvá vyřešení problému. Je to trošku složitější. Na prvním sezení si povídáme o tom, co člověka přivádí. Jaké má potíže, jak se projevují a jaká je jejich historie. V rámci EMDR terapie se klade důraz na porozumění souvislosti mezi zdrojem potíží a projevů. Poté můžeme efektivně cílit samotnou terapii.

Tomáš Holcner

Proč tedy klientům před očima hýbete prstem nebo nějakým předmětem? Dokonce jsem slyšel, že to může dělat i stroj.

Ano, je to tak. To už je fáze samotného zpracovávání traumatické události. Ještě předtím předchází, kromě anamnestického rozhovoru, příprava. Nejprve potřebujeme vyhodnotit, nakolik je člověk připravený na zpracovávání traumatické události. Nebo nakolik je důležité nejprve pracovat na rozvoji copingových (zvládacích pozn. red) strategiích. A získávání důvěry klienta tak, aby se cítil v bezpečí.

Jak se s EMDR pracuje u komplexní posttraumatické stresové poruchy (tématu byla věnována minulá epizoda, pozn. red.)? Jak může klient vzpomínat, když traumatických situací bylo více?

EMDR terapie není rychloléčba. Může být velmi efektivní právě u jednorázové traumatické události. V případě komplexní traumatizace je podstatně důležitější čas, který s klientem nebo pacientem strávíme. Postupné navazování důvěry, vzájemné porozumění příběhu. Pro lidi, kteří byli komplexně traumatizováni, jsou odpojení od sebe, od svého prožívání. Nejprve potřebují najít bezpečné prostředí. V něm pak způsob, jak se spojit s tím, co prožívají a co pro ně bylo náročné. Poté je možné mnohem lépe a přesněji cílit, jaká témata se budou zpracovávat.

Poslechněte si celý rozhovor o EMDR terapii a zpracování traumatických zážitků.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.