Od hraní k rehabilitaci

27. leden 2012

Herní svět se pomalu dostává do stavu, kdy virtuální realita přestává být snem. Ovladač kinect a jemu podobné už dnes dokážou zachytit pohyb člověka a přenést ho přímo do hry. Co když ale lze tenhle ovladač využít jinak než pro hraní her? Třeba pro rehabilitaci.

Hosty Universa Radia Wave byli Štěpán Bechynský ze společnosti Microsoft, která je tvůrcem zařízení kinect, ovladače herní konzole Xbox 360. Druhým přítomným ve studiu byl Jan Hrdlička z Katedry kybernetiky FEL ČVUT, který se svojí společností 3D Sence programuje pro kinect pohybové hry pro rehabilitaci pacientů postižených mozkovou příhodou.

Herní zařízení kinect začala ke svým účelům využívat překvapivě také česká armáda. Po telefonu jsem si o jeho smyslu povídal s majorem Petrem Františem z Univerzity obrany v Brně.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.