Odpojení od vlastního těla. Když si myslíme, že máme v životě vše, a přesto cítíme, že něco chybí

12. březen 2019

„Lidé obejdou celou řadu odborníků a zjistí, že jim nic není. I když mají strašné bolesti. Dostanou doporučení zajít za psychoterapeutem,“ říká v magazínu Balanc Barbora Janečková, klinická psycholožka a psychoterapeutka, která představila metodu biosyntézy. Ta klade důraz na spojení a zrcadlení psychických a tělesných procesů. Cokoliv se nám děje, se odráží v těle. „Tělo má geniální paměť a vše si ukládá.“

„Když jdete kolem školy, ve které na nás učitelka několik let křičela, tak se zatnete. Ale v hlavě si nespojíte, že se jedná o starý podnět.“ Biosyntéza se snaží o soulad těla, emocí a myšlení. Znamená to zároveň vědět, co si myslíme, co cítíme a jak se přitom projevuje naše tělo. Lidem, kteří jsou v souladu se svým tělem a emocemi, se lépe žije.

„Pokud jste v kontaktu se svým tělem, tak to poznáte. Je to jako být zamilovaný. Když jste, tak to víte, cítíte to.“ Vnímání vlastního těla začíná u drobných impulsů. Všímání si dechu. Toho, co v nás vyvolávají určité situace. Důležité je naučit se poznávat, jak se cítíme. Neustále. Lze to i při prostém telefonování nebo vsedě při práci s počítačem.

Barbora Janečková

 „Lidé nejčastěji přichází s tím, že už toho mají v životě dost a chtějí něco změnit.“ Někteří si myslí, že mají vše, ženu i dobrou práci. Říkají si, že by měli být šťastní, ale nejsou. V současné době prý mnoho z nás přivádí do terapie úzkosti, dříve to byly zase deprese. Nebo si nevědí rady v partnerském životě, kolabuje jim jeden vztah za druhým a chtějí vědět, proč tomu tak je. „Často se ptám nových klientů, co cítí v těle? Jak se tělo má? Odpovědí, že dobře. Jejich tělo přitom říká něco jiného.“

„Klienti si pletou poradenství a psychoterapii. Hodinář vám může hodinky vyčistit, aby opět dobře fungovaly. V terapii ze součástek skládáte úplně jiné hodinky.“ Psychoterapie nezkoumá jen to, co se člověku děje právě nyní. Ale zjišťuje také, jak to souvisí s jeho minulostí, dětstvím. A s přáním dělat ve svém životě věci radikálně jinak.

Poslechněte si celý pořad Balanc o biosyntéze a vztahu myšlení, emocí a těla.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.