Online nakupování „jen pro radost“ je cesta do pekel. Nákup odložte, pokud máte hlad nebo jste unavení

5. listopad 2020
V klidu

„Koupit si novou věc je způsob, jak rychle dosáhnout pocitu radosti. Tahle z vnějšku vyvolaná radost ale brzo odezní a nám nezbyde než se podívat po něčem dalším,“ říká psycholog Dalibor Špok o nakupování. „Nemyslíme na to, že je lockdown a svetr si stejně nemáme kam vzít. Představujeme si, jak nám to bude slušet, až jednou někam vyrazíme. Nakupovat s radostí je fajn, nakupovat pro radost je ale nebezpečné,“ varuje.

Spotřebitelský život Čechů se přesouvá do online prostředí, ve kterém je podle psychologa hodně nástrah. Pandemie podle něj bude mít nepříznivý vliv na lidi, kteří jsou na nákupech závislí nebo k tomu mají tendenci. „Okamžitost online nákupu v sobě skrývá nebezpečí, že nakoupím bez rozmyslu a rychleji. Je to pohodlné, nemusím nikam chodit, s nikým mluvit, můžu to udělat v momentě, kdy si vzpomenu,“ vyjmenovává Špok.

V klidu (Dalibor Špok)

Upozorňuje taky, že funkcí nákupů už dávno není jen uspokojit nějakou nutnou potřebu. To se může vymknout kontrole. „Že věc skutečně potřebujeme, ustupuje do pozadí a nakupování má dnes spíš prožitkovou hodnotu. Pokud si ale chceme nákupem jen udělat radost, je to cesta do pekel. Taky je dobré nákup odložit, pokud jsme nějak indisponovaní – třeba hladem nebo únavou,“ radí psycholog.

V nákupních zvycích lidí se ale objevují i nové pozitivní trendy. „V současné době jsme vyhození z rutin a máme víc času. Víc podle statistik koukáme na reklamu, víc ale taky přemýšlíme,“ komentuje Špok fakt, že podle průzkumů začalo v posledních měsících víc spotřebitelů řešit udržitelnost svých nákupů. „Epidemie nám ukazuje propojenost a křehkost světa, i to může být součástí trendu udržitelného uvažování.“

Co se děje v našem těle, když nakupujeme? Proč v lockdownu víc koukáme v televizi na reklamy? Poslechněte si V klidu s Daliborem Špokem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.