Opilá slova, střízlivé myšlenky. Velký popový třesk s Cherry Glazerr, Django Django a mužem roku Yzomandiasem

17. únor 2021
Topinky

Víte, kterému karlovarskému klubu se říká „bejvalá Masařka“? Ne? Každopádně i rapper Yzomandias by nejspíš potvrdil, že tam vždycky platilo heslo „jeď tvrdě, nebo jeď domu“. Tvrdě a zároveň křehce jede pro změnu průkopnice smutné euforie Clementine Creevy z kapely Cherry Glazerr a na lehčí rozjímání se dal i rapový pankáč Slowthai. Cenu pro nejlepší titul připravované desky tentokrát získává floridská star Sevyn Streeter za chystané album Drunken Wordz x Sober Thoughtz.

Cherry Glazerr – Big Bang
Credits: Clementine Creevy, Devin O’Brien, Hannah Uribe, Sasami Ashworth, Sean Redman, Sophia Muller
Label: Secretly Canadian
Album: Big Bang single

Losangeleské trio Cherry Glazerr v čele s ikonickou mastermind – zpěvačkou, herečkou a modelkou Clementine Creevy – patří už od sedm let starého debutu Haxel Princess k našim absolutním favoritům. Postupem let se kapela vymanila z kytarové lo-fi škatule a dospěla k uhlazenějšímu soundu, ze kterého ovšem nikdy nezmizela punková syrovost a garážový swag.

Loni před Vánoci jsme nasadili do vysílání bezmála synthpopový singl Rabbit Hole, který věstil citelnou proměnu zvuku a také inspiraci interprety, jako jsou Caribou, Yaeji nebo Kaytranada. Ode dneška si čekání na čtvrtou desku Cherry Glazerr budeme v naší rotaci krátit famózním novým singlem Big Bang, který potvrzuje šestý smysl Clementine Creevy pro ambivalentní písně plné melancholické euforie.

Slowthai – Cancelled ft. Skepta
Credits: Tyron Kaymone Frampton, Joseph Adenuga Jr., Kelvin Krash, Kwes Darko
Label: Method
Album: Tyron  

Šestadvacetiletý rapper Slowthai se debutovou deskou Nothing Great About Britain trefil v roce 2019 do celospolečenské nálady brexitem rozdělené Velké Británie, zásadní otázkou ale bylo, jestli se mu podaří vydat podobně silnou druhou desku. Už název alba, pro který Tyron Kaymone Frampton použil svoje křestní jméno, napovídá, jakou cestou se vydal.

Druhá nahrávka rapujícího pankáče je osobnější, méně intenzivní a místy až rozjímavá. Především v první polovině alba nechybí ani bangery – k tomu největšímu, tracku Cancelled, Slowthai přizval grimeovou legendu Skeptu.

Sevyn Streeter – Guilty ft. Chris Brown & A$AP Ferg
Credits: Amber Denise Streeter, Chris Brown, Darold Ferguson Jr., Charles Stephens III
Label: TStreetz Corp / Groundwerk

Americká zpěvačka Sevyn Streeter začínala už jako pětiletá zpěvem po kostelích a talentových soutěžích a svůj první nahrávací kontrakt získala už v devíti. Proslavilo ji ale až debutové album Girl Disrupted z roku 2017, jehož název odkazuje k jejímu oblíbenému oscarovému filmu (Girl, Interrupted; 1999) s Angelinou Jolie a Winonou Ryder.

Na úspěšné desce hostovali třeba The-Dream, Ty Dolla $ign, Jeremih nebo Wiz Khalifa a v masivních spolupracích floridská star pokračuje i na nejnovějším singlu Guilty, kde ji pro změnu doprovází Chris Brown a trapový lord A$AP Ferg. Chytlavý track pojednávající o romantických guilty pleasures všech zúčastněných je předzvěstí druhého alba Sevyn Streeter, které ponese titul Drunken Wordz x Sober Thoughtz.

Django Django – Waking Up ft. Charlotte Gainsbourg
Credits: David Maclean, Vincent Neff, James Dixon, Thomas Grace, Charlotte Gainsbourg
Label: Because Music
Album: Glowing in the Dark

Britští Django Django nepatří k těm kapelám, které by s každou deskou drasticky měnily svůj sound. Od devět let starého eponymního debutu, který si vysloužil nominaci na Mercury Prize a ze kterého vzešel i průlomový singl Default, si naopak svůj zvuk drží: dál kombinují rytmicky přesné kytary se synťákovým zurčením, chytrými aranžemi a chytlavými refrény. Na aktuální desce Glowing in the Dark přesto jeden úkrok udělali. Ve skladbě Waking Up hrají hlavní roli zvonivé akustické kytary a především hlas hostující Charlotte Gainsbourg, která ze skladby s přehledem dělá jednu z nejlepších písní na celé nové desce.

BABii – Shadow
Credits: Daisy Emily Warne
Label: GLOO

Britská skladatelka, zpěvačka, producentka a vizuální umělkyně Babii (alias Daisy Warne) se ráda inspiruje v tradici UK Garage a momentálně patří mezi nejslibnější jména ostrovního elektropopu. Patří do kolektivu GLOO, který založila spolu s producenty Iglooghostem a Kaiem Whistonem. V roce 2019 vydali společné album XYZ, Babii ale ještě předtím debutovala deskou HiiDE. Zatímco loni se připomněla EPčkem iii+, letošní rok startuje silným singlem Shadow, ve kterém do popového kontextu vypouští chytlavý 2stepový beat a k němuž natočila klip z nočního vrakoviště.

Yzomandias – BodyBag
Credits: Jakub Vlček
Label: Milion+ Entertainment / Universal Music
Album: Prozyum (Director’s Cut)

Karlovarský rodák, rapper a čerstvý muž roku podle časopisu Esquire Jakub Vlček aka Yzomandias stojí již šestým rokem v čele stále se rozrůstajícího (t)rapového impéria Milion+. Jeho album Prozyum, které se řadilo mezi nejlepší české rapové desky loňského roku, se nyní dočkalo autorské verze s podtitulem Director’s Cut. Místo toho, aby ho Yzo doplnil o pár b-side tracků, se rozhodl skoro zdvojnásobit jeho stopáž a mezi už tak četné hostovačky přibyli třeba Ca$hanova Bulhar, Dokkeytino nebo jeho labeloví kolegové Jickson a Hasan.

Rozšířená edice mimo jiné obsahuje i remix remixu tracku a překvapivě taky metalovou předělávku skladby Heavy Tutti Guap. Do našeho playlistu míří beat BodyBag od dvojice producentů Cashmeoutside a LeryK, na kterém si Yzo bohatě vystačí sám bez featu.

Charlotte Cardin – Meaningless
Credits: Charlotte Cardin
Label: Atlantic
Album: Phoenix

Po dvou EPčkách – Big Boy a Main Girl – jsou fanoušci kanadské zpěvačky a songwriterky Charlotte Cardin víc než připraveni na její debutové album (včetně nás). Kariéru odstartovala ve svých patnácti letech jako modelka a o čtyři roky později zaznamenala první velký úspěch jako hudebnice, když skončila v top 4 televizní soutěže La Voix – kanadské variantě amerického The Voice.

Není to tak dávno, kdy do naší rotace doputoval povedený singl Daddy, na euforické elektropopové novince Meaningless se ale Cardin opět daří zaujmout osobitým zastřeným vokálem hned v prvních vteřinách. Track je již třetí ochutnávkou z připravované desky Phoenix, která vyjde 9. dubna. O působivý videoklip se postaral režisér Norman Wong, který spolupracoval třeba s Drakem nebo Halsey.

Sophie and the Giants – Right Now
Credits: Sophie Scott, Toby Holmes, Antonia Pooles, Chris Hill, Mike Kintish, Samuel O’Neill, Daniel Grech
Label: Island Records

Sheffieldské kvarteto Sophie and the Giants už svým názvem naznačuje, že jeho klíčovou postavou je zpěvačka Sophie Scott s výrazným vokálem a láskou k hymnickému elektropopu. Existují od roku 2017 a už si zahráli i u nás. Loni měli v Evropě velký hit Hypnotized, který natočili s německým producentem Purple Disco Machine.

Novinka Right Now je popová motivační hymna o lepších časech. Sama Sophie Scott vysvětluje: „Right Now je píseň o frustraci, kterou všichni cítíme, a o tom, jak si chceme znovu užívat světa. Doufám, že píseň lidem dá pocit, třeba jen na chvíli, že je zase všechno dovoleno.“

Skončí moderátoři Topinek brzy na vrakovišti? Má Aleš větší crush na Clementine Creevy, nebo Winonu Ryder? Zpíval Filip jako malý chlapec také po kostelích? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.