Orgie, úklid i hádky. Redaktoři Radia Wave doporučují dělat doma to, na co jindy není čas

12. březen 2020

Nedávno vláda v souvislosti s koronavirem uvrhla kulturu jedním nařízením do pozice podobné době, kdy se pořádaly bytové semináře. Zrušení všech akcí s účastníky nad 30 lidí znamenalo pro mnohé z nás rozloučit se s promítáním dlouho očekávaného filmu nebo možností slyšet svoji hudební modlu naživo. Jak bude vypadat undergroundová kultura blízkých dní z pohledu redaktorů Radia Wave?

Hudební dramaturg Jakub Kaifosz si ze zavírání veřejných akcí moc nedělá. „Já už jsem pět let v podstatě v sebekaranténě. Moc ven nechodím, takže pro mě se vůbec nic nemění. Co vlastně dělat v době koronaviru? Hodně dobře funguje si založit jednočlennou kapelu a napsat třeba nějaký dobrý album,“ přichází s receptem sobě vlastním Kuba, který se tak nevyrovnává jen s epidemií, ale v podstatě s celým životem.

Čtěte také

Nedávno v rozhovoru pro Radio Wave uváděl příklady chování ve středověkých městech zasažených morem sociální psycholog Jan Krajhanzl. Objevovaly se i výstřelky jako rabování, pohřbívání zaživa nebo různé typy orgií. Právě poslední možnost nezavrhuje ani moderátorka a publicistka Hana Řičicová. „Myslím, že spousta z nás bude mít čas na čtení nebo poslech zajímavých podcastů. Doporučuju V chapadlech murmuru, který pro Institut úzkosti připravuje Honza Bělíček, kde najdete spoustu tipů na zajímavou literaturu. Rozhodně je nasnadě zvážit orgie, obžerství nebo třeba velký úklid,“ přidává úklid ke středověkým inspiracím civilizací zjemněná Hana.

Uklízela by i Tereza Havlínková nebo Veronika Ruppert, která se poslední dobou kompulzivně vrací do své skříně, kde srovnává oblečení aspoň tak dobře, jako to mají respondenti v její nové sérii Šatníky. „Já mám doma knihy a mám doma i notebook,“ odhaluje svoje tajné zbraně na domácí pohodu Šimon Holý. „Je dobré podívat se na všechny streamovací služby, protože tam je strašně různých show, který se dají zpětně dokoukat,“ přichází s ne zas tak originálním, zato v blízkých dnech nejspíš o to populárnějším návrhem Šimon.

Originálnější a trochu kontroverzní tip má editor a majitel dobře rostlých čelistí Aleš Stuchlý. „Já, inspirován svým vlastním životem, bych doporučil trávit ten čas kvalitními hádkami se svým partnerem. Myslím si, že to může do značný míry substituovat ty hádky na pracovišti, v MHD a tak dále,“ ponouká k rozčeření stojatých vod domácího rybníčku učitel diskomfortu Aleš. Pokud by už i to byla nuda, má v záloze seriál Better Call Saul, jemuž právě vychází pátá sezóna.

Čtěte také

Oblíbený seriál Babylon Berlín zmiňuje vedoucí programu Bára Šichanová a přihazuje ještě knížku od dvojice redaktorek The New York Times s názvem She Said, která komplexně mapuje zrod hnutí MeToo a průběh kauzy bývalého vlivného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Vaše recepty na trávení kvalitního času doma nám napište e-mailem, faxem nebo korespondenčním lístkem. Nezapomeňte se ale také dívat kolem sebe, jak je na tom vaše rodina, přátelé nebo třeba staří a osamělí sousedé, co bydlí v bytě o patro níž.

Jak budou doma trávit čas lidé z Radia Wave v dobách rušení kulturních akcí? Poslechněte si celou anketu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.