Orwella jsme si omezili na dvě knihy. Přečtěte si k jeho 120. narozeninám i něco dalšího

21. červen 2023
Záložka

Anglický spisovatel George Orwell by 25. června oslavil 120. narozeniny, a tak jsme si v Záložce uspořádali menší party. A co by to bylo za oslavu, kdyby na ní nebyli hosté. Už podruhé do studia Radia Wave přišli publicistka Barbora Voříšková a recenzent Jan Schneider, se kterými si oslavence i společně s vámi posluchači připomeneme.

Jako první nás ve spojení s Georgem Orwellem často napadne povinná četba, maturita nebo Velký bratr. Orwell, vlastím jménem Eric Arthur Blair (1903–1950), ale není autorem jen dvou svých slavných knih 1984 a Farma zvířat (případně Zvířecí statek).

„Jeho tvorbu jsme si omezili na dvě knihy, i co se týče povinné četby. Orwellova esejistická tvorba, která je více literárně-kriticky oceňovaná, tam vůbec nespadá. Otázkou je, jestli by středoškolský čtenář ocenil jeho esejistiku,“ říká Bára, která maturovala právě z románu 1984. Honza doplňuje, že jsme si ho omezili i v dalších směrech a školy pokračují v omezení tohoto autora na různé pojmy, přičemž eseje studentům zůstávají zatajeny.

Jan Schneider a Barbora Voříšková přišli do Záložky mluvit o díle George Orwella

Vedle toho se vede debata, jestli jsou Orwellova díla tak aktuální, jak si myslíme. „Nějakým způsobem aktuální stále jsou, není ani možné, aby aktuální nebyla, protože jsou tak hluboce zakořeněna do naší kultury a společensko-politické debaty. Nakonec Orwellovo jméno vypluje na povrch. Na druhou stranu se to dostalo do takové fáze, kdy je snadné jeho odkaz překroutit a použít ho možná i proti němu samotnému,“ vysvětluje Bára.

„Farma zvířat a 1984 jsou díla, která alespoň nějak zná většina lidí. A pokud je nečetla, tak aspoň má přibližnou představu, a to svědčí o jejich myšlenkové síle,“ dodává Honza. Právě on si jako svůj tip vybral první díl sebraných textů s názvem Lev a jednorožec.

„Pozoruhodná je kniha v tom, že člověk najednou objeví úplně jinou stránku Orwella. Eseje jsou fantastické, jsou břitké a ironické, ale mají velmi promyšlené argumenty. V knize najdete i recenze. Výhodou je, že jsou to texty srozumitelné a vstřícné.“

Poslechněte si Záložku a dozvíte se například, odkud George Orwell nejčastěji čerpal náměty do svých knih nebo jaké jsou oblíbené citáty našich hostů.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.