Osobák #4: Cyklistika. O dřině, technice i elektrokolech. Za řídítky s trenérem Petrem Kohlbeckem

30. prosinec 2019

Když jsem před natáčením cyklistického dílu Osobáku vytahoval kolo ze sklepa, říkal jsem si, že mě tentokrát nemá co překvapit. Vždyť šlapat do pedálů dnes umí snad každý dospělý člověk. Jak jsem se mýlil!

Petr Kohlbeck je bývalý amatérský mistr České republiky v časovce jednotlivců a bývalý jezdec profesionálního silničního cyklistického týmu AC Sparta Praha. V současné době tvoří na míru tréninkové plány ostatním cyklistům, kterým zároveň předává své závodní zkušenosti a pomáhá jim s technikou i motivací.

„Tak zaprvé ti je to kolo malé a zadruhé ti tam něco skřípe,“ řekl mi hned po příjezdu na jednu z pražských cyklostezek trenér cyklistiky a bývalý poloprofesionální jezdec Petr Kohlbeck. Na sucho jsem polknul, zapnul jsem diktafon a povídání mohlo začít.

Vzhledem k tomu, čím Petr naši konverzaci začal, mě zajímala nejen má cyklistická technika, ale i základní údržba nutná k (ne)pravidelné jízdě. Jaké kolo si pro začátek vybrat? Jak si správně nastavit sedlo a pro koho je vhodné elektrokolo? Dozvíte se v dalším díle Osobáku.

Osobák je podcastová série Radia Wave vytvořená ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Představuje moderátora Martina Minhu v roli hobby sportovce, který pod dohledem profesionálů absolvuje na vlastní kůži tréninky osmi vybraných sportovních aktivit. Osobák můžete od 9. prosince poslouchat na audioportálu a v aplikaci mujRozhlas.cz i na wave.cz/osobak. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.