Osvoboďte cesty od očekávání. O indickém Ladakhu a jeho laskavosti vypráví Linda Horčičková

3. září 2023

Indické sedmitisícovky i České Středohoří je třeba navštěvovat s jasným záměrem, ale bez zbytečných očekávání, radí Linda Horčičková v cestovatelském a outdoorovém podcastu Radia Wave Casablanca.

„V Ladakhu se prvních pár dní sama sobě směju, že nemůžu chodit a mluvit zároveň,“ říká Linda Horčičková o příletech do Lehu, hlavního města indického Ladakhu, které je v nadmořské výšce 3500 m n. m. Poprvé tu byla jako dobrovolnice v roce 2011, učila místní mnichy angličtinu a chodila po horách. A pak se ještě několikrát vrátila.

Laskavost, za kterou se chcete vracet

„Mniši ve vínovém rouchu s vyholenou hlavou jsou takový zidealizovaný, ikonický obrázek. Jsou to ale úplně normální kluci, kteří zlobí, křičí a lepí žvýkačky pod lavici,“ říká o svém učitelování v severní Indii. „Nejen mniši, ale buddhističtí obyvatelé Ladakhu nicméně mají nesrovnatelně vyšší míru laskavosti, tolerance a přijetí, než se kterou se potkáme u nás a v euroamerické společnosti,“ dodává cestovatelka jedním dechem o svých zážitcích s místními lidmi, a tímpádem také jednom z důvodů, kvůli kterému se do indického Ladahu vrací. A je si jistá, že tam jednou vezme i svou malou dceru.

Nahraďte očekávání záměrem. V životě i na cestách

Linda Horčičková se také věnuje takzvaným doprovázeným poutím. „Můj klient si vybere, kam chce jet, i trasu. Nevstupuju do ani toho, o čem budeme mluvit nebo mlčet. Provázím, koučuju a pracuju se záměrem, abych pomohla cestou krajinou vnitřní i vnější. Záměr si často napíšu, abych ho formulovala. Je kouzelný v tom, že nezpůsobuje zklamání. Když v životě nahradíte očekávání záměrem, tak si ušetříte hodně zklamání.“

Jaký je život v Ladakhu a jak o svých cestách, doprovázených poutích a life hacks přemýšlí Linda Horčičková? Poslechněte si kompletní cestovatelský podcast Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.