Papež chce žehnat stejnopohlavním párům a beton s kávou je v kurzu. To jsou zprávy minulého týdne

6. říjen 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlibovější kotlety ze zpravodajské pánve. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu zaujala informace o tom, že kávovou sedlinu lze znovu využít ve stavebnictví. Beton s upraveným lógrem je až o 30 % pevnější.

Zuzaně zpříjemnila týden zpráva o tom, že katolická církev by mohla žehnat svazkům osob stejného pohlaví. Papež František to napsal v reakci na výzvu pěti konzervativních kardinálů. Ti ho požádali o vyjasnění církevního učení před velkým setkáním, na kterém se mají probírat i otázky LGBTQ+ katolíků.

Nesměla chybět nějaká ta krimizprávička z Brna: muž v tamní nemocnici se bál o lékaře a vyrval ze zdi kabely. Asi jsem si šlehl, vysvětlil.

Je mezi divokým narkomanem, velkém třesku v katolické církvi a kávovým betonem nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.